Ήταν 15/6 όταν Χαρδαλιάς-Χρυσοχοΐδης μιλούσαν για πρότυπη δουλειά πυροπροστασίας, γρήγορο εντοπισμό κι άμεση απόκριση

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας στις 15 Ιουνίου 2021 όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλούσε για "εξαιρετικά πρότυπη δουλειά" στην αντιπυρική προστασία και ο Νίκος Χαρδαλιάς για σχεδιασμό γρήγορου εντοπισμού κι άμεσης απόκρισης:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με θέμα την αντιπυρική περίοδο 2021, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη και του ο Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.  

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε:

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καλησπέρα σε όλους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ – μαζί με τον Υφυπουργό μας, τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα μας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας – αυτά είναι στοιχεία που θα σας παρουσιάσει σε λίγο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Με αυτή την αντίληψη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιταχύνουμε διαδικασίες, να απαλλαγούμε από γραφειοκρατικά βαρίδια. Να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, με τον καλύτερο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Με μέθοδο, οργάνωση, σχεδιασμό, προχωράμε. Η Επιχείρηση Δρυάδες της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, σε όλη την Ελλάδα, για τον προληπτικό καθαρισμό εύφλεκτης ύλης και τη διάνοιξη δασικών δρόμων και διόδων πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπως είναι το Τατόι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, και σε άλλες περιοχές της χώρας - αυτό λοιπόν εγγράφεται σε αυτή ακριβώς τη νέα αντίληψη, τη νέα προσέγγιση πρόληψης και ετοιμότητας, συνεργασίας και άμεσης απόκρισης! 

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια αυτή που έχει γίνει εδώ στην Πολιτική Προστασία. Μια προσπάθεια πραγματικά πρωτόγνωρη. Μια προσπάθεια για την οποία θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει κι από το Πυροσβεστικό μας Σώμα, ώστε να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.

Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να το επισημάνω και να το τονίσω ακόμα μια φορά – το λέει συνέχεια η Πολιτική Προστασία, το λέει συνέχεια η Πυροσβεστική: Πολλή προσοχή από όλους το καλοκαίρι! Δεν ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο για κανένα λόγο! Από εμάς εξαρτάται, είναι στο δικό μας χέρι να κρατήσουμε και τα δάση μας ασφαλή, αλλά κυρίως τους πολίτες, τους συνανθρώπους μας απόλυτα ασφαλείς! 

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ, θα μιλήσει αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς για όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί κι όσα έχουν δρομολογηθεί και θα εξελίσσονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, τα συγχαρητήρια, στον καθένα και την καθεμιά στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η δουλειά που γίνεται εδώ σήμερα είναι πραγματική παρακαταθήκη ασφάλειας για τη χώρα μας, για την Ελλάδα. Να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα άγρυπνοι φρουροί εκτελώντας το καθήκον μας.

Καλή δύναμη σε όλους. Σας ευχαριστώ.

 

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος σημείωσε:

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο  και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης απόκρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), το οποίο ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στην Βόρεια Ελλάδα. 

Είναι επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη (από 1 ζεύγος στο Τατόι, την Αγχίαλο και την Ανδραβίδα), καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και η ένταξή τους στον εναέριο στόλο έρχεται να καλύψει ανάγκες που αναδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία από λίμνες ή τη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο ρίψεων (δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για μετάβαση από το σημείο συμβάντος στο σημείο υδροληψίας και επιστροφή στο συμβάν).

Επίσης, μια νέα προσθήκη σε σχέση με την περσινή αντιπυρική είναι η ένταξη στον εναέριο στόλο ενός αμφίβιου μεσαίου τύπου αεροσκάφους (Beriev), το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους νερού και να κάνει χρήση επιβραδυντικού αφρογόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά προσωπικού. Το αεροσκάφος είναι τύπου jet, μπορεί δηλαδή να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και να προσθαλασσωθεί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση συμβάντος.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια του ν. 4662/2020, ο οποίος αναδιαμορφώνει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενταχθεί στον εναέριο στόλο για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων Ιονίου και Αιγαίου, 2  ελικόπτερα μεσαίου τύπου (Β214), τα οποία έχουν και δυνατότητα αεροπυρόσβεσης.

Και φέτος, όπως και πέρσι, η δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει και ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erikson) με έδρα τα Χανιά, το οποίο καλύπτει το σύνολο της Κρήτης αλλά και άλλες περιοχές στα νότια της χώρας, όπως τα Κύθηρα.

Με στόχο την επίτευξη των μέγιστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, ενισχύεται το δίκτυο υδατοδεξαμενών, καθώς η αξιοποίησή τους για υδροληψία, μπορεί να παρέχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων, συντομεύοντας τον κύκλο ρίψεων και μεγιστοποιώντας τον όγκο νερού για την προσβολή της πυρκαγιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετούνται σε 13 θέσεις, οι οποίες υποδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διπλές δεξαμενές 40.000 λίτρων η κάθε μία, σε περιοχές όπως η Αττική, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Ευρυτανία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και η Πέλλα. Στόχος να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα για κάθε εναέριο μέσο, γιατί όσο μεγαλύτερη η απόσταση από το σημείο υδροληψίας, τόσο λιγότερες ρίψεις προλαβαίνει να κάνει το κάθε μέσο.

Μαζί με τα εναέρια μέσα, στην πρώτη γραμμή του αντιπυρικού μηχανισμού βρίσκονται και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αριθμούν φέτος 820 δασικά περίπολα στο σύνολο της επικράτειας, όταν πέρσι ήταν 764. Έχουν δηλαδή αυξηθεί κατά 56 στην πλήρη ανάπτυξή τους,  προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεσότητα της απόκρισης και άρα η γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση συμβάντος.

Η παρουσία των επίγειων δυνάμεων ενισχύεται και η απόκριση γίνεται αμεσότερη -καθώς μειώνεται ο χρόνος επέμβασης των πρώτων οχημάτων της Πυροσβεστικής κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς- με τα 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας τα οποία δημιουργούνται σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Πέρσι λειτούργησαν τα 70 από αυτά, ενώ φέτος προβλέπεται πλήρης λειτουργία του συνόλου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εποχικά κλιμάκια έρχονται να θωρακίσουν περιοχές που το έχουν ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Χαλκιδική έχει 6 εποχικά κλιμάκια, η Εύβοια 8, η Πελοπόννησος 20.

Έμφαση δόθηκε και στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς στο Αιγαίο υπάρχουν συνολικά 15 (4 στις Σποράδες, 3 στις Κυκλάδες, 2 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 4 στα Δωδεκάνησα, και από 1 στις Σπέτσες και στη Θάσο), και στο Ιόνιο 7  (3 στη Ζάκυνθο, 2 στην Κεφαλονιά, από 1 στην Κέρκυρα και τα Κύθηρα).

Την ίδια στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. 

Από πέρσι έχουν προσληφθεί συνολικά 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, η πλειοψηφία των οποίων έχει αναλάβει καθήκοντα ήδη από τις αρχές Μαΐου, ενώ ένα μικρό ποσοστό, ήτοι 127 από αυτούς, οι οποίοι αναπλήρωσαν κενά που δημιουργήθηκαν, θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και θα αναλάβουν υπηρεσία εντός των επόμενων ημερών. 

Η ετοιμότητα είναι αναμφίβολα απαραίτητη για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας και το φυσικό μας πλούτο. Εξίσου όμως σημαντικός είναι και ο τομέας της πρόληψης.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέτουμε σε εφαρμογή την Επιχείρηση Δρυάδες η οποία αφορά σε έργα που έχουν ως στόχο την αντιπυρική θωράκιση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς. Ένα πρόγραμμα που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει προπομπό μιας οργανωμένης προσπάθειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η επιχείρηση αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνσης καύσιμης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης και αρχικά εντάχθηκαν σε αυτή οι ακόλουθες 18 περιοχές: Κάτω Ποσειδωνία και Διόνυσος Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, Αυλάκι και Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου, Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα του Δήμου Σπάτων/Αρτέμιδας και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, όπως και Διώνη, Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, Άγιος Ανδρέας και Σχινιάς – Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα, Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη του Δήμου Διονύσου και Δήμου Κηφισιάς, Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Βλαστός Καλάμου, Ιπποκράτειος Πολιτεία του Δήμου Ωρωπού, Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών, Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ, Πόρτο Γερμενό και Άγιος Νεκτάριος Βιλίων του Δήμου Μάνδρας/Ειδυλλίας, καθώς και Περιστέρια του Δήμου Σαλαμίνας.

Στις παραπάνω παρεμβάσεις, έρχονται να προστεθούν τρεις νέες εντός Αττικής: στο Τατόι, τον Υμηττό και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, και ισάριθμες στην υπόλοιπη επικράτεια, και πιο συγκεκριμένα  στο Σέιχ Σου, στην Αρχαία Ολυμπία και σε -συνεργασία με την Περιφέρεια- στη Χαλκιδική.

Από το Σάββατο οι εργασίες είναι σε εξέλιξη στην πλειοψηφία των παραπάνω σημείων, ενώ οι εργασίες στο Σέιχ Σου ξεκινούν σήμερα, αύριο το πρωί αρχίζει το έργο της διάνοιξης δρόμου διαφυγής στην οδό Απόλλωνος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Σάββατο 19 Ιουνίου ξεκινούν τα έργα στον Υμηττό και τη Χαλκιδική. Ειδικά στον Υμηττό το έργο αφορά σε συντήρηση δασικού δικτύου 17 χλμ., καθώς και καθαρισμούς και απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης και σκουπιδιών σε συνολική έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.

Παράλληλα, εργασίες σε επίπεδο πρόληψης πραγματοποιούνται από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες πέρα από την υπογειοποίηση των καλωδίων στο Τατόι περιλαμβάνουν και εκτεταμένους καθαρισμούς και κλαδεύσεις στο δίκτυό τους. Παρακολουθούμε από κοντά και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς τα εν λόγω έργα.  Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των κλαδεύσεων στο δίκτυο μέσης τάσης των δασικών περιοχών, το οποίο εκτείνεται σε 50.000 χλμ. Ενώ στο δίκτυο μέσης τάσης του αστικού ιστού έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής το 50% των κλαδεύσεων. Στο δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που διέρχεται από περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας, σε σύνολο μήκους 59 χλμ. και 167 πύργων έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κλαδεύσεις και καθαρισμοί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 67%.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο κάτι. Με την επιχείρηση Δρυάδες, η Πολιτική Προστασία, με εντολή του Πρωθυπουργού και τη στήριξη του Υπουργού μας, εμπλέκεται και αναλαμβάνει μία ευθύνη που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, υλοποιώντας το νέο της δόγμα: όπου ελλοχεύει κίνδυνος, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις. Γιατί το έχουμε ξαναπεί: η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία, το φυσικό περιβάλλον είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε συζήτηση περί αρμοδιοτήτων και διαδικασιών.

Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αρρυθμίες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν χρόνια το σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, και να επιλυθούν επιτέλους θέματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με τη συμβολή και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και αυτών που τους εποπτεύουν. 

Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα, καθώς το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «Ιόλαος» αποτυπώνει ξεκάθαρα σε ποιον ανήκει αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το ποιος μπορεί να κάνει τι -αν δηλαδή κάποιος έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας την αρμοδιότητα που έχει. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ώστε όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία των δασών μας να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα -όταν αυτό απαιτείται.

Η επιχείρηση Δρυάδες αποτελεί μία έκτακτη παρέμβαση στον τομέα της πρόληψης. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να υπάρχει συγκεκριμένο ολιστικό πρόγραμμα καθαρισμών σε όλη τη χώρα. Ένα πρόγραμμα σταθερό σε ετήσια βάση που θα υλοποιείται με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες καθενός από αυτούς, και πάντα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με τη συνδρομή και τη συντονιστική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας, όταν αυτό απαιτείται. Με ένα και μόνο στόχο, να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συνανθρώπους μας και το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.

Τέλος, στο πλαίσιο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών,  δημιουργήσαμε μία νέα ενημερωτική καμπάνια ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Με κεντρικό μήνυμα: Μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά, αλλά δεν μπορούμε να σβήσουμε τις τραγικές συνέπειές της. Γι’ αυτό, δεν παίζουμε με τη φωτιά – γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας!, η καμπάνια αναδεικνύει τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιάς, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τι πρέπει να κάνουμε -ή ορθότερα να αποφύγουμε- για να προστατεύσουμε το δάσος.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail