Η μυστηριώδης έκρηξη που έκανε στάχτη 1.000 τ. χλμ δάσους σε λίγα δευτερόλεπτα

Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταστραφεί ο πλανήτης μας. Αν, πάντως, όντως κάποια στιγμή επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο τότε σίγουρα θα μοιάζει πάρα πολύ με την «Έκρηξη στην Τουνγκούσκα».

Aπό: newsbeast.gr

Είναι πιθανότατα μια από τις πιο μυστηριώδεις εκρήξεις που έγιναν ποτέ πάνω στη γη και ίσως αυτό ακριβώς το στοιχείο της την κάνει τόσο «ευάλωτη» στις θεωρίες συνωμοσίας. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ακόμα και σήμερα, 113 ολόκληρα χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα για το τι ακριβώς είχε συμβεί σε εκείνο το δάσος της Σιβηρίας.

Αυτό το βιβλικό, σχεδόν κατακλυσμιαίο γεγονός, απελευθέρωσε σε ενέργεια το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα εξαφάνισε μια έκταση ίση σε μέγεθος με τη Ρόδο! Είναι η ημέρα που σύμφωνα με τους επιστήμονες η Αγία Πετρούπολη τη γλίτωσε για περίπου 4 ώρες καθώς αν η Γη δεν κινούταν η περίφημη αυτή ρωσική πόλη θα είχε εξαφανιστεί!

Η  μεγαλύτερη έκρηξη στη σύγχρονη ιστορία της Γης

Το πρωινό της 30ης Ιουνίου 1908 ήταν σαν όλα τα προηγούμενα για την ακατοίκητη περιοχή κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, στο σημερινό Κράι του Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας. Όλα ήρεμα και συνηθισμένα μέχρι τις 07:14 το πρωί τοπική ώρα (03:14 ξημερώματα για την Ελλάδα). Ξαφνικά και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μια πανίσχυρη έκρηξη ισοπέδωσε 1000 τ. χλμ δάσους, ενώ δένδρα σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση έγιναν στάχτη μέσα στα επόμενα λεπτά.

Όσοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ήταν εκείνη την ώρα έξω από τα σπίτια τους, κοίταξαν τρομαγμένοι και με δέος τον ουρανό. Εκεί αντίκρυσαν μια στήλη γαλαζωπού φωτός, λαμπρή σχεδόν όσο και ο Ήλιος. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, είδαν μια λάμψη και έναν ήχο που έμοιαζε, σύμφωνα με μαρτυρίες, με τον ήχο πυρών πυροβολικού ο οποίος συνοδεύθηκε από ένα ωστικό κύμα που έριξε ανθρώπους κάτω και έσπασε παράθυρα σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι περισσότεροι μάρτυρες ανέφεραν μόνο τους ήχους και τη δόνηση, αλλά όχι και πως είδαν την ίδια την έκρηξη. Οι διηγήσεις τους διαφέρουν ως προς τη σειρά και την ολική διάρκεια των γεγονότων.

Όλοι συμφώνησαν, όμως, σε ένα πράγμα: Ήταν σα να άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως!  Την έκρηξη «έπιασαν» όλοι οι σεισμογράφοι στην περιοχή της Ευρασίας. Την υπολόγισαν (αν και δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα τότε η συγκεκριμένη κλίμακα) σε αυτό που σήμερα θα λέγαμε σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ!

Η έκρηξη προκάλεσε διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση που ανιχνεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία ενώ στις ΗΠΑ, το Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Σμιθσόνιαν και το Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον, παρατήρησαν μια μείωση στη διαύγεια της ατμόσφαιρας που διήρκεσε αρκετούς μήνες!

«Ακούσθηκε ένας φρικιαστικός γδούπος, ακολουθούμενος από σεισμό που έσεισε τα κτήρια σαν να είχαν κτυπηθεί από ένα βαρύ βράχο. Ο πρώτος γδούπος ακολουθήθηκε από δεύτερο και τρίτο. Το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του τρίτου γδούπου ακουγόταν ένα ασυνήθιστο υπόγειο κροτάλισμα σαν την κόλαση, παρόμοιο με μια σιδηροδρομική γραμμή επί της οποίας δεκάδες τρένα ταξιδεύουν συγχρόνως. Στη συνέχεια, επί 5 ως 6 λεπτά ακουγόταν ήχος ακριβώς ίδιος με κανονιοβολισμούς: 50 ως 60 σε ίσα μικρά διαστήματα που προοδευτικά ελαττώνονταν σε ένταση. Μετά από 1,5 ως 2 λεπτά ακόμα έξι επιπλέον γδούποι ακούστηκαν συνοδευόμενοι από δονήσεις. Ο ουρανός, εκ πρώτης όψεως, εμφανιζόταν καθαρός. Δεν υπήρχε άνεμος ή σύννεφα. Οι χωρικοί όλοι πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους, γυναίκες έκλαιγαν, νομίζοντας ότι ήταν το τέλος του κόσμου» ανέφερε η εφημερίδα Κρασνογιάρετς σε ρεπορτάζ της που κατέγραψε μαρτυρίες κατοίκων από το χωριό Κεζέμσκογιε.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την έκρηξη που θα μπορούσε να εξαφανίσει την Αγ. Πετρούπολη

Για κάποιον περίεργο λόγο ένα τέτοιο βιβλικό γεγονός δεν τράβηξε, στο βαθμό που όλοι θα περιμέναμε, τουλάχιστον, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας. Μια εξήγηση (όχι τόσο πειστική, πάντως) θα μπορούσε να είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά απομονωμένη περιοχή στη Σιβηρία.

Μια άλλη εξήγηση (και η αλήθεια είναι πως αυτή είναι πιο πειστική από την πρώτη) είναι πως έγιναν αρκετές επιστημονικές αποστολές αλλά τα στοιχεία και τα όσα συγκέντρωσαν εκεί οι ειδικοί χάθηκαν μέσα στο χάος που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Ρωσική Επανάσταση.

Είναι ενδεικτικό πως η πρώτη αποστολή που γνωρίζουμε έφθασε στον τόπο της έκρηξης το 1921 με επικεφαλής τον Ρώσο ορυκτολόγο Λεονίντ Κούλικ ο οποίος συμπέρανε από τοπικές αφηγήσεις, ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από ένα γιγάντιο μετέωρο.

Το 1927 ο Κούλικ επανέλαβε και πάλι την αποστολή του αλλά τότε βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη που σε μεγάλο βαθμό ήταν και αυτή που πυροδότησε τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας που θα διαβάσετε παρακάτω. Όταν οι επιστήμονες έφτασαν εκεί δεν βρήκαν… κανέναν κρατήρα!  Υπήρχε μία περιοχή καμένων δένδρων διαμέτρου περίπου 50 χιλιομέτρων. Κοντά στο υπόκεντρο λίγα δέντρα παραδόξως στέκονταν όρθια, αλλά απογυμνωμένα από τα κλαδιά κι από τον φλοιό τους. Τα δέντρα στη γύρω περιοχή είχαν πέσει κάτω προς τις κατευθύνσεις που έδειχναν μακριά από το κέντρο!

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ανέφεραν πως το μετέωρο ή ο κομήτης εξερράγη στον αέρα αντί να προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα μέσα σε ελάχιστες στιγμές.

Επρόκειτο, δηλαδή, για μια έκρηξη που εύκολα θα μπορούσε σχεδόν να εξαϋλώσει μια μεγάλη πόλη! Και αυτό θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η περιστροφή της Γης. Αυτή η πόλη θα ήταν η τότε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Ρωσίας, η εμβληματική Αγία Πετρούπολη, η οποία την γλίτωσε για 4 ώρες και 47 λεπτά!

Η πιθανότερη αιτία για την τεράστια έκρηξη και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδή στη Γη στην καταγεγραμμένη ιστορία. Αρκετοί επιστήμονες έχουν καταλήξει πως το «μπαμ» έγινε μετά την εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωροειδούς, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, η οποία πρέπει να έλαβε χώρα σε ύψος από 5 ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις διαστάσεις του ουράνιου αυτού σώματος, γενικά πάντως συμφωνούν ότι είχε διαστάσεις μερικών δεκάδων μέτρων.

Είναι, όμως, πτώση μετέωρου ή αστεροειδή; Πολλοί επιστήμονες λένε ξεκάθαρα «ναι». Τα όσα κατέγραψε (ή μάλλον δεν κατέγραψε) ο Λεονίντ Κούλικ, ωστόσο, έκαναν πολλές θεωρίες συνωμοσίας να ξεπηδήσουν μέσα από το ανθρώπινο μυαλό!

Αρχικά όλοι πίστεψαν πως επρόκειτο για επαλήθευση της θεωρίας για «το τέλος του κόσμου». Καθώς ο καιρός περνούσε, αυτή η θεωρία υποχωρούσε για να έρθει μια άλλη το 1965 όταν οι επιστήμονες Κόουαν, Ατλούρι και Λίμπι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη της Τουνγκούσκα προκλήθηκε από την εξουδετέρωση μιας ποσότητας αντιύλης που έπεσε από το διάστημα!

Το 1973 οι Αμερικανοί φυσικοί Άλμπερτ Α. Τζάκσον και Μάικλ Π. Ράιαν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπαν ότι η έκρηξη της Τουνγκούσκα προκλήθηκε από μια μικρή (έως 1022 γραμμάρια) μαύρη τρύπα, που πέρασε μέσα από τη Γη! Αυτή, βέβαια, η υπόθεση χωλαίνει καθώς «ξεχνάει» ένα αντίστοιχο «γεγονός εξόδου», μία δεύτερη, δηλαδή, ανάλογου μεγέθους, έκρηξη.

Πάρα πολλούς οπαδούς είχε (και έχει ακόμα και σήμερα) η θεωρία πως η έκρηξη προήλθε από πείραμα του Νίκολα Τέσλα!  Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο Τεσλα ενεργοποίησε την «ακτίνα θανάτου» σημαδεύοντας την περιοχή της Αρκτικής αλλά έγινε λάθος στη σκόπευση και η ακτίνα έφτασε στην περιοχή της Τουνγκούσκα οπότε γι’ αυτό ο Τέσλα εγκατέλειψε τα σχέδιά του για την τελειοποίηση αυτού του υπερόπλου, αφού αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο να συνεχίσει τις δοκιμές!  

Τέλος, από τα σενάρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι οπαδοί των UFO οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το συμβάν της Τουνγκούσκα ήταν το αποτέλεσμα της εκρήξεως ενός εξωγήινου διαστημοπλοίου ή ακόμη και ενός εξωγήινου όπλου που εξερράγη «για να σώσει τη Γη από μια επικείμενη απειλή». Αυτοί οι ισχυρισμοί φαίνεται ότι προήλθαν από ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Σοβιετικού μηχανικού Αλεξάντερ Καζάντσεφ το 1946. Εκτός κι αν το διήγημα δεν είναι και τόσο… επιστημονικής φαντασίας!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail