Οι αντι-ρωσικές επιθέσεις στο Καζακστάν και το Κιργιζιστάν αποτελούν νέα απειλή Υβριδικού Πολέμου

Ορισμένοι «εθνικιστές ακτιβιστές» στο Καζακστάν και το Κιργιζιστάν επιτέθηκαν πρόσφατα σε εκείνους των συμπατριωτών τους που τους απευθύνονται στα ρωσικά, προκαλώντας καταδίκη από τη Μόσχα και αυστηρές απαντήσεις από τις κυβερνήσεις τους ενάντια σε αυτήν την ανησυχητική απειλή του Υβριδικού Πολέμου. Το Καζακστάν είναι μια πολύ πιο πολυπολιτισμική κοινωνία από την Κιργιζία, λόγω της σημαντικής ρωσικής μειονότητας, ενώ η τελευταία μπορεί να περιγραφεί ως αστερισμός διαφόρων φυλών που έχουν όλες την ίδια εθνικότητα (εκτός από την κοιλάδα της Φεργκάνα, όπου ζουν πολλοί από την Ουζμπεκική μειονότητα). 

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσιάση Freepen.gr

Και οι δύο αυτές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (CAR) είναι αμοιβαίοι αμυντικοί σύμμαχοι της Ρωσίας μέσω της CSTO και συμμετέχουν επίσης στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) υπό την ηγεσία της Μόσχας. Ως εκ τούτου, η Ρωσία ανησυχεί πολύ για τους εθνοτικούς συμπατριώτες της και άλλους που μιλούν τη γλώσσα της όταν δέχονται βάναυση επίθεση εκεί.

Παραμένει ασαφές εάν οι «εθνικιστές ακτιβιστές» που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα συνδέονται με ξένες ΜΚΟ ή υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά αποτελούν ωστόσο μια σοβαρή περιφερειακή απειλή για την ασφάλεια που θα μπορούσε να προωθήσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα εάν δεν ελεγχθεί σύντομα πριν εξέλθει από τον έλεγχο. Η σύντομη εποχή του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από την αναζωπύρωση του εθνικιστικού συναισθήματος σε όλο τον κόσμο, η προέλευση του οποίου προηγήθηκε της ανόδου του στην εξουσία και οι συνέπειές του θα υπερτερήσουν για πολύ παρά την αποχώρησή του, επειδή ενσωματώνει προϋπάρχουσες τάσεις σε αμέτρητες κοινωνίες. 

Είναι πρώτα απ 'όλα μια αντίδραση στις προηγουμένως ανεξέλεγκτες φιλελεύθερες-παγκοσμιοποιητικές διαδικασίες που σάρωσαν τον πλανήτη κατά τη σύντομη περίοδο της μονοπολικότητας, αλλά διαφόρων βαθμών υποστήριξη δόθηκε σε διαφορετικά κινήματα ξένων παραγόντων με την πάροδο των ετών, προκειμένου να προωθηθεί τα συμφέροντα του "διαίρει και βασίλευε".

Στο πλαίσιο της Κεντρικής Ασίας, οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν αυτή η γεωστρατηγική περιοχή στη μέση της Ευρασιατικής Καρδιάς να χρησιμεύσει ως σημείο σύγκλισης των πολλών πολυπολικών διαδικασιών που πρωτοστάτησαν από τη Ρωσία και την Κίνα, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με το συγχρονισμό της Μόσχας, δηλαδή οι EAEU  και ο δρόμος του μεταξιού του Πεκίνο.

Υπήρξαν ήδη κάποια βίαια σινοφοβικά περιστατικά ως αντίδραση σε αυτό που κάποιοι ισχυρίζονται (είτε αληθινά, είτε ψευδώς είτε με υπερβολικό τρόπο) πως είναι οι τοπικές οικονομικές συνέπειες πολλών κινεζικών προϊόντων χαμηλού κόστους που εισέρχονται στις αγορές τους και ορισμένων συμβάσεων BRI που πραγματοποιούνται από Κινέζους εργαζόμενους αντί για τους συμπατριώτες τους, αλλά οι ντόπιοι δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την κληρονομιά της επιρροής της Ρωσίας εκεί.

Αυτό είναι ένα αρκετά νέο φαινόμενο, ειδικά στο πολυπολιτισμικό Καζακστάν, γι 'αυτό και η Ρωσία ανησυχεί τόσο. Τέτοιες προκλήσεις μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο αφού οι ηθοποιοί που συμμετέχουν σε αυτές θεωρείται ότι είναι αυτόνομοι και ως εκ τούτου μπορούν να συμπεριφέρονται με απρόβλεπτους τρόπους. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει pvw ακόμη και σχετικά μικρά περιστατικά μπορούν να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες κρίσεις, ειδικά αν το υλικό ή οι φωτογραφίες παρουσιαστούν παραπλανητικά στο κοινό. 

Το Κιργιζιστάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτό λαμβάνοντας υπόψη τη φυλεοκεντρική κοινωνία του, όπου ακόμη και το παραμικρό εναντίον μιας ομάδας μπορεί γρήγορα να εκραγεί σε μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ του εκτεταμένου δικτύου υποστηρικτών κάθε πλευράς. Αυτές οι προϋπάρχουσες κοινωνικο-τεχνολογικές δυναμικές καθιστούν την Κεντρική Ασία ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιου είδους «εθνικιστικές» απειλές Υβριδικού Πολέμου.

Λαμβάνοντας υπόψη την αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ αυτών των χωρών και της Ρωσίας, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει η ρωσική γλώσσα και στα δύο αυτά κράτη για τη διευκόλυνση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και την ενίσχυση των προοπτικών εργασίας κάποιου (ειδικά στο εξωτερικό στην περίπτωση της Κιργιζίας αφού πολλοί πολίτες της μεταναστεύουν στη Ρωσία για εργασία), μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτοί οι αποκαλούμενοι «εθνικιστές ακτιβιστές» δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικά τη λαϊκή βούληση των κοινωνιών τους. 

Είναι μάλλον υπερ-ριζοσπαστικές εκδηλώσεις προϋπαρχουσών εθνικιστικών τάσεων μέσα στις χώρες τους και έχουν εμμονή με την πρόκληση εθνοτικών και κατά συνέπεια διεθνών κρίσεων σε αυτή την ιδεολογική βάση. Ελπίζουν να θέσουν τις κυβερνήσεις τους σε ένα δίλημμα όπου είτε θα υποτάσσονται σε αυτούς τους εξτρεμιστές χάνοντας τη ρωσική υποστήριξη είτε θα υπερασπίζονται την πολυπολιτισμικότητα και στη συνέχεια κατηγορούνται ότι «ξεπουλούν» τους ανθρώπους τους. 

Η Νουρ-Σουλτάν (η πρόσφατα μετονομασθείσα πρωτεύουσα του Καζακστάν παλαιότερα γνωστή ως Αστάνα) και το Μπισκέκ απάντησαν μέχρι τώρα σε αυτές τις προκλήσεις σωστά χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των δραστών ως απαράδεκτες. Στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές απολύτως αλλά θα κατασταλούν σκληρά οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε συμβούν. 

Οι ηγεσίες αυτών των χωρών εκτιμούν τις στρατηγικές σχέσεις τους με τη Ρωσία και έχουν επίσης έντονη επίγνωση της σοβαρής απειλής του Υβριδικού Πολέμου που προκαλούν αυτές οι προκλήσεις για την εσωτερική τους σταθερότητα. Θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυτοί οι «εθνικιστές ακτιβιστές» συνδέονται με ξένες ΜΚΟ ή υπηρεσίες πληροφοριών, το αποτέλεσμα των οποίων θα δείξει ότι πρόκειται είτε για ριζοσπάστες «μοναχικούς λύκους» είτε για πληρεξούσιους μιας άλλης χώρας και, επομένως, θα συμβάλει στον τελειοποίηση των κρατικών απαντήσεων σε αυτούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail