Ο στρατός της Κίνας εκπαιδεύεται να βυθίσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε πόλεμο;

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Nathan T. Beard)
Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά με επίκεντρο την εμπλοκή στόχων στη θάλασσα με παραδοσιακά συστήματα επίγειας μάχης, όπως πυροβολικό πυραύλων και αντιαρματικούς πυραύλους, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

19fortyfive.com - Ryan Pickrell  / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια ταξιαρχία του PLA πρόσφατα χρησιμοποίησε συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας PHL-03 με μέγιστο βεληνεκές έως και 80 μίλια για να στοχεύσει διάφορους θαλάσσιους στόχους, ανέφεραν οι Global Times τον Ιούνιο, επικαλούμενος εκτελέσει τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας.

Ο στρατός χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν αναγνώριση για την υποστήριξη των επιθέσεων πυροβολικού εναντίον θαλάσσιων στόχων, μερικοί από τους οποίους φέρονται να ήταν κινητοί.

Ο λοχαγός Li Yu δήλωε ότι «τα στρατεύματα δοκίμασαν πολλαπλές τακτικές και πραγματοποίησαν συνδυασμένα χτυπήματα σε στόχους, καθώς η άσκηση επικύρωσε περαιτέρω αυτές τις μεθόδους και έδειξε πως πολλαπλοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας είναι πολύ θανατηφόροι για θαλάσσιους στόχους», σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Global Times, επικαλούμενοι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ανέφεραν ότι σε άλλη άσκηση, τα μέλη της ακαδημίας πυροβολικού και αεροπορικής άμυνας του PLA χρησιμοποίησαν αντιαρματικά όπλα HJ-10 εναντίον θαλάσσιων στόχων στην Κίτρινη Θάλασσα.

Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην εφημερίδα πως ο στρατός «έδειξε ότι είναι πολύπλευρος και μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλους σε αποστολές κατά των πλοίων» και πως μπορεί να συμμετάσχει σε άλλες υπηρεσίες σε «κοινά καθήκοντα άρνησης εχθρικών πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που προκαλέσουν κοντά στην Κίνα».

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μιας αμφίβιας επίθεσης.

Η φύση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τείνει να οδηγήσει τους στρατιωτικούς να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα ναυτικής μάχης, αλλά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το πώς οι χερσαίες δυνάμεις μπορούν να υποστηρίξουν ναυτικές μονάδες και άλλα στοιχεία της μεγαλύτερης κοινής δύναμης και να αναμετρηθούν με εχθρικά πλοία.

Αυτός ήταν ένας σημαντικός τομέας έρευνας, ανάπτυξης, καθώς και πειραματισμού για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αναζητούσε επιλογές για να καταρρίψει τις δυνατότητες κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής με οπλισμό σε στάση σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2018, ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε επιτυχώς έναν πυραύλο Naval Strike από ένα φορτηγό σύστημα Palletized Load System, χτυπώντας ένα παροπλισμένο πλοίο κατά τη διάρκεια της άσκησης Rim of the Pacific για πρώτη φορά στην υπηρεσία.

Τον επόμενο χρόνο, ο Mark Esper, τότε υπουργός άμνυας, υποστήριξε ότι ένα στρατηγικό κανόνι μεγάλης εμβέλειας για το οποίο ενδιαφέρεται ο Στρατός, θα μπορούσε να ανοίξει τρύπες στην κινεζική άμυνα στη θάλασσα, βοηθώντας το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τις θέσεις στην στεριά να ανοίξει θαλάσσιο δρόμο.

«Μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο όπου το Πολεμικό Ναυτικό πιστεύει ότι δεν μπορεί να μπει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λόγω κινεζικών ναυτικών πλοίων ή οτιδήποτε άλλο» εξήγησε.

"Μπορούμε - από μια σταθερή τοποθεσία, σε ένα νησί ή σε κάποιο άλλο μέρος - να εμπλέξουμε εχθρικούς στόχους, ναυτικούς στόχους, σε μεγάλες αποστάσεις".

Ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης επιδιώξει μια ικανότητα μάχης γνωστή ως χερσαίος αντιπλοϊκός πύραυλος που θα του επέτρεπε να χτυπήσει θαλάσσιους στόχους.

Πιο πρόσφατα, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ εκτόξευσε πύραυλο από το Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS), συνδυασμό ναυτικού πυραύλου και μη επανδρωμένου Joint Light Tactical Vehicle γνωστού ως απομακρυσμένου χειρισμένου οχήματος εδάφους (ROGUE) , και βύθισε έναν κινητό επιφανειακό στόχο στη θάλασσα.

"Τώρα, μπορούμε να το μεταφέρουμε σε πλοία ή να το βάλουμε στην ξηρά και να θέσουμε σε κίνδυνο το ναυτικό ενός αντιπάλου", δήλωσε ο Στρατηγός, Ντέιβιντ Μπέργκερ, διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών, στους βουλευτές τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι αυτό το είδος ικανότητας επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να «βεβαιωθεί ότι οι θαλάσσιες διαδρομές παραμένουν ανοιχτές».

Το NMESIS είναι μία από τις πολλές προσπάθειες που προσπαθεί το Σώμα Πεζοναυτών να εμπλέξει σε θαλάσσιες απειλές και που έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα.

Ο διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών τόνισε στα μέλη του Κογκρέσου πέρυσι ότι μια αποτελεσματική επίγεια αντιαεροπορική ικανότητα «θα αυξήσει τη φονικότητα των ναυτικών μας δυνάμεων και θα βοηθήσει να αρνηθούμε στους αντιπάλους μας τη χρήση βασικού θαλάσσιου εδάφους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail