Απόδοση ευθυνών: Χαρδαλιάς και Κολοκούρης στο στόχαστρο - Πιθανόν και ο Χρυσοχοΐδης

EURΟΚΙΝΙSSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μητσοτάκης εξαίρεσε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής από τα συγχαρητήρια που μοίρασε! Ερώτημα εάν θα υπάρχουν παραιτήσεις από τους έχοντες την αντικειμενική ευθύνη! Οι δύσκολες αποφάσεις του Μαξίμου, καθώς η αναζήτηση εξιλαστήριων θεμάτων δεν αρκεί για την αποκατάσταση του προφίλ του πρωθυπουργού.

Από: ieidiseis.gr

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής



Μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για τον πρωθυπουργό η απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα.

Ο ίδιος, άλλωστε, δεν δεσμεύτηκε για το χρόνο της απόδοσης των ευθυνών, ενώ είναι άγνωστο εάν αυτές θα επιχειρηθεί να συνδυαστούν με έναν γενικότερο ανασχηματισμό, που θα επιδιώξει να δημιουργήσει την εικόνα μιας «νέας αρχής».

Στο στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου, παρά τους υποστηρικτές που διαθέτει σε αυτό, όπως προ ημερών έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στον οποίο αποδίδονται «λάθη» και «κακή προετοιμασία» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μια απολύτως επιτυχημένη θητεία στην Πολιτική Προστασία και, κυρίως, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθιστά δύσκολη υπόθεση μια αποπομπή του. Επίσης «απόδοση ευθυνών» με μετακίνηση σε άλλη κυβερνητική θέση, δεν θα είναι «απόδοση ευθυνών»! Τα μάτια πολλών πέφτουν στο εάν ο Νίκος Χαρδαλιάς θα θέσει την παραίτησή του ως έχων την αντικειμενική ευθύνη στη διάθεση του πρωθυπουργού, διευκολύνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κάποιες κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντάς τον να τον επαναφέρει σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό σε κυβερνητική θέση.

Στο κάδρο των ευθυνών επιχειρούν ορισμένοι - και εντός του Μαξίμου - να θέσουν και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι σχέσεις του οποίου με υφυπουργούς του το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποδίδονται κυρίως οι λεκτικές υπερβολές και το Success Story που δημιουργεί με μεγάλα λόγια, που συνήθως είναι αναντίστοιχα με την πραγματικότητα, όπως πχ οι δηλώσεις του για το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η κυβέρνηση για τις πυρκαγιές! Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ωστόσο, θεωρείται αναντικατάστατος, καθώς από τον πρωθυπουργό θεωρείται ότι έχει αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά του, εξυπηρετεί άριστα το πολιτικό δόγμα «νόμος και τάξη», ενώ έχει και την αναγνώριση ξένων κυβερνήσεων. Τυχόν δε αντικατάστασή του θα σηματοδοτούσε και τριγμούς στο οικοδόμημα της διεύρυνσης, παρότι θα χαροποιούσε το λεγόμενο «βαθύ κόμμα».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, με τη χθεσινή του παρέμβαση (που ανοήτως ονομάζουμε «διάγγελμα») κάλυψε τόσο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και τον Νίκο Χαρδαλιά, κάνοντας λόγο για τον «επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, τη δράση της αστυνομίας και του Λιμενικού».

Η παραπάνω δήλωση προϊδεάζει ότι το « μάρμαρο» θα πληρώσει αυτή τη φορά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, πολύ περισσότερο που υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία αρκετές δυνάμεις που κατά τις τελευταίες κρίσεις δεν τον ήθελαν στη συγκεκριμένη κρίση. Η στοχοποίηση προσώπων από τον υπηρεσιακό χώρο, άλλωστε, φάνηκε και από το αλαλούμ με την παραίτηση (που τελικά… δεν ήταν παραίτηση) του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Γιώργου Κουμεντάτου, που επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ως το εξιλαστήριο θύμα με αφορμή τα προβλήματα που υπήρξαν με τα εναέρια μέσα - προβλήματα που δυο ημέρες πριν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος όχι απλώς δεν παραδεχόταν, αλλά και έδινε μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η εξεύρεση εξιλαστήριων θυμάτων για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, θα γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Αλλά επί του θέματος τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επανέλθουν σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail