Η εγκατάλειψη των Αμερικανών στο Αφγανιστάν από τον Μπάιντεν συνιστά παραμέληση προεδρικών καθηκόντων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καθήκον να προστατεύσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό, ωστόσο η διοίκησή του εγκατέλειψε ντροπιαστικά χιλιάδες από αυτούς στο Αφγανιστάν ως μέρος της χαοτικής αποχώρησής του από τη χώρα που είχε πληγεί από τον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι παραδέχτηκε πως η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει καν πόσοι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι εκεί αφού δεν χρειάστηκε να εγγραφούν στην πρεσβεία κατά την άφιξή τους. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κόττον, εν τω μεταξύ, υποστήριξε πως χιλιάδες από αυτούς απομένουν να σωθούν και προσέφερε τις υπηρεσίες του γραφείου του για να διευκολύνει την εκκένωσή τους.

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οπτική γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτούσε από τους Αμερικανούς να πληρώνουν το λογαριασμό περίπου 2.000 δολαρίων ανά άτομο ή να υπογράφουν σχετικό γραμμάτιο για να τους επιτραπεί η είσοδος στα αεροσκάφη έκτακτης ανάγκης της χώρας τους, αλλά στη συνέχεια αντέστρεψε την αμφιλεγόμενη πολιτική του μετά από δημόσια οργή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι μερικές από τις πτήσεις αναχώρησης είναι ελάχιστα γεμάτες, δείχνοντας πόσο ανοργάνωτα είναι όλα. Οι μέσοι Αμερικανοί έχουν δίκιο στο συμπέρασμα πως η κυβέρνησή τους δεν νοιάζεται για αυτούς ακόμη και αν βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, αφού η ίδια κυβέρνηση υλοποίησε καταστροφικά τη μακρά προγραμματισμένη αποχώρησή της.

Αυτή η παρατήρηση αξίζει περαιτέρω προβληματισμού γιατί μιλά για την αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των κυβερνομένων και της κυβέρνησής τους. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ τουλάχιστον έκανε μια μεγάλη συμφωνία για να βοηθήσει τους μέσους Αμερικανούς και να διασφαλίσει ότι αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο εξωτερικό. Εξέδωσε μάλιστα μια δήλωση που επιβεβαίωσε πως η αρχική του στρατηγική αποχώρησης ήταν να βγάλει πρώτα όλους τους Αμερικανούς πολίτες, το αντίθετο από αυτό που έκανε ο Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται καν να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το τι συμβαίνει, και οι εικόνες του να κοιτάζει στο απλανές και να παραμένει φαινομενικά απομακρυσμένος από όλα, έχει δικαιολογημένα εξοργίσει τους μέσους Αμερικανούς.

Δεν υπάρχει κανένας εύλογος λόγος για τον οποίο ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στην εκκένωση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν πολύ πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η οποία ενδέχεται να παραταθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την αρχική προθεσμία προτού την υλοποιήσει σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Είναι πλέον γνωστό ότι η CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσαν χωριστές προβλέψεις που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η αφγανική κυβέρνηση ήταν στα πρόθυρα μιας ταχείας κατάρρευσης, ωστόσο αυτές οι προειδοποιήσεις δεν έγιναν δεκτές και κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι τις γνώριζαν.

Οι Αμερικανοί αξίζουν να μάθουν τι συνέβη πραγματικά και γιατί χιλιάδες συμπατριώτες τους εγκαταλείφθηκαν ντροπιαστικά στο Αφγανιστάν, παρά τις πληροφορίες και τους διπλωματικούς κλάδους της μόνιμης γραφειοκρατίας τους («βαθύ κράτος») που προειδοποιούσαν για την υψηλή πιθανότητα κατάρρευσης των τοπικών συμμάχων τους ενόψει αστραπιαίας επίθεσης των Ταλιμπάν. Πρέπει να καθοριστεί ακριβώς ποιος έριξε την μπάλα και γιατί. Ο Μπάιντεν είναι τελικά υπεύθυνος για τα πάντα σύμφωνα με τη δική του παραδοχή, αφού δήλωσε πως «τα χρήματα σταματούν μαζί μου», αλλά είναι απίθανο να παραιτηθεί εξαιτίας αυτού, γι 'αυτό το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παραπομπή. 
 
Μπορεί να είναι πρόωρο να το κάνουμε τώρα, ενώ όλα τα γεγονότα εξακολουθούν να αποκαλύπτονται, αλλά κάποιος από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων πιθανότατα θα ασχοληθεί με αυτό το ενδεχόμενο νωρίτερα. Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει διμερής υποστήριξη και για αυτό, καθώς η παραμέληση των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν από την εγκατάλειψη χιλιάδων Αμερικανών στο Αφγανιστάν είναι αναμφισβήτητα προδοσία των εθνικών συμφερόντων. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί με τις δραστηριότητες αυτών των Αμερικανών στη χώρα αυτή ή όχι, η ζωή τους εξακολουθεί να είναι ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού ταξίδεψαν εκεί για να προωθήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Όχι μόνο η αμήχανη αποχώρηση του Μπάιντεν κατέστρεψε την ήπια ισχύ της Αμερικής στο εξωτερικό δείχνοντας στον κόσμο πόσο αναξιόπιστη είναι ως σύμμαχος, αλλά επίσης κατέστρεψε ίσως ανεπανόρθωτα τη σχέση μεταξύ των κυβερνομένων και της κυβέρνησής τους αφού οι μέσοι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πως η ζωή τους δεν έχει σημασία η ζωή τους δεν έχει σημασία για τις αρχές, παρόλο που τις βάζουν στη γραμμή για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την προσδοκία ότι έστω μια προσπάθεια με μισή καρδιά για να σωθούν θα γινόταν εάν όλα επρόκειτο να διαλυθούν στο Αφγανιστάν.
 
Κανένα από τα δήθεν «προδοτικά» πράγματα που υποτίθεται ότι έκανε ο Τραμπ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την προδοσία, γι ’αυτό και ο Μπάιντεν πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail