Ρωσία, Κίνα και Ιράν θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο

Freepen.gr - Η Ρωσία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Κίνα και το Ιράν τους επόμενους μήνες, σε μια ανακοίνωση που έρχεται να δείξει υποστήριξη από τη Μόσχα και το Πεκίνο στην Τεχεράνη.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τεχεράνη, Λεβάν Τζαγκαριάν, δήλωσε ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον Περσικό Κόλπο στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

"Οι ετήσιες κοινές ναυτικές ασκήσεις CHIRU θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου", δήλωσε ο Τζαγκαριάν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. «Ρωσικά, ιρανικά και κινεζικά πολεμικά πλοία θα συμμετέχουν σε αυτό. Ο κύριος στόχος είναι να εξασκηθούν σε δράσεις για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας στη ναυτιλία και την καταπολέμηση των θαλάσσιων πειρατών».

Η ανακοίνωση της Ρωσίας ήρθε αφού ο κινεζικός και ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα άσκησης στη βορειοδυτική Κίνα, εστιάζοντας στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις αλλά και ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών τους.

Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επίσης προσφέρει αλληλοϋποστήριξη σε μια εποχή που και οι τρεις έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του νεοεκλεγέντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο είπε πως θα υποστηρίξει τα «νόμιμα αιτήματα» του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο ήταν πρόθυμο να ενισχύσει τον συντονισμό με την Τεχεράνη "σε περιφερειακές υποθέσεις για τη διαφύλαξη των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας".

«Πιστεύουμε ότι η αποχώρηση των αλλοδαπών, καθώς και οι προηγούμενες εμπειρίες σε αυτή τη χώρα, ανέδειξαν την ανάγκη για υποστήριξη και συμμετοχή όλων των Αφγανών για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανάπτυξη του Αφγανιστάν περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης.

Ο Ραΐσι μίλησε χωριστά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και του είπε πως «η εγκαθίδρυση ασφάλειας και ειρήνης στο Αφγανιστάν ήταν πάντα υπογραμμισμένη από το Ιράν και πιστεύουμε ότι όλες οι ενεργές ομάδες του Αφγανιστάν θα πρέπει να συνεργαστούν για να εδραιώσουν την σταθερότητα στη χώρα το συντομότερο δυνατό και να μετατρέψουν την αποχώρηση των ΗΠΑ σε σημείο καμπής για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν».

Ο Ραΐσι εξήρε επίσης αυτό που περιέγραψε ως ιρανική-ρωσική συνεργασία στη Συρία, όπου οι συνδυασμένες δυνάμεις της Μόσχας και της Τεχεράνης έχουν ενισχύσει την κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ Άσαντ και έχουν αλλάξει την πορεία στον πόλεμο.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail