Yakovlev VVP-6: Ίσως το πιο τρελό σχέδιο των Σοβιετικών

Το Yakovlev VVP-6 ήταν το αποτέλεσμα ενός κυριολεκτικά τρελού σχεδίου των Σοβιετικών προς αντιμετώπιση των υψηλά ιπταμένων αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει ιπτάμενη αεροπορική βάση για μεταφορά αεροσκαφών κάθετης αποπροσγείωσης.

Από: history-point.gr

Σίγουρα επρόκειτο για το πλέον ριζοσπαστικό σχέδιο του σχεδιαστικού γραφείου Yakovlev και θύμιζε σίγουρα ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σχεδιάστηκε για να υπηρετεί σε συνδυασμό με τα μαχητικά VTOL Yakovlev Yak-38, αλλά θα μπορούσε να μεταφέρει και μια πλήρη πυροβολαρχία έξι αντιαεροπορικών πυραύλων SA-1 ή SA-2 (κωδικός ΝΑΤΟ Guideline), αλλά και εφόδια, καύσιμα ή πυρομαχικά.

Ουσιαστικά το σχέδιο αφορούσε ένα τεράστιο ελικόπτερο μήκους 49 μ. με 24 κινητήρες τουρμποτζέτ που έθεταν, ανά τέσσερις, σε λειτουργία μια τεράστια έλικα. Θα μπορούσε να μεταφέρει δύο μαχητικά Yak-38 και πετώντας ψηλά θα επέτρεπε στους πυραύλους που θα μετέφερε να πλήξουν εχθρικά αεροσκάφη που πετούσαν σε μεγάλα ύψη.

Το VVP-6 σε κάθε περίπτωση θα είχε πολλές επιχειρησιακές αδυναμίες αν και εφόσον κατασκευάζονταν. Το τεράστιο μέγεθός του, ανάλογο ενός επιβατηγού αεροσκάφους Boeing 777, θα το δυσκόλευε προφανώς να προσγειωθεί παρά μόνο σε πολύ «ανοικτούς» χώρους. Επίσης οι πύραυλοί του δύσκολα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τα καυσαέριά τους να κάνουν, κατά την εκτόξευση, ζημιά στο ίδιο το VVP-6 που θα τους έφερε. Το σχέδιο πάντως παρέμεινε σχέδιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail