Από τον Μπάιντεν στους Ταλιμπάν με αγάπη: Πως τους χάρισε εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων

φωτο: Λευκός Οίκος
Οι ντόπιοι στην Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκαν πρόσφατα όταν είδαν ορδές νεαρών Αφγανών με φθαρμένες στολές, να κάνουν βόλτες χωρίς λόγο σε γειτονιές που ήταν ήδη το σπίτι χιλιάδων Σύριων προσφύγων. Αργότερα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και έδιωξε εννέα από τους άνδρες. Εκατοντάδες άλλοι επικοινωνούν με τους συγγενείς και τους φίλους τους στο Αφγανιστάν και το Ιράν και πιθανότατα τους ενημερώνουν για τις διαδρομές παράνομης μετανάστευσης στην Τουρκία - οι Αφγανοί θα πληρώσουν συνήθως στους διακινητές 1.000 δολάρια για το ταξίδι από την Καμπούλ στο Βαν στην ανατολική Τουρκία. Με τη νίκη των Ταλιμπάν και την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες ενδέχεται να περάσουν μέσω του Ιράν στην ανατολική Τουρκία, επιδιώκοντας τελικά τη λιγότερο επικίνδυνη (και λιγότερο δαπανηρή) διαδρομή προς το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

gatestoneinstitute.org - Burak Bekdil - Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν, τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν θα είναι γεμάτα από ανθρώπους που θα προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία. Μόλις βρεθούν στην Τουρκία, δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για τη θέσπιση νομικού καθεστώτος και δεν υπάρχουν καθόλου οργανώσεις που να υποστηρίζουν οικογένειες που έχουν ανάγκη από φαγητό και στέγη. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δεν επεξεργάζεται πλέον τις αιτήσεις ασύλου στην Τουρκία και οι αιτήσεις μέσω κυβερνητικών γραφείων μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτό το νέο κύμα παράνομων μεταναστών όταν φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Σύριους μετανάστες, ήδη το 4,37% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας. Σήμερα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά από τη Συρία, ηλικίας 5-17 ετών, ή το 63% του συνόλου, φοιτούν σε τουρκικά σχολεία. Τα τελευταία τρία χρόνια, 120.000 Σύριοι έγιναν Τούρκοι πολίτες. Κατέχουν καταστήματα, διευθύνουν επιχειρήσεις και ζουν σε κυρίως συριακά γκέτο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Σε τρεις τουρκικές επαρχίες (Gaziantep, Hatay και Şanlıurfa) οι Σύριοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού. Στην τουρκική επαρχία Κίλις, αποτελούν το 74,3% του πληθυσμού.

Οι Τούρκοι, με φτωχό κατά κεφαλήν εισόδημα 8.000 δολαρίων, βαρύνονται ήδη από φθηνούς, παράνομους Σύριους εργάτες που παίρνουν τη δουλειά τους. Τώρα που η αφγανική απειλή για τους μετανάστες είναι τόσο ορατή στους τουρκικούς δρόμους, οι Τούρκοι ανακαλύπτουν τις αρετές ενός νέου κύματος νατιβισμού. Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι αυτός ο νατιβισμός μπορεί να γίνει βίαιος.

Στις 12 Αυγούστου, η αστυνομία στην Άγκυρα συνέλαβε 76 άτομα σε σχέση με επιθέσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Σύριους, αφού ένας Τούρκος έφηβος σκοτώθηκε σε μια μάχη με μια ομάδα μεταναστών από τη Συρία. Ένας όχλος, εκατοντάδων, κατέβηκε στους δρόμους της γειτονιάς Altındağ. Πετούσαν πέτρες στα σπίτια των Σύριων μεταναστών, έκαναν λεηλασία σε ορισμένα καταστήματα και φώναζαν αντισυριακά συνθήματα. Η σκηνή έμοιαζε με πογκρόμ μουσουλμάνων επί μουσουλμάνων.

Τα πρώτα 10 χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία δημιούργησαν 6,5 εκατομμύρια μετανάστες που ζήτησαν άσυλο από πληθυσμό 22 εκατομμυρίων. Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν είναι 75% μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Συρίας στην αρχή του πολέμου. Και οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν πιθανώς τον πιο βάναυσο στρατό στον κόσμο των ριζοσπαστικών Μουσουλμάνων, που είναι εγκατεστημένος στην Καμπούλ και οπλισμένος με αυτό που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν "με όλα τα εργαλεία ... και ο εξοπλισμός κάθε σύγχρονου στρατού. Παρέχουμε προηγμένο οπλισμό". οι Ταλιμπάν τον έχουν θέσει υπό την κατοχή τους από τον αποσυντιθέμενο Αφγανικό Εθνικό Στρατό.

Ο Μπάιντεν, στην πραγματικότητα, χάρισε «προηγμένο οπλισμό», ευγενική προσφορά των φορολογουμένων των ΗΠΑ, όχι μόνο στους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και το ISIS, αλλά και στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, οι οποίοι αναμφίβολα θα ανασχεδιάσουν τώρα το εγκαταλελειμμένο υλικό.

Οι Αφγανοί έχουν καλούς λόγους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εκατά κατομμύρια. Το Ιράν είναι ο τυπικός πρώτος σταθμός τους.

Μόλις βρεθούν στο Ιράν, τους δίνεται εύκολο και ασφαλές πέρασμα στην Τουρκία - αυτό είναι το δώρο του Ιράν στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες. Η άφιξη, με τα χρόνια, άλλων πέντε εκατομμυρίων θα παραλύσει την Τουρκία, την οικονομία, την πολιτική και τη σχετική ασφάλεια. Αλλά οι Αφγανοί μετανάστες δεν θα είναι μόνο το πρόβλημα της Τουρκίας.

Στην κορύφωση της συριακής κρίσης, 1,3 εκατομμύρια Σύριοι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη. Κατά εθνικότητα, το 2015, ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων που έφταναν από την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια. Πέντε χρόνια αργότερα, Αφγανοί ανέλαβαν την ηγεσία. Και αυτό πριν καν ξεκινήσει το μεγαλύτερο αφγανικό κύμα.

Το 2020, ο Ερντογάν απείλησε να πλημμυρίσει τις χώρες της ΕΕ με εκατομμύρια Σύριους. Η κυβέρνησή του μετέφερε χιλιάδες Σύριους στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στη Θράκη, άνοιξε τις πύλες και τους έσπρωξε στη γη του καθενός. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, όπως υποστήριξε η τουρκική κυβέρνηση, σχεδόν 200.000 Σύριοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα. Ο πραγματικός αριθμός ήταν μόλις μερικές χιλιάδες. Η μπλόφα του Ερντογάν είχε αποτύχει. Έκτοτε, δεν έχει δοκιμάσει άλλο απόθεμα μεταναστών που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση σε ελληνικό έδαφος.

Ωστόσο, εάν οι συνοριακές υπηρεσίες της Ελλάδας και της ΕΕ δεν θέλουν να ξαναζήσουν τη μεταναστευτική κρίση του 2015, θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την προστασία της ελληνικής επικράτειας από τους μετανάστες και να ετοιμαστούν για άλλη εισροή φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail