Στην Τουρκία σχεδιάζουν μίνι επιθετικό υποβρύχιο για επιχειρήσεις διείσδυσης

Freepen.gr - Η τουρκική αμυντική εταιρεία STM αποκάλυψε τον εννοιολογικό σχεδιασμό του STM500, ενός μίνι επιθετικού υποβρυχίου 540 τόνων, σε ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Όταν κατασκευαστεί, το STM500 θα είναι το μικρότερο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ποτέ από την Τουρκία. Τα άλλα υποβρύχια που χρησιμοποιεί το τουρκικό ναυτικό έχουν εκτόπισμα 1100-1600 τόνων. Τα υποβρύχια της κατηγορίας Reis, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε παραγωγή, αναμένεται να έχουν εκτόπισμα πάνω από 2000 τόνους σε βυθισμένη κατάσταση.

Σύμφωνα με το defenceturk.net, το STM500 μήκους 42 μέτρων θα είναι ένα ηλεκτρικό ντίζελ-υποβρύχιο που αναπτύχθηκε για ρηχά νερά.

Επί του παρόντος, το Κατάρ παρακινεί τους Ιταλούς να κατασκευάσουν μίνι υποβρύχια για τον Περσικό Κόλπο. Οι Γάλλοι μελετούν επίσης ένα έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή τέτοιων υποβρυχίων.

Εκτός από το ότι είναι οικονομικά αποδοτικό λόγω του μεγέθους και της ησυχίας του, τέτοια υποβρύχια είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις διείσδυσης. «Είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο να εκτελέσει υποβρύχια σάρωση με σόναρ τοποθετημένο σε κύτος ή ρυμουλκούμενο, ειδικά σε ρηχά νερά και υπεράκτιες περιοχές με νησίδες. Το χαρακτηριστικό αυτού του υποβρυχίου είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά άνετα στις εν λόγω θάλασσες με τις μικρές διαστάσεις του», σημειώνει η έκθεση.

Το STM500 θα μπορεί να φιλοξενήσει 18 μέλη πληρώματος και να επιχειρεί σε βάθη άνω των 250 μέτρων για 30 ημέρες με ομάδα 6 ατόμων Ειδικών Δυνάμεων. Είναι ικανό να έχει ταχύτητα περίπου 18 κόμβων πλέοντας στην επιφάνεια.

Το σκάφος τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες ντίζελ και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το σύστημα ανεξάρτητης προώθησης αέρα είναι προαιρετικό.

Το STM500 είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις επιτήρησης, αναγνώρισης και ναρκοπολέμου.

Το υποβρύχιο επίθεσης θα είναι εξοπλισμένο με Battle Management System, Navigation Radar, Optronic Navigation and Assault Periscopes, Torpedo Countermeasure- Deceivers, Electronic Support Measures (ESM), Floating Antenna (BWA) και Sonars: CAS, CTA, PRS, MAS, IDRS, ONA Ε

Θα διαθέτει συνολικά 8 βαριές τορπίλες και κατευθυνόμενη πυραυλική δύναμη πυρός με 4 έτοιμους για πυρ τορπιλοσωλήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail