Εκκενώσεις «ο Κυριάκος»!

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Μητσοτάκης επαίρεται για αυτονόητες ενέργειες, την ώρα που η πύρινη λαίλαπα κατακαίει την Ελλάδα - Εκκενώσεις, πάλι εκκενώσεις και τρίτη φορά εκκενώσεις. Και μετά συσκέψεις και πάλι συσκέψεις μπροστά στις κάμερες. Και μετά αυτοψίες στην καταστροφή και στη συνέχεια μέτρα, ημίμετρα και κοροϊδία. Και όλα καλώς καμωμένα είναι!

Από: newsbreak.gr

Όλα λειτούργησαν τέλεια, καταπώς λένε οι μοιραίοι, που επαίρονται για τα αυτονόητα και πανηγυρίζουν που ο Θεός ξημέρωσε τη μέρα. Πανηγυρίζουν που ξημέρωσε κι ας είναι αυτή η μέρα σκοτεινή από τους καπνούς της καταστροφής που έπληξε την Ελλάδα. Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Γρεβενά. Καταστροφή. Αυτή η λέξη περιγράφει την κατάσταση έπειτα από τρεις ημέρες μέσα στις φλόγες.

Όλα «λειτούργησαν υποδειγματικά» είπε και χθες ο θλιβερός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την ώρα που γύρω του μαινόταν η φωτιά. Και όλα καμένα είναι. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιφέρεται στις καμένες περιοχές και διαλαλεί τις… εκκενώσεις του: «Θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις, έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό, το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν έχουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όταν γίνεται μία εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το επιτελικό κράτος είχε πέσει θύμα της πραγματικότητας και είχε διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη». Καίγονται περιουσίες που δύσκολα θα αναπληρωθούν. Καίγονται δασικές εκτάσεις που δύσκολα θα αναδασωθούν.

Ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα

Έπειτα από τρεις ημέρες φωτιάς στην Αττική, ο θίασος που παριστάνει την κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει νεκρός, το οποίο υπηρετεί μέχρι τέλους. Αυτός είναι και ο σχεδιασμός που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να εκκενώνουν τις περιοχές, για να μπορούν να λένε ότι δεν υπάρχει νεκρός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί στην προσπάθειά τους αυτή έχουν καταφέρει να μετατραπούν σε στάχτες δάση και περιουσίες. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μπορεί να επαίρεται για το αυτονόητο. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «όλα ξαναγίνονται». Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους και απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα, η οποία χάνει την ανάσα της από την τεράστια οικολογική καταστροφή, δεν αποτελεί υποδειγματική λειτουργία του κράτους.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες οι τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν έλλειψη συντονισμού, δείχνουν έλλειψη μέσων και, φυσικά, δείχνουν συνεχείς συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Όλα για την εικόνα και τίποτα για την ουσία. Τα μέσα πυρόσβεσης λίγα, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές υπερβάλλουν εαυτούς και ο συντονισμός ανύπαρκτος.

Πάλι τους ξέφυγε η φωτιά

Στη Βαρυμπόμπη υπήρξαν αναζωπυρώσεις από νωρίς χθες το μεσημέρι και ακόμη μία φορά οι φλόγες τούς ξέφυγαν και κατευθύνθηκαν προς το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες. Πάλι τους ξέφυγε η φωτιά, χωρίς να υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Στον αστικό ιστό τούς ξέφυγε η φωτιά για άλλη μία φορά κι αυτή δεν είναι «υποδειγματική λειτουργία».

Τα πτητικά μέσα άρχισαν να επιχειρούν μετά τις 7 το βράδυ. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή υποχώρηση και σε συνεχείς ανασυντάξεις, γιατί οι φλόγες κατέτρωγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Χθες δεν επιχειρούσε και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, το οποίο ήταν καθηλωμένο για συντήρηση. Η φωτιά τούς ξέφυγε και εκατοντάδες αστυνομικοί διώχνουν τον κόσμο και βοηθούν στις εκκενώσεις.

Δεκάδες πολίτες στο Κρυονέρι και στη Δροσοπηγή με αναπνευστικά προβλήματα. Τρεις τραυματίες – εγκαυματίες από το Κρυονέρι μεταφέρθηκαν λίγα λεπτά πριν από τις 9 χθες το βράδυ στο ΚΑΤ.

Ίδια κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, τα οποία παρέμειναν ενεργά όλη τη νύχτα. Και σήμερα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς θα ενισχυθούν οι άνεμοι στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail