25 χρόνια: Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού

Πριν από 25 χρόνια δολοφονήθηκαν στην Κύπρο οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Οι δολοφόνοι τους εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού εκδόθηκαν 10 διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι δολοφόνοι είναι καταζητούμενοι από την Interpol αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν συλληφθεί αφού ούτε η Τουρκία ούτε αρκετά άλλα κράτη που ελέγχονται από αυτήν είναι πρόθυμα να εκτελέσουν τα εντάλματα.

Του Βαγγέλη Χωραφά


Για τις δύο υποθέσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία το Φθινόπωρο του 1996 είχε εκδώσει 13 συνολικά εντάλματα σύλληψης. Τα εντάλματα που είχαν εκδοθεί με εντολή του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, είχαν διαβιβαστεί και στην Interpol η οποία προχώρησε σε έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους 10.

Τα ονόματα των καταζητουμένων για τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ, που καταζητούνται διεθνώς σύμφωνα και με ανακοίνωση ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 1996, ήταν:

- Χασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), ο οποίος διέθετε το 1996 καφενείο στην πόλη της Κερύνειας.
- Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών τότε και μέλος της παράνομης τουρκοκυπριακής αστυνομίας, που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.
- Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών τότε και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
- Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας.
- Ερχάν Αρικλί: Ο πρώην υποψήφιος για την "προεδρία" των κατεχομένων, 40 ετών τότε με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και μόνιμος κάτοικος κατεχομένων από το 1986.

Για τη δολοφονία Σολωμού που πυροβολήθηκε επάνω στον ιστό, ενώ σφαίρες είχαν τραυματίσει και δύο άνδρες του ΟΗΕ, η Γενική Εισαγγελία είχε ζητήσει στις 30 Οκτωβρίου 1996 τη σύλληψη πέντε συνολικά προσώπων.

Οι ύποπτοι που καταζητούνται από την Interpol είναι οι ακόλουθοι:

- Κενάν Ακίν: Ήταν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών και μετά "υπουργός" Γεωργίας και δασών των κατεχομένων.
- Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής των λεγόμενων "Ειδικών Δυνάμεων" των κατεχομένων.
- Χασάν Κοντακσί: Πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού.
- Αττίλα Σαβ: Τότε υπηρετούσε ως "αρχηγός" της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων.
- Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος πριν από λίγες ημέρες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στο χώρο του περιβόητου πικνίκ, φωτογραφήθηκε με τον δολοφόνο του Σολωμού Σολωμού, τον έποικο, Κενάν Ακίν. Δεν έχει τέτοιες αναστολές να φωτογραφίζεται με τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, το αντίθετο.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail