Σήμερα η Ελλάδα των σκληρών μέτρων ξεπέρασε κατ'αναλογία σε νεκρούς την...άμυαλη Ελβετία

495756 / pixabay
Σήμερα η Ελλάδα ξεπέρασε την Ελβετία σε νεκρούς από κορωνοϊό κατ'αναλογία πληθυσμού. (https://www.worldometers.info/coronavirus/). Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα είχε για μήνες την πιο σκληρή καραντίνα σε όλη την Ευρώπη ενώ η "χαλαρή" και "άμυαλη" Ελβετία εφάρμοσε από την αρχή της κρίσης μια σαφώς πιο laissez-faire πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ίσως πιο φιλελεύθερη και από αυτή της Σουηδίας (για μια σύγκριση του δείκτη αυστηρότητας των μέτρων Ελλάδας και Ελβετίας δείτε εδώ https://ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?tab=chart&country=CHE~GRC). 

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Μάλιστα, φέτος τον χειμώνα ακόμη και στα καντόνια, όπου επιβλήθηκαν τα πιο "σκληρά" περιοριστικά μέτρα στην Ελβετία, ο Δείκτης Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν ξεπέρασε ποτέ το 60,19 (στη Σουηδία άγγιξε και το 69,14), όταν στην Ελλάδα του Κούλη έφτανε το σταλινικό 88,89. 

Και επειδή τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποιοι πιο σοφιστικέ Μενουμεσπιτάκηδες που έχουν εγκαταλείψει το χουλιγκανίστικο σύνθημα "όσο πιο σκληρά (τα λοκντάουν), τόσο πιο καλά" των πρώτων μηνών και κάθε φορά που θα κάνεις τέτοιες συγκρίσεις θα σου πουν ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των νεκρών (αυτά που λέγαμε κι εμείς από την αρχή, δηλαδή), να τους υπενθυμίσω ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελβετία δεν ευνοούν και τόσο τον περιορισμό της πανδημίας συγκριτικά με την χώρα μας. 


 Kαι μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού έχει η Ελβετία (206 κατοίκους ανα τχ έναντι 82 κατοίκους ανα τχ στην Ελλάδα), και το κλίμα είναι πιο ψυχρό, και βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης ενώ η Ελλάδα στην περιφέρεια, και είναι παγκόσμιο οικονομικό κέντρο όπου κόσμος πάει και έρχεται συνέχεια και το 2019 είχε τρία αεροδρόμια στα 60 πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης όταν η Ελλάδα είχε ένα. 

Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με την πολιτική αλά Σουηδία που ακολούθησαν εκεί στις Άλπεις , έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη συνταγή καταστροφής -όπως θα έλεγαν η κυβέρνησή και τα ΜΜΕ μας- και κανονικά η Ελβετία θα έπρεπε να έχει τριπλάσιους νεκρούς από την χώρα μας που ήταν ο καλύτερος μαθητής των λοκντάουν. Έλα όμως που ήδη τους έχουμε προσπεράσει!

Βέβαια, μην νομίζετε πως όλα αυτά θα αλλάξουν τα μυαλά των φίλων μας των Μενουμεσπιτάκηδων. Ακόμη και αν, προς στιγμήν, νιώσουν λίγο μπερδεμένοι και τους περάσει φευγαλέα από το μυαλό ότι η σωτήρια πολιτική της καραντίνας ίσως τελικά να έκανε απλά μια τρύπα στο νερό, δέκα λεπτά παρακολούθησης του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ αρκούν για να φύγουν αυτές οι ψεκασμένες σκέψεις από το μυαλό τους και να παραδοθούν ξανά στην ανυπέρβλητη γοητεία του πρωθυπουργού μας και Μεσσία μας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail