Τρέχουν πανικόβλητοι στην κυβέρνηση να σβήσουν τις… φωτιές που άναψε το Αφγανιστάν!

Μεταναστευτικό και γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας, τα μεγάλα αγκάθια για την Ελλάδα

Από: newsbreak.gr

Τρέχουν τώρα στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες αναταράξεις από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που αλλάζουν τις διεθνείς ισορροπίες και προκαλούν νέο μεταναστευτικό τσουνάμι!

Σήμερα στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι, φυσικά, οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί και το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ύστερα από την κινητοποίηση των χωρών που συμμετέχουν στους MED-5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος), θέλουν να βάλουν στην ατζέντα του συμβουλίου τις έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο Μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σλοβενική προεδρία φαίνεται όμως να αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική, καθώς στις προτεραιότητες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται οι προσπάθειες εργαλειοποίησης μεταναστών από τη Λευκορωσία. Η μόνη παραχώρηση που έκαναν μέχρι χθες το απόγευμα οι Σλοβένοι, αφορούσε τη δυνατότητα των υπουργών να τοποθετηθούν επί του ζητήματος του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., που συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες -όπως η Τουρκία– πως δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Στην παρέμβασή του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ακόμη ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ε.Ε. και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειές τους.

Ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης

Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ακόμη ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που και στο παρελθόν έχει γίνει στόχος επιθέσεων των οπαδών του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Όμως το Μεταναστευτικό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που προκύπτει για τη χώρα μας. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας και των στενών της συμμάχων, όπως το Πακιστάν και το Κατάρ, λόγω των «συγγενειών» του συγκεκριμένου άξονα με το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, προκαλούν προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail