Κρουστσίνα Τσιμανούσκαγια: Μια απρόβλεπτη (γεωπολιτική) περιπλοκή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Κρουστσίνα Τσιμανούσκαγια: είναι μια αθλήτρια από τη Λευκορωσία. Στο Τόκυο είχε δηλωθεί για συμμετοχή στα 100μ. και στα 200μ.

Toυ Βαγγέλη Χωραφά

Η Κρουστσίνα Τσιμανούσκαγια είχε ασκήσει κριτική στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας γιατί την υποχρέωναν να συμμετέχει στην σκυταλοδρομία 4χ400μ. λόγω αποκλεισμού άλλων αθλητών για θέματα ντόπινγκ. Φαίνεται ότι η αθλήτρια είχε κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας «γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς τα λάθη (της επιτροπής). Κατηγόρησε επίσης τους υπεύθυνους ότι αν χειρίζονταν αλλιώς την υπόθεση δεν θα αντιδρούσε με τόση σφοδρότητα, αλλά «αποφάσισαν να το κάνουν πίσω από την πλάτη μου».

Το πρόβλημα προέκυψε από την στιγμή που πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας είναι ο γιος του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, Βίκτωρ Λουκασένκο. Ο τελευταίος αντικατέστησε τον πατέρα του στη θέση του προέδρου της επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο. Απαγορεύτηκε και στους δύο να παρευρεθούν στους ΟΑ του Τόκυο. Η ΔΟΕ επισήμως, δεν αναγνωρίζει την εκλογή του υιού Λουκασένκο ως προέδρου της επιτροπής και απείλησε με κυρώσεις.

Η Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε ότι μέλη της ομάδας της Λευκορωσίας προσπάθησαν να την επιβιβάσουν στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Μινσκ, αλλά αντιστάθηκε. Οι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι έπρεπε να γυρίσει πίσω λόγω της ψυχολογικής και συναισθηματικής φόρτισης της.

Τελικά η Πολωνία που είχε προσφερθεί μαζί με την Τσεχία, έδωσε ανθρωπιστικό άσυλο στην Τσιμανούσκαγια και υποσχέθηκε υποστήριξη στην συνέχιση της καριέρας της. Παράλληλα, ο σύζυγος της δραπέτευσε στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι η Τσιμανούσκαγια γλύτωσε από μία περιπέτεια, ανάλογη του αντιφρονούντα Ορμάν Προτάσεβιτς που συνελήφθη στην πτήση της Ryanair, όταν το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.

Η υπόθεση Προτάσεβιτς απέκτησε και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Το αν θα ισχύσει το ίδιο με την υπόθεση Τσιμανούσκαγια, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ήδη το Βερολίνο έκανε το πρώτο βήμα.

Το ότι κάποιες χώρες θα θελήσουν να προσθέσουν και την υπόθεση αυτή στα εργαλεία πίεσης προς την Λευκορωσία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail