Τουρκία και Δύση: Απομακρύνονται περαιτέρω

φωτο: τουρκικό υπουργείο εξωτερικών
Θεωρητικά, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θεωρητικά, επίσης, η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη ένταξη. Στην πραγματικότητα, και τα δύο είναι ψευδαισθήσεις.

Μπουράκ Μπεκντίλ - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Σεπτέμβριο του 2010, τουρκικά και κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το 2011, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου με εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων. Το 2012, η ​​Τουρκία προσχώρησε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ως εταίρος διαλόγου (άλλοι εταίροι διαλόγου ήταν η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα · παρατηρητές ήταν το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Μογγολία). Έκτοτε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πολλές φορές ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ εάν της προσφερθεί πλήρης ένταξη στο SCO.

Το Σεπτέμβριο του 2013, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επέλεξε μια κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του πρώτου της αεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας. Μετά την κατάργηση της σύμβασης από την Άγκυρα, εξαγόρασε το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-400, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας από την πολυεθνική κοινοπραξία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35. Η διαμάχη για τους S-400 προκάλεσε επίσης κυρώσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με τον CAATSA κατά της Τουρκίας.

Η κοινωνικοπολιτική απόσταση της Τουρκίας από τη Δύση αυξάνεται σταθερά. Νέα έρευνα, από τους Τούρκους δημοσκόπους Areda Survey, έδειξε ότι:

-  Το 54,6% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, ενώ το 51% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι το Ισραήλ. Το 31,1% πιστεύει ότι είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 30,7% πιστεύει ότι είναι η Σαουδική Αραβία.

- Το 35,5% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ αναξιόπιστες. Το 32,8% πιστεύει ότι είναι αποικιοκρατικό κράτος.

-  Το 72,2% αντιτίθεται σε κάθε είδους συνεργασία με τις ΗΠΑ

- Σε ερώτηση με ποια από τις δύο χώρες η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της, το 78,9% απάντησε με τη Ρωσία έναντι 21,1% που υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ

- Το 58,2% των Τούρκων πιστεύει πως η Ρωσία είναι ο στρατηγικός τους σύμμαχος.

- Το 69,3% πιστεύει ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 ήταν η σωστή απόφαση.

Η αυτο-αλλοτρίωση της Τουρκίας από τη Δύση και τους δυτικούς θεσμούς δεν είναι ανεπανόρθωτη. Νέα έρευνα στην Ευρώπη δείχνει πώς οι Ευρωπαίοι, άλλοτε ενθουσιασμένοι με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τώρα αισθάνονται πως η Τουρκία δε συμβαδίζει με την πολιτική τους κουλτούρα.

Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

"Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο παρά ως απαραίτητο εταίρο. Δεδομένου πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τις οποίες οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές - αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό. Μόνο το 25% των Ευρωπαίων βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόνο το 4% τη θεωρεί σύμμαχο με κοινές αξίες και συμφέροντα.Στη Γερμανία, το 41% ​​των ερωτηθέντων θεωρεί την Τουρκία αντίπαλο.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι γενικά θέλουν μια εξωτερική πολιτική συνεργασίας και όχι μια αντιπαράθεση. Η ιδέα των" στρατηγικών εταιρικών σχέσεων "είναι βαθιά ενσωματωμένη στο DNA των Ευρωπαίων. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πως υπάρχουν πτυχές των σχέσεών τους με τη Ρωσία, την Κίνα και η Τουρκία που καθιστούν αυτές τις χώρες ανταγωνιστές ή ακόμα και αντιπάλους".

Η Τουρκία δεν γίνεται καλύτερα αντιληπτή στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Η χρήση της λέξης «γενοκτονία» από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου ίσως δεν άλλαξε το παιχνίδι στις βαθιά προβληματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά ενισχύει την πολιτική απομόνωση της Τουρκίας, αποδυναμώνει τα επιχειρήματά της σχετικά με το αν μια γενοκτονία έγινε ή όχι το 1915-24, και αποσταθεροποιεί περαιτέρω ό,τι έχει απομείνει από τη μαλακή δύναμη της Άγκυρας. "Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων. Με αυτή τη δήλωση, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Πιο πρόσφατα, ο πρέσβης Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως συμμετείχε στο συμβουλευτικό συμβούλιο του Project Democracy Project, ενός νεοσύστατου θεσμού, «για να φωτίσει τη σκοτεινιά κατάσταση» στην Τουρκία.

Το Πρόγραμμα Τουρκικής Δημοκρατίας (Turkish Democracy Project) είναι «ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός, διεθνής οργανισμός πολιτικής που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πρόσφατη στροφή της Τουρκίας από τη δημοκρατία και στον αυταρχισμό», αναφέρει ο ιστότοπός της.

«Ήρθε η ώρα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία», έγραψε ο Μπόλτον στην ανακοίνωσή του στο Twitter και συνέχισε περιγράφοντας την Άγκυρα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ που πλησίασε άβολα κοντά στη Ρωσία.

Την 1η Ιουλίου, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Τουρκία σε μια λίστα χωρών που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών στρατιωτών τον τελευταίο χρόνο, τοποθετώντας έτσι για πρώτη φορά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια τέτοια λίστα. Πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα θα περιπλέξει τους ήδη πληγέντες δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθόρισε στην Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων το 2021 πως η Τουρκία παρείχε «απτή υποστήριξη» στην τρομοκρατική ομάδα Σουλτάν Μουράτ στη Συρία, ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης που η Άγκυρα υποστηρίζει από καιρό και μια ομάδα που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι στρατολόγησε και χρησιμοποίησε παιδιά στρατιώτες.

Η αίσθηση της απομάκρυνσης μεταξύ Τούρκων και Δυτικών είναι αμοιβαία και αυξάνεται. Είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ισλαμοποίησης από την κορυφή προς την κάτω πλευρά της Τουρκίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Δύση έχει τώρα μια μικρή Ρωσία να αντιμετωπίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail