Το Ιράν παρουσιάζει τη νέα παραλλαγή του Bavar-373 ως ανώτερη του S-400

Freepen.gr - Το Ιράν αποκάλυψε μια νέα παραλλαγή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας Bavar-373, αφού οι πρώτες παραλλαγές του συστήματος άρχισαν να εισέρχονται στο σύστημα γύρω στο 2015. Το σύστημα είναι μία από τις πολλαπλές αυτόχθονες πλατφόρμες αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στη χώρα, μαζί με ένα άλλο σύστημα μεγάλης εμβέλειας που μοιάζει με αυτό, το Khordad 15, που έχει τεθεί σε υπηρεσία το 2019. Το Ιράν άρχισε να επενδύει πιο έντονα στην ανάπτυξη των αυτόχθονων συστημάτων αεράμυνας, αφού η κυβέρνηση της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με το Δυτικό Μπλοκ, ακύρωσε την πώληση εκσυγχρονισμένων συστημάτων αεράμυνας S-300 στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Αυτά θεωρήθηκαν απαραίτητα για την πυραυλική άμυνα, σε μια εποχή που το Ιράν αντιμετώπιζε την απειλή δυτικής ή ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Ωστόσο, οι δυνατότητες της αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν παραμένουν αμφισβητήσιμες και η χώρα δέχτηκε κυρίως τις τελευταίες μονάδες S -300 το 2017, αφού η Μόσχα πάγωσε το πακέτο μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας JCPOA το 2015 - μια πώληση που δέχθηκε το Ιράν παρά το γεγονός ότι είχε ήδη το σύστημα Bavar, σημειώνει το militarywatchmagazine.com.

Το Ιράν έχει επίσης αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Rezonans-NE, το οποίο ήταν επιτυχές όχι μόνο στην ανίχνευση αλλά και στην παρακολούθηση αμερικανικών μαχητικών F-35 stealth που επιχειρούσαν κοντά στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιρανικά S-300 συνεχίζουν να αναβαθμίζονται με νέους πυραύλους από τη Ρωσία. 

Η χώρα έχει διατυπώσει έναν αριθμό ισχυρισμών σχετικά με την απόδοση των αυτοχθόνων αμυντικών της συστημάτων, και το 2019 ο Ταξίαρχος Shahrokh Shahram, επικεφαλής του Οργανισμού Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών του Υπουργείου Άμυνας, είπε ότι το Bavar-373 ξεπέρασε τις δυνατότητες των Patriot και THAAD. Το Patriot είχε ιδιαίτερα προβληματικό ιστορικό απόδοσης, ενώ το ρεκόρ δοκιμών του THAAD ήταν πολύ μακριά από το βέλτιστο, πράγμα που μπορεί να παρείχε λόγους για τέτοιους ισχυρισμούς.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί ότι τα νεότερα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ξεπερνούν το S-400 αναμένεται να αντιμετωπιστούν με μεγάλο σκεπτικισμό διεθνώς, με το S-400 και το αδελφό του σύστημα S-300V4 να θεωρούνται μακράν τα πιο ικανά όπλα του είδους τους στον κόσμο.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ταξίαρχος Mahdi Farahi, ο οποίος παλαιότερα ήταν επικεφαλής του Οργανισμού Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών της χώρας, ωστόσο υποστήριξε στις 22 Αυγούστου: «Έρχονται νέες εκδόσεις του Bavar-373 και σύντομα, μια νέα έκδοση που μπορεί να είναι ταυτόσημη ή θα αποκαλυφθεί πως βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το S400».

Το Bavar χρησιμοποιεί πολλαπλά ραντάρ για τον εντοπισμό έως και 300 στόχων ταυτόχρονα, και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να παρακολουθεί έως και 60 και να εμπλέκει έξι. Το S-400, αντίθετα, μπορεί να εμπλέξει έως και 80 στόχους ταυτόχρονα. Η εμβέλεια εμπλοκής της Bavar μόλις 210 χιλιόμετρα, αν και ελαφρώς ανώτερο από τους δυτικούς αντιπάλους, ξεπερνιέται κατά πολύ από τους S-400 και S-300V4 που μπορούν να εμπλακούν με στόχους 400χλμ μακριά με ταχύτητες 14 Mach. Πράγματι, ακόμη και τα παλαιότερα συστήματα S-200 του Ιράν, αν και στερούνται κινητικότητας, διατηρούν ένα ανώτερο εύρος εμπλοκής 300 χιλιομέτρων.

Το Bavar -373 μπορεί να έχει κάποιο εξειδικευμένο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στη Ρωσία - για παράδειγμα ίσως να μπορεί να αναδιανεμηθεί γρηγορότερα - αλλά οι ισχυρισμοί περί ανωτερότητάς του ακόμη και στα ήδη υπάρχοντα S -300 στο Ιράν είναι πολύ αμφισβητήσιμοι. 

Ωστόσο, το σύστημα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην άμυνα του Ιράν και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική λύση έναντι των S-400 που πιθανόν να παραχθεί με ένα μικρό κλάσμα του κόστους. Παρόλο που η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι το S-400 είναι διαθέσιμο για εξαγωγή στο Ιράν, η διαθεσιμότητα των εγχώριων ανταγωνιστών, ακόμη και αν είναι σημαντικά κατώτεροι, θα μειώσει πιθανώς την ελκυστικότητα στα εισαγόμενα συστήματα για την Τεχεράνη. Οι ισχυρισμοί για την ανωτερότητα του Bavar θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένδειξη ότι το Ιράν δεν είναι πιθανό να ενδιαφέρεται για αγορά των S-400.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail