Οι Ταλιμπάν μόλις 50 χιλιόμετρα από την Καμπούλ - Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

ErikaWittlieb / pixabay
Freepen.gr - Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την επαρχία Λογκάρ και την πρωτεύουσά της Πολ-ε Αλάμ, απέχοντας πλέον μόλις 50 χιλιόμετρα από την αφγανική πρωτεύουσα μετά από μια ταχεία επίθεση που οδήγησε την κυβέρνηση της Καμπούλ να χάσει τεράστια τμήματα της χώρας.

Την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Πολ-ε Αλάμ, την επαρχιακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η επαρχία είναι επίσης γνωστή ως η πατρίδα του προέδρου Ashraf Ghani.

Με την τελευταία κατάκτηση, οι Ταλιμπάν βρίσκονται τώρα μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της χώρας και το τελευταίο κυβερνητικό προπύργιο, η Καμπούλ. «Τώρα οι Ταλιμπάν έχουν 100% τον έλεγχο. Δεν υπάρχει μάχη αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι κατέφυγαν στην Καμπούλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Σαΐντ Καριμπουλάχ Σαντάτ.

Ο δημοσιογράφος Bilal Sarwary δήλωσε ότι ο κυβερνήτης της Λογκάρ, Αμπντούλ Ραχίμ Καγιούμι, πολέμησε ενάντια στους επερχόμενους Ταλιμπάν για έξι ώρες, με την 40μελή προστατευτική του δύναμη. Πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας, ο ηγέτης της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και άλλοι αξιωματούχοι παραδόθηκαν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, η Κανταχάρ, έπεσε. Η ομάδα δήλωσε ότι κατάσχεσε εκατοντάδες όπλα και οχήματα, καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Μιλώντας στο CNN, ο Αφγανός βουλευτής Γκουλ Αχμάντ Καμίν επιβεβαίωσε ότι η πόλη δεν ήταν πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «πολλοί στρατιώτες παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι έφυγαν».

Τα δυτικά έθνη που κατέλαβαν το έθνος που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο για σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν καλέσει τώρα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αναπτύξει 600 στρατιώτες για να διευκολύνει την εκκένωση Βρετανών και τοπικών μεταφραστών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail