Πακιστάν: 8χρονο παιδί κατηγορείται για βλασφημία, κινδυνεύει με θανατική ποινή

Ρόιτερς
Freepen.gr - Ένα οκτάχρονο αγόρι οικογένειας ινδουιστών στο Πακιστάν είναι το νεότερο άτομο που κατηγορήθηκε ποτέ για βλασφημία στη χώρα, αφού κατηγορήθηκε πως σκόπευε να ουρήσει σε χαλί στη βιβλιοθήκη μιας μεδρέσας, όπου φυλάσσονταν θρησκευτικά βιβλία. Τώρα κρατείται υπό προστατευτική αστυνομική κράτηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η οικογένεια του αγοριού κρύβεται και πολλοί από την ινδουιστική κοινότητα στη συντηρητική περιοχή Rahim Yar Khan στην επαρχία Punjab, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού μουσουλμανικό πλήθος επιτέθηκε σε ινδουιστικό ναό μετά την αποφυλάκιση του αγοριού με εγγύηση την τελευταία εβδομάδα. Στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να καταστείλουν κάθε περαιτέρω αναταραχή.

Στις 7 Αυγούστου, 20 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση στο ναό. Οι κατηγορίες για βλασφημία μπορεί να επιφέρουν θανατική ποινή, ανέφερε το άρθρο του Guardian.

Μιλώντας από μια άγνωστη τοποθεσία, ένα μέλος της οικογένειας του αγοριού είπε στον Guardian: "Αυτός (το αγόρι) δεν έχει καν επίγνωση τέτοιων θεμάτων βλασφημίας και έχει εμπλακεί ψευδώς σε αυτά τα θέματα. Ακόμα δεν καταλαβαίνει ποιο ήταν το έγκλημά του και γιατί κρατήθηκε στη φυλακή για μια εβδομάδα.

"Έχουμε αφήσει τα καταστήματά μας και τις δουλειές μας, ολόκληρη η κοινότητα φοβάται και φοβόμαστε τις αντιδράσεις. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτήν την περιοχή. Δε βλέπουμε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες εναντίον των ενόχων ή για την προστασία των μειονότητες που ζει εδώ».

Οι κατηγορίες για βλασφημία που απαγγέλθηκαν εναντίον του παιδιού έχουν συγκλονίσει νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι λένε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο. Κανένας τόσο νέος δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για βλασφημία στο Πακιστάν.

Ο Guardian ανέφερε ότι οι νόμοι περί βλασφημίας έχουν χρησιμοποιηθεί δυσανάλογα στο παρελθόν κατά θρησκευτικών μειονοτήτων στο Πακιστάν.

Παρόλο που δεν έχουν εκτελεστεί θανατικές ποινές για βλασφημίες στη χώρα από τότε που θεσπίστηκε η ποινή για το έγκλημα το 1986, οι ύποπτοι συχνά δέχονται και μερικές φορές σκοτώνονται από όχλους.

Ο Ramesh Kumar, βουλευτής και επικεφαλής του Πακιστανικού Ινδουιστικού Συμβουλίου, δήλωσε: "Η επίθεση στο ναό και οι καταγγελίες για βλασφημία εναντίον του οκτάχρονου ανήλικου αγοριού με συγκλόνισε πραγματικά. Περισσότερα από εκατό σπίτια της ινδουιστικής κοινότητας έχουν αδειάσει λόγω φόβου επίθεσης».

Ο Kapil Dev, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Ζητώ να αποσυρθούν αμέσως οι κατηγορίες εναντίον του αγοριού και παροτρύνω την κυβέρνηση να παράσχει ασφάλεια για την οικογένεια και όσους αναγκάστηκαν να φύγουν.

"Οι επιθέσεις σε ινδουιστικούς ναούς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνοντας ένα κλιμακούμενο επίπεδο εξτρεμισμού και φανατισμού. Οι πρόσφατες επιθέσεις φαίνεται να είναι ένα νέο κύμα διώξεων των Ινδουιστών".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail