Πανίσχυρα συμφέροντα μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό

Αφόρητες πιέσεις στον πρωθυπουργό για δύο κορυφαίους υπουργούς - Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για την ελληνική πολιτική σκηνή, να υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι επιβάλλονται από επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε όλες τις κυβερνήσεις υπήρχε αυτό το θλιβερό φαινόμενο, απόρροια της διαπλοκής επιχειρηματιών – πολιτικής.

Από: newsbreak.gr - ο κύριος Μάξιμος

Ισχυρά συμφέροντα διατηρούν στενές, διαχρονικές σχέσεις με προβεβλημένους πολιτικούς, και φροντίζουν να τους αξιοποιούν σε διάφορες κυβερνήσεις, ώστε αυτοί με την σειρά τους, να διασφαλίζουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Είναι μία στρέβλωση της Δημοκρατίας με την οποία έχουμε μάθει να ζούμε.

Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, είναι η πίεση που ασκείται τους τελευταίους μήνες προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώ έχει αποφασίσει να κάνει έναν ευρύτατο ανασχηματισμό συνέπεια του οποίου θα είναι η μετακίνηση δύο κορυφαίων υπουργών, να αναβάλλει συνέχεια τις τελικές του αποφάσεις.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρύ ανασχηματισμό είναι ορθή, θα ωφελήσει την κυβέρνηση, την κυβερνητική συνοχή και την εικόνα της στους πολίτες. Αλλά και η συγκυρία είναι ιδανική, ειδικά μετά τις πρόσφατες καταστροφές και την αναζωπύρωση της πανδημίας.
Φαίνεται όμως ότι τα συμφέροντα που επέβαλαν τους δύο συγκεκριμένους υπουργούς, διαθέτουν τέτοια ισχύ και τέτοιους μοχλούς πίεσης, ώστε φτάνουν να οδηγούν έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό να αναβάλει συνεχώς την απόφαση του.

Επιβεβαιώνουν έτσι κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, πριν ακόμα την πανδημία, μου είχε πει ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η τοποθέτηση πολλών υπουργών, ήταν απόρροια πίεσης και επιθυμίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία στήριξαν τον Κυριάκο από την εποχή των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Μου είχε δώσει μάλιστα ένα γλαφυρό παράδειγμα για να καταλάβω τι εννοεί. Απαριθμώντας μου ορισμένα ονόματα, για τα οποία μου είπε ότι «αυτοί δεν πρόκειται να κουνηθούν από την θέση τους, ακόμα κι αν τους πιάσουν με το πιστόλι στο χέρι σε σκηνικό εγκλήματος».

Αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο. Ειδικά για τα δύο βαρύγδουπα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στις αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα οποία όμως έχει δεχθεί πιέσεις να παραμείνουν οπωσδήποτε στις θέσεις τους. Πιέσεις που του μεταφέρθηκαν και από πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος, με το οποίο περάσαν μαζί και ένα διήμερο χαλάρωσης, οικογενειακώς. Ειδικά η τελευταία παρέμβαση φαίνεται ότι ανέβαλε κάποιες ανακοινώσεις που ο πρωθυπουργός είχε σκοπό να κάνει εντός της εβδομάδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail