Μετά την Κύπρο η Τουρκία εφαρμόζει τη Γαλάζια Πατρίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ανενόχλητος και απτόητος ο Ερντογάν, αφού κανείς, ούτε ΟΗΕ ούτε ΕΕ, του επέβαλαν κυρώσεις για την καταπάτηση περιοχής των Βαρωσίων, ούτε καν τον ανάγκασαν να αποσυρθεί από αυτήν, εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αν. Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με την ελληνική κυβέρνηση να λιάζεται αμέριμνη στο κατά φαντασία της «ήρεμο καλοκαιράκι» της.

Από: militaire.gr - Κύρα Αδάμ

Συγκεκριμένα:

Η Άγκυρα εκτελεί άσκηση συνδυασμένων αεροναυτικών ασκήσεων (ASFAO) από 23 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου 2021 σε δύο περιοχές, που φαίνονται με κόκκινο, στο χάρτη του Μilitaire.gr.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα ελληνικά και τουρκικά έγγραφα και στοιχεία, η Τουρκία ρίχνει στα άχρηστα όλα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή, βασιζόμενη στην ελληνική αδράνεια που προκύπτει από τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας με την Άγκυρα για ένα ήρεμο καλοκαίρι.

  • Στην περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου, η Άγκυρα θέτει στα άχρηστα το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ διότι η Τουρκία δηλώνει διεθνώς, εγγράφως, επισήμως ότι η περιοχή κείται στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ. Όμως το ΜΟU  Παπούλια – Γιλμάζ απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στη διεθνή θάλασσα και διεθνή εναέριο χώρο ολόκληρου του Αιγαίου από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα στέλνει και αυτή στον Καιάδα το ΜΟU διότι συμφωνεί με την τουρκική άσκηση στην περιοχή του Αν Αιγαίου, (Ρόδος – Καστελόριζο) και έχει εκδώσει την αγγελία Α 2252/21.

Έτσι φαίνεται ότι και οι δύο χώρες, Ελλάδα-Τουρκία, παραβιάζουν συγχρονισμένα και από κοινού το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ στην περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου.

Η μοναδική περίπτωση ΜΗ παραβίασης του MOU είναι να υπάρχει ελληνοτουρκική μυστική συμφωνία ότι η περιοχή αυτή κείται στη Μεσόγειο και έτσι δεν περιλαμβάνεται στους περιορισμούς του Μνημονίου που καλύπτει ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Ωστόσο, τέτοια συμφωνία από πλευράς Ελλάδας υπάρχει με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο 2019, ότι η περιοχή Ρόδος- Καστελόριζο κείται στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μπορεί νομικά να ισχυριστεί ότι στην περιοχή αυτή έχει 12νμ χωρικά ύδατα λόγω Μεσογείου και όχι 6νμ λόγω Αιγαίου, (σς η Τουρκία έχει 6νμ χωρικά ύδατα στο Αιγαίο,12νμ στη Μαύρη θάλασσα και στη Μεσόγειο).

Αυτή η σιωπηλή αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι η περιοχή κείται στη Μεσόγειο έφερε όλα τα δεινά σε βάρος της Ελλάδας: την τουρκολυβική ΑΟΖ τον Δεκέμβριο του 2019 και τις έρευνες του Όρους Ρέις Και τούτο διότι με τα 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή, λόγω Μεσογείου, επιτρέπεται στην Άγκυρα να μετατρέψει 6νμ διεθνή θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών σε τουρκική κυριαρχία, (στο χάρτη με σκιαγραφημένο κόκκινο) με αποτέλεσμα η ΑΟΖ της Ρόδου και Καστελόριζου να πηγαίνει…άπατη, διότι ανάμεσα στα δύο νησιά μπαίνει σφήνα τουρκική κυριαρχία και ταυτόχρονα επιτρέπει στον Ερντογάν να μετατρέπει την  ελληνικη ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) σε « Γαλάζια Πατρίδα».

  • Η Αθήνα ζήτησε από την Τουρκία , τα αεροσκάφη της άσκησης να καταθέτουν σχέδια πτήσης και να μην προσεγγίζουν εγγύτερα των 10νμ του εθνικού εναερίου χώρου από τις ακτές των νήσων προκειμένου να αποφεύγεται η αναχαίτιση τους. Η Τουρκία όμως αγνόησε την απαίτηση της Ελλάδας και με την Αγγελία Α 3941/21 που αποκαλύπτει το Μilitaire.gr, δήλωσε διεθνώς ότι η Αθήνα παραβιάζει τον ICAO και για αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και δεν θα προσεγγίζουν τα 6νμ του ελληνικού εναερίου χώρου.

  • Ως εκ τούτου οι δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή ότι προασπίζει τα 10νμ παραμένουν απλή θεωρία, με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει πανηγυρικά. Και τούτο, διότι όπως φαίνεται στο χάρτη, τα τουρκικά αεροσκάφη θα απογειώνονται από το DALAMAN και από την παράνομη τουρκική κυριαρχία( με σκιαγραφημένο κόκκινο στο χάρτη) θα εισέρχονται στην πρώτη περιοχή χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ελληνική δυνατότητα αναχαίτισης επειδή δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσης. Εντός της περιοχής της άσκησης, βάση του ICAO ΔΕΝ μπορούν να εισέλθουν για αναχαίτηση τα ελληνικά μαχητικά, διότι η ΥΠΑ Ελλάδας έχει εγκρίνει την τουρκική άσκηση δεδομένου ότι έχει εκδώσει σχετική Αγγελία.

Από την πρώτη περιοχή, τα τουρκικά αεροσκάφη θα εισέρχονται κατευθείαν  στη δεύτερη περιοχή χωρίς να υπάρχει εναέριος χώρος εκτός περιοχών για αναχαίτιση.

  • Με βάση την περιοχή (με σκιαγραφημένο κόκκινο) μεταξύ Ρόδου –Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει παγιώσει παράνομα -και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης – ως τουρκική κυριαρχία – που αποτελεί τη βάση της τουρκολυβικής ΑΟΖ- η Άγκυρα θέτει τώρα και θέμα Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Πριν μία εβδομάδα, η Ελλάδα εκτέλεσε επιχειρήσεις SAR στην περιοχή με μπλε κύκλο, νοτίως της Κρήτης (χάρτης) για διάσωση μεταναστών. Η SAR  αφορούσε αποκλειστικά τον ΙΜΟ, λόγω θαλασσίου ατυχήματος, ο οποίος δεν έχει ακόμα καθορίσει περιοχή SAR της Αθήνας με υπαιτιότητα της Τουρκίας, που απαιτεί το μισό Αιγαίο και τη μισή Μεσόγειο ως τουρκικές περιοχές Έρευνας και Διάσωσης. Η περιοχή όπου έγινε η ελληνικη SAR  για τους μετανάστες ΔΕΝ εμπίπτει στην περιοχή που έχει δηλώσει η Άγκυρα στον ΙΜΟ, είναι έξω και πέρα από αυτήν.

Ωστόσο η Άγκυρα με φρεγάτα προσπάθησε να διεκδικήσει την περιοχή αυτή, όχι λόγω του ΙΜΟ, αλλά επειδή η περιοχή SAR  με μπλε κύκλο κείται εντός της τουρκολυβικής ΑΟΖ. 

Η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν επιτρέπουν η ΑΟΖ μιας χώρας να επικαλύπτεται από περιοχή SAR άλλης χώρας. Δηλαδή η χώρα που έχει κατοχυρώσει ΑΟΖ έχει  αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα για έρευνες, γεωτρήσεις, αλιεία, περιοχή SAR κλπ. Εν προκειμένω η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει την έωλη τουρκολυβική ΑΟΖ και επομένως να κατοχυρώσει παράνομα και την περιοχή SAR, αποκλείοντας την Ελλάδα από επιχειρησεις Έρευνας Διάσωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail