Λίβυος πολέμαρχος: Οι Τούρκοι ελέγχουν την εξωτερική πολιτική της χώρας

Freepen.gr - Ο στρατιωτικός διοικητής της Λιβύης, Σαλάχ Μπαντί, δήλωσε ότι η Τουρκία ελέγχει το δυτικό τμήμα της Λιβύης, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει μισθοφόρους και στρατεύματα από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.

Ο Salah Badi είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας Al-Samoud. Ηγήθηκε επίσης της επιχείρησης "Libya Dawn" το 2014, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης, γράφει το libyareview.com.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο ClubHouse, ο Badi είπε πως η Τουρκία έχει τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Λιβύης. Ανέφερε ότι αρνήθηκε να πολεμήσουν οι Σύριοι μισθοφόροι μαζί του στον πόλεμο της Τρίπολης το 2019, προσθέτοντας πως τους «έδιωξε» από τον τόπο που ελέγχει στη Λιβύη.

Ο Μπαντί περιέγραψε αυτό που συνέβη στον πρόσφατο πόλεμο της Τρίπολης το 2019 ως «μια ρωσο-τουρκική συμφωνία να νικήσει στρατιωτικά τον Χάφταρ, αλλά να παραμείνει πολιτικός σύμμαχος μαζί του».

«Οι Ρώσοι μπήκαν στον πόλεμο μετά την είσοδο των Τούρκων. Ο Χάφταρ πολεμούσε αλλά αποσύρθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», εξήγησε.

«Στον τελευταίο πόλεμο, ελέγξαμε τις δυνάμεις και ήμασταν αυτοί που τις τρέχαμε, και σήμερα δεν έχουμε βούληση και δεν έχουμε έλεγχο σε τίποτα, επειδή η Τουρκία έλεγχε τα πάντα», πρόσθεσε.

Ο Μπαντί κατηγόρησε τον Υπουργό Εσωτερικών της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάθι Μπασάγκα και τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, ότι επέστρεψαν τις πολιτοφυλακές Κανιάτ στην Τρίπολη μετά το τέλος του πολέμου του 2018 και τους παρέδωσαν το αεροδρόμιο.

«Με κατηγόρησαν ως εγκληματία και μου ζήτησαν να αποχωρήσω από τη σκηνή όταν ήρθε ο Αλ-Σάρατζ. Ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσει μια έρευνα για όλα τα εγκλήματα από το 2011 και είμαι έτοιμος να προετοιμαστώ ενώπιόν του», είπε ο Μπαντί.

«Ο Καντάφι ήλεγχε το 80% της Μισουράτα το 2011 και υπάρχουν εκείνοι που αποφάσισαν να φέρουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν μαζί μας, και αρνήθηκα και είπα πως αν φέρεις μισθοφόρους, θα τους παραδώσουμε στις δυνάμεις του Καντάφι», είπε.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε συμπεριλάβει τον Μπαντί στη λίστα κυρώσεων τον Νοέμβριο του 2018, με την κατηγορία της αποσταθεροποίησης της ασφάλειας στη Λιβύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail