Το πείραμα του βίσωνα: Ο πυροσβέστης της φύσης που σε μια μέρα κάνει δουλειά 10 πυροσβεστών και καναντέρ

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης πλήττεται από φονικές πυρκαγιές -ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, αγροτικών παραλείψεων και κλιματικής αλλαγής- η Ισπανία έρχεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα με ένα πείραμα που σηματοδοτεί τη νέα εποχή «πυρόσβεσης».

Από: menshouse.gr - Γράφει η Κέλλυ Θάνου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πυρκαγιές στην Ευρώπη κινδυνεύουν να πάρουν διαστάσεις όμοιες με αυτές των πύρινων μετώπων σε Αυστραλία και Καλιφόρνια, γεγονός που καθιστά την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής λύσης επιτακτική.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, η λύση είναι η πρόληψη.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο Ισπανός κτηνίατρος Fernando Morán, ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διατήρησης Βίσωνος της Ισπανίας, ο οποίος θεωρεί πως το πελώριο φυτοφάγο ζώο είναι ο παράγοντας που μπορεί να σώσει την Ευρώπη από τον εφιάλτη της φωτιάς. Αν και ο ευρωπαϊκός βίσωνας εξαφανίστηκε από την Ιβηρική χερσόνησο πριν από 10.000 χρόνια, χάρη στον Dr. Morán και το έργο του Ιδρύματός του, ο αριθμός του έχει ανακάμψει σημαντικά.

Unsplash

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διατήρησης Βίσωνος ιδρύθηκε το 2008 και έχει συμβάλει στην επανεισαγωγή των βισώνων σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Από ένα αρχικό κοπάδι 24 ζώων, αυτή τη στιγμή η χώρα μετρά 153 βίσωνες. Το τελευταίο σχετικό project λαμβάνει χώρα εδώ και έξι μήνες σε ένα καταφύγιο 2.471 στρεμμάτων στο Andújar της Ανδαλουσίας και έχει στόχο πέρα από την επανεισαγωγή του ζώου, τη μελέτη του κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Ο Morán έχει λάβει άδεια από την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας για τη διεξαγωγή έρευνας διάρκειας ενός έτους σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο βίσωνας στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθαρίζοντας τους θάμνους και τη βλάστηση.

Οι βίσωνες είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά κατάλληλοι γι’ αυτό το έργο, καθώς μπορούν να διαπερνούν την πυκνή βλάστηση, να δημιουργούν «γυμνά» σημεία εδάφους και να δουλεύουν συνεχώς ως «πυροσβέστες της φύσης» καθώς έχουν… αστείρευτη όρεξη για τροφή.
 

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι καθαρίζουν καθημερινά τεράστιες εκτάσεις από όλα εκείνα τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσανάμματα, τα οποία αν δεν καθαριστούν από ανθρώπινο χέρι μοιάζουν να περιμένουν να κάνουν τη ζημιά.


Unsplash

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail