Η καταστροφή και η αυτοπεποίθηση του Πρωθυπουργού: Ο Μητσοτάκης αισθάνεται πιο ισχυρός μετά τις πυρκαγιές!

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερις mega πυρκαγιές ταυτόχρονα είπε ο Μητσοτάκης για την Εύβοια ώσπου πριν περάσει εικοσιτετράωρο φάνηκε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε μικροπυρκαγιές.

Από: anoixtoparathyro.gr

Του Νίκου Λακόπουλου


Όταν ο Περιφερειάρχης Αττικής καλεί την Πυροσβεστική μέσω του Σκάι και το Mega καλεί σε βοήθεια σε πυρκαγιά που έχει πάει πριν την Πυροσβεστική θα πρέπει να ανησυχούμε: δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κανένας συντονισμός, καμμιά ελπίδα: στην επόμενη πυρκαγιά ή πλημμύρα ο Μητσοτάκης θα φωνάξει την Αστυνομία και το Λιμενικό – επαιρόμενος για το νέο υπερόπλο του, το 112 -που όμως δεν σβήνει φωτιές.

Αντίθετα η πολιτική του Εκκενώστε δείχνει πως το επιτελικό κράτος προκειμένου να μην έχει χαμένες ανθρώπινες ζωές -να μην ζήσει το δικό του Μάτι- μοιάζει να αφήνει τη φωτιά να φτάσει στη θάλασσα και μετά ευχαριστεί τους κατοίκους που δεν έφυγαν και έσωσαν τα σπίτια τους -δεν ακολούθησαν δηλαδή την πολιτική του.

Το επιτελικό κράτος λειτούργησε «υποδειγματικά»

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως σώσαμε κρίσιμες υποδομές την κρίσιμη μέρα που η φωτιά πέρασε την Εθνική -που δεν προέβλεπε το σχέδιο της Πυροσβεστικής- είναι μια ομολογία αυτό που πολλοί υποψιάζονται, αλλά λίγοι λένε: το επιτελικό κράτος που λειτούργησε υποδειγματικά έβαλε σε κίνδυνο την ίδια την πρωτεύουσα που αν δεν καιγόταν θάμενε πολλές μέρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Από κει και πέρα ο αγώνας να σωθούν οι υποδομές και τα αγαπημένα στον Πρωθυπουργό «βασιλικά» κτήματα -όχι πρώην βασιλικά- μαζί με την Αρχαία Ολυμπία άφησε αβοήθητη την Εύβοια κι ευτυχώς που την ημέρα εκείνη -και τη νύχτα- δεν είχε ανέμους οχτώ και εννέα μποφόρ όπως στο Μάτι.

Η Αττική κάηκε από φωτιά που το επιτελικό κράτος είχε σβήσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βγήκε να πανηγυρίσει, αλλά όλα λειτούργησαν καλά εκτός από τα δέντρα που όπως είπε στη συνέντευξή τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν… λάθος.

Η κυβέρνηση είχε καθαρίσει ….δεκαεννέα οικισμούς -που έμοιαζαν με το Μάτι, είπε ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας πως υπήρχε ένα σχέδιο όχι για τις αναμενόμενες πυρκαγιές, αλλά για την πυρκαγιά στο … Μάτι.

Από αυτή την πλευρά τα κατάφερε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, αλλά όχι επειδή αντιμετώπισε τις πυρκαγιές, αλλά επειδή εφάρμοσε την πολιτική «εκκενώστε» που μάλλον έκαψε με την πολύ χρήση: «Γιατί δεν φύγατε;» ρωτάει ο ρεπόρτερ. «Για την Εύβοια όσοι έμειναν έσωσαν τα σπίτια τους» απαντάει ο κάτοικος.

Η πολιτική «εκκενώστε» ήταν επιτυχής επειδή πολλοί κάτοικοι την παράκουσαν και ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την μεγαλύτερη καταστροφή, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, αλλά και για την επόμενη που έχει προαναγγείλει λέγοντας «τα χειρότερα έρχονται».

Ωστόσο μην βλέπετε αυτά που κάηκαν, αλλά αυτά που σώθηκαν -όπως είπε- με μια απαράμιλλη λογική: πάντα θα σώζονται σπίτια και ακόμα αν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα θα ήταν λιγότερα από όσους σώθηκαν.

Η στιγμή που ο πρωθυπουργός λέει «ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει» αποκαλύπτει πως τις κρίσιμες στιγμές η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει.

Μετρούσε ο Σκέτσος και τα εναέρια και τάβγαζε 74. Τα μετρούσε ο Χαρδαλιάς και έβγαζε πως μόνο είκοσι ήταν διαθέσιμα. Σήμερα ο Χρυσοχοϊδης ανακάλυψε πως τα εναέρια χρειάζονται και συντήρηση. Τις προάλλες ο Μητσοτάκης είπε πως πετούσαν, αλλά οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Δεν είναι μόνο η πιο καταστροφική πυρκαγιά, αλλά η πιο καταστροφική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση!

Φαίνεται πως κάτι κακό συνέβη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επανήλθε από το «εμείς» στο «εγώ» θα το διορθώσει ξαναφτιάχνοντας τα δάση με τα σωστά δέντρα, αλλά ξέρει -όπως δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας- τα μισά δάση δεν θα ξαναγίνουν όσα ξαναγίνουν θα γίνουν μετά από είκοσι χρόνια με τα …λάθος δέντρα και πενήντα με τα «σωστά» δέντρα.

«Συχνά, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αφήσουμε το δάσος στην ησυχία του να ανακάμψει από μόνο του με φυσικό τρόπο, αρκεί βέβαια να μην δεχτεί άλλα πλήγματα από ανθρώπινες δραστηριότητες» λέει η GreenPeace.» Σε κάθε περίπτωση, η προστασία των καμένων εκτάσεων και οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να εξεταστούν με διαφάνεια από ειδικούς και να γίνουν κατά περίπτωση, μόνο αν και εφόσον συστήσουν εκείνοι. Πραγματικότητα: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα είδος χωρίς να προκαλέσουμε σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο το οικοσύστημα, με κίνδυνο μέχρι και την ολική κατάρρευσή του.

To ότι το δάσος θα ξαναγίνει είναι ένα ακόμα ψέμα του Μητσοτάκη που σπεύδει να ανακοινώσει πως έχει μιλήσει ήδη με τους ιδιώτες που θα αναλάβουν τις διασώσεις με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η σπουδή του να κάνει ανασχηματισμό με μόνο στόχο να αναλάβει το Γραφείο του -με νέο υφυπουργό και υπουργό- σημαίνει πως δεν εμπιστεύεται όχι μόνο τον Σταύρο Μπένο που ανέλαβε την ανοικοδόμηση της Εύβοιας, αλλά ούτε την ίδια του την κυβέρνηση.

Μήπως ο Πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τι συνέβη;

Το πιο τραγικό: Η κυβέρνηση που δεν είχε κανένα σχέδιο δεν σκοπεύει έστω και τώρα να αποχτήσει αφού -όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα περάσει κάποιες αρμοδιότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα προσλάβει 500 δασοπυροσβέστες για του χρόνου και θα μισθώσει κι άλλα εναέρια μέσα -που δεν είναι «πανάκεια».

Η κυβέρνηση καθάρισε δεκαεννιά περιοχές -που έμοιαζαν με το Μάτι- αλλά μάλλον κάηκαν πολλές από αυτές όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία και το Τατόι που όμως ο Πρωθυπουργός εμφανίζει ως επιτυχία του γιατί «κάποιος είχε προβλέψει γι΄αυτό».

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζοντας όσα θα κάνει ως έργα του και κουνώντας πακέτα με χρήματα του ελληνικού λαού ως κυβερνητικές παροχές θα δυσκολευθεί να βρει «τυχόν αστοχίες» αφού πάλι τα κατάφερε καλύτερα μάλιστα από προηγμένες χώρες. Πού μάλλον δεν έχουν τόσο ικανό πρωθυπουργό που να καμαρώνει που κάηκαν μεν σπίτια, αλλά …σώθηκαν κιόλας.

Ίσως για να καούν το υπόλοιπο της θητείας του αφού η προσφυγή στις εκλογές ως μια έμμεση ανάληψη ευθύνης θα έδειχνε όπως είπε έλλειψη αυτοπεποίθησης!

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο» είπε σε μια ακατανόητη έκφραση που μπορεί και να δηλώνει σύγχυση.

» Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».


Δηλαδή ο Πρωθυπουργός που γελά καθώς διηγείται πως πέρασαν οι φλόγες την Εθνική Οδό κι έζησε την μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών δεν αισθάνεται αδυναμία, αλλά αντίθετα ισχυρός, με αυτοπεποίθηση.

Ας το προσέξουμε αυτό. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που οι πυρκαγιές και οι καταστροφές του ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail