Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για υποψηφιότητα του Χάφταρ στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης!

ΑFΡ
Η Αίγυπτος ανανεώνει το ενδιαφέρον της για έναν πιθανό μελλοντικό ρόλο του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αφού η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της αποσύροντας τις ένοπλες δυνάμεις της από τη Λιβύη.

The Arab Weekly - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αιγυπτιακές κινήσεις λαμβάνουν επίσης υπόψη την αποτυχία της εκτελεστικής αρχής στην Τρίπολη να αντιμετωπίσει ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές, καθώς και νέες ενδείξεις ότι οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν.

Ο Χαφτάρ πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους στο Κάιρο την Τετάρτη για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Παρακολούθησε επίσης την τελετή αποφοίτησης ενός αριθμού Λίβυων αξιωματικών στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Κάιρο, ένα σημάδι που επιβεβαιώνει την επιθυμία του Καΐρου να ενισχύσει τον LNA υπό την στρατιωτική του διοίκηση.

Αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν στο "The Arab Weekly" πως η επίσκεψη του Χάφταρ προηγήθηκε ενός νέου γύρου του Λιβυκού Πολιτικού Φόρουμ που το Κάιρο σκοπεύει να φιλοξενήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη συμμετοχή διαφόρων μερών που ήταν παρόντα στη δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου στις 23 Ιουνίου. 

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ στο Κάιρο την Τρίτη και την Τετάρτη ήταν για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Χάφταρ και να διαβουλευτεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Ο Νόρλαντ, ανέφεραν οι πηγές, θέλει να επιλύσει τις διαδοχικές πολιτικές κρίσεις της χώρας και να δημιουργήσει μια ευκαιρία για επίτευξη συναίνεσης που θα επιτρέπει την έγκαιρη διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η επίσκεψη του Νόρλαντ έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποτρέψουν την αναβολή των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη και να αναζητήσουν λύση για τον τερματισμό της διαφοράς σχετικά με τη συνταγματική βάση και το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των μισθοφόρων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Νόρλαντ με τον Χαφτάρ στο Κάιρο. Τους τελευταίους μήνες, οι περιφερειακοί και διεθνείς παίκτες ανησυχούν όλο και περισσότερο λόγω του αναποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη αντιμετώπισε το ζήτημα των μισθοφόρων. Οι αρχές στην Τρίπολη, λένε πηγές, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του θέματος, αλλά υιοθέτησαν μια φιλοτουρκική πολιτική που κλόνισε την εμπιστοσύνη πολλών άλλων παικτών.

Η επίσκεψη του Χαφτάρ στο Κάιρο έγινε τρεις ημέρες αφότου η Τουρκία επιβεβαίωσε την απροθυμία της να αποσύρει τους μισθοφόρους και την πρόθεσή της να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Λιβύη. Οι προθέσεις της Τουρκίας δηλώθηκαν με σαφήνεια από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του δε θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Ο ειδικός στο Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Αχμέντ Άλιμπα δήλωσε στο Arab Weekly ότι οι συναντήσεις του Χάφταρ με Αιγύπτιους αξιωματούχους και τον Νόρλαντ (και Λίβυες προσωπικότητες που κατοικούν στο Κάιρο) αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των παγίδων που απειλούν την πολιτική διαδικασία, ιδιαίτερα τις εντάσεις μεταξύ των κέντρων εξουσίας στη Λιβύη και την πιθανή καθυστέρηση των εκλογών.

Ο Aliba σημείωσε ότι ο Haftar ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς αυτός και ο LNA παραμένουν μέρος της πολιτικής διαδικασίας. Ο Χάφταρ, είπε ο Αλίμπα, μπορεί να είναι ένας από τους πιθανούς υποψήφιους στις επερχόμενες εκλογές, εν αναμονή του αποτελέσματος των συζητήσεων σε συνταγματική βάση. Ο Αλίμπα εξήγησε ότι η Αίγυπτος εργάζεται για την επίλυση τωβ διαφορών μεταξύ των αντίπαλων μερών λόγω του ανοίγματος της σε πολλές λιβυκές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κάιρο ελπίζει να διατηρήσει τη συναίνεση μεταξύ του Χάφταρ και της τρέχουσας μεταβατικής αρχής, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ στη Λιβύη προσπαθούν να εμποδίσουν τα σχέδια διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη, ενώ κινούνται για να αποτρέψουν τον Χάφταρ να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο Κάιρο. Σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει σε πολιτικές διαβουλεύσεις και πραγματοποιεί συναντήσεις με διάφορες πλευρές.

Ορισμένες από τις πηγές που μίλησαν στο The Arab Weekly ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα θα μπορούσε σύντομα να επισκεφθεί το Κάιρο, για να πραγματοποιήσει συνομιλίες σχετικά με την τρέχουσα κρίση με στόχο την επίτευξη λύσεων που θα διευκολύνουν το σχέδιο της Λιβύης για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Μοχάμεντ αλ-Σαλάκ δήλωσε στο Arab Weekly ότι υπάρχουν ενεργές αμερικανικές διπλωματικές κινήσεις σε συνεργασία με το Κάιρο για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την ολοκλήρωση των διατάξεων του πολιτικού χάρτη της Λιβύης. Το επίκεντρο, είπε, θα είναι να πιέσει την Τουρκία να αποσύρει τους ξένους μισθοφόρους από τη χώρα και να διασφαλίσει ότι καμία εθνική προσωπικότητα δε θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Σημείωσε ότι οι επισκέψεις του Χάφταρ και του Νόρλαντ στο Κάιρο έγιναν εν μέσω έντονων συζητήσεων σχετικά με τη συνταγματική βάση για τις επερχόμενες εκλογές. Το Φόρουμ του Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου συνέχισε τις συναντήσεις του την Τετάρτη, για να συζητήσουν τη συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο Δεκέμβριο.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Λιβυκού λαού να επιλέξει τους ηγέτες του μέσω μιας ελεύθερης και δίκαιης δημοκρατικής διαδικασίας. Από αυτή την άποψη, θέλει την Αίγυπτο να συνεχίσει τις επαφές της, ώστε να αυξήσει την πίεση στην Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να απομακρύνει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail