Ο πληθωρισμός στην Τουρκίας έφτασε στο 18,95 %!

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr - Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε στο 18,95 τοις εκατό τον περασμένο μήνα, αντιστοιχώντας ουσιαστικά το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 19 τοις εκατό.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 17,5 % τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019 ενώ ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 11,8 % τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα δέχεται πιέσεις από οικονομολόγους και επενδυτές για να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο διατηρεί σταθερό τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ακόμη και με την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τον διοικητή της τράπεζας τν Μάρτιο μετά την αύξηση των επιτοκίων, είναι ο ισχυρός αντίπαλος του υψηλότερου κόστους δανεισμού, λέγοντας ότι είναι πληθωριστικό, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική οικονομική θεωρία.

"Η εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Ερντογάν είναι τώρα τόσο χαμηλή που ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσιών θα υποστηρίξουν ότι τα δεδομένα τώρα χειραγωγούνται για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κάτω από το επίπεδο του 19 %, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια", δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό για να βοηθήσει στην επιβράδυνση των ετήσιων αυξήσεων των τιμών σε μια πρόβλεψη για το τέλος του έτους 14,1 %, την οποία αύξησε από 12,2 % την προηγούμενη εβδομάδα. Αρνήθηκε να δηλώσει με σαφήνεια εάν είναι πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Η αύξηση του ποσοστού πληθωρισμού προήλθε από ετήσιο άλμα 24,9 τοις εκατό στην τιμή των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Το κόστος των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 22,7 %.

Ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο υπερέβη τις μέσες προβλέψεις 18,6 % και 18,5 % στις έρευνες των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου από το Bloomberg και το Reuters, αντίστοιχα.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Ερντογάν ζήτησε περικοπές επιτοκίων τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, προκαλώντας πτώση στη λίρα. Το νόμισμα έχει εξασθενήσει με διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου τα τελευταία τρία χρόνια. Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τα επιτόκια στις 12 Αυγούστου.

«Πιθανότατα, ο πραγματικός πληθωρισμός είναι τώρα σημαντικά πάνω από 19 %, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι λιγότερο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο, όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Ερντογάν στις αρχές του καλοκαιριού. Λιγότερη πίεση στη λίρα ως αποτέλεσμα, προς το παρόν ... », ανέφερε ο οικονομολόγος Erik Meyersson στο Twitter.
 
* με πληροφορίες από Ahvalnews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail