Καθώς η Αμερική Yποχωρεί, η Κίνα Προωθείται

buchanan.org/blog/as-america-recedes-china-rises-149790
Zero Hedge,7-7-21

Authored by Pat Buchanan via Buchanan.org,

[Ο Πάτρικ Μπιουκάναν διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος και λογογράφος του Προέδρου Νίξον και δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Τα άρθρα του φωτίζει η σφραγίδα βαθειάς γνώσης της Ιστορίας, της καθαρά πατριωτικής δεοντολογίας και της νηφάλιας ρεαλιστικής κρίσης. Είναι γι΄αυτό περιζήτητα από τα διεθνή μέσα αντικειμενικής και έντιμης ενημέρωσης, ως η υπεύθυνη αμερικανική άποψη.]

Μετάφραση/εισαγωγή Μ.Στυλιανού

Καθώς ξεκινούσαν οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου, οι ΗΠΑ έκλεισαν ήσυχα και εγκατέλειψαν την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση μεταξύ του Περσικού Κόλπου και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Οι Αφγανοί πλιατσικολόγοι σύντομα εθεάθησαν να συρρέουν μέσα στη βάση.

Η μακρά υποχώρηση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, και αυτός ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος είναι πιθανό να καταλήξει σε αιματηρή τιμωρία για τους Αφγανούς που τάχθηκαν στο πλευρό μας κατά των Ταλιμπάν και τώρα μένουν απροστάτευτοι.

Όταν ο τελευταίος Αμερικανός αναχώρησε από το Μπαγκράμ, η Wall Street Journal έγραψε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «μιαν επείγουσα εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω ανησυχίας ότι μια επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το υπόλοιπο στρατιωτικό και διπλωματικό σώμα».

Προφανώς, προετοιμαζόμαστε για ένα πιθανό φινάλε σαν της Σαϊγκόν του '75 στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους πριν από 20 χρόνια. Πιεσμένος από δημοσιογράφους σχετικά με τη ζοφερή κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν ήθελε να αναλογιστεί ή να μιλήσει για το τι μπορεί να έρχεται.

«Θέλω να μιλήσω για χαρούμενα πράγματα, φίλε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο.

«Κοίτα, είναι 4 Ιουλίου... Είναι το Σαββατοκύριακο των διακοπών. Θα το γιορτάσω. Υπάρχουν σπουδαία πράγματα που συμβαίνουν.»

Στην ίδια έκδοση της , η Γουόλ Στρητ Τζόρναλ ανέφερε ότι η Κίνα έχει μετακινήσει 50.000 στρατεύματα στη μεθοριακή περιοχή με την Ινδία, όπου οι δυνάμεις των δύο εθνών, τον Ιούνιο του 2020, είχαν την πιο αιματηρή αψιμαχία τους εδώ και δεκαετίες.

Άλλες εκθέσεις αναφέρουν ότι η Κίνα σκοπεύει να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση της αμερικανικής δύναμης πό το Αφγανιστάν και να διαθέσει δισεκατομμύρια από την Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Καθώς η Αμερική εκτελεί τη στρατηγική υποχώρησή της από την Κεντρική Ασία, η Κίνα προχωρεί.

Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της με την Ινδία, η Κίνα επαναβεβαιώνει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τερματίζοντας την ανεξαρτησία και συντρίβοντας τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, συνεχίζοντας την πολιτιστική γενοκτονία κατά των Ουιγούρων και στέλνοντας τακτικά σμήνη πολεμικών αεροσκαφών προς την Ταϊβάν για να μεταδώσει το μήνυμα στην Ταϊπέι ότι η προσάρτηση δεν είναι παρά θέμα χρόνου.

Ούτε η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν μια άσκηση αποχρώσεων.

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ ανυπόφορα αλαζονικά κηρύγματα από εκείνους τους «δασκάλους!». είπε ο Xi, προκαλώντας ένα βρυχηθμό από το πλήθος των μελών του κόμματος και των βετεράνων.

Ντυμένος με στολή Μάο, ο Ξι είχε και άλλες προειδοποιήσεις για εκείνους που επιδιώκουν να σταθούν εμπόδιο στο πεπρωμένο της κομμουνιστικής Κίνας:

«Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ξένες δυνάμεις να μας εκφοβίσουν, να μας καταπιέσουν ή να μας υποδουλώσουν... Όποιοι τρέφουν αυταπάτες ότι θα το κάνουν θα σπάσουν τα κεφάλια τους και θα χύσουν αίμα στο Σινικό Τείχος από ατσάλι, που χτίστηκε από τη σάρκα και το αίμα 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων.»

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Ξi και οι προκάτοχοί του έχουν να παρουσιάσουν ένα φοβερό ρεκόρ, όπως σημειώνουν οι Financial Times:

«Η άνοδος της Κίνας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη και μακροβιότερη οικονομική άνθηση στην ιστορία. Το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αυξήθηκε από μόλις 191 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 195 δολάρια κατά κεφαλήν, το 1980 σε 10.261 δολάρια κατά κεφαλήν, το 2019. Έχει ανυψώσει περισσότερους από 770 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και έχει μετατρέψει την κινεζική οικονομία σε μια δύναμη υψηλής τεχνολογίας που βρίσκεται σε πορεία να επισκιάσει το μέγεθος της Αμερικής. Ο μετασχηματισμός αυτός αποτελεί επίτευγμα ορόσημο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο αυτές τις μέρες γιορτάζει την 100η επέτειό του».

Η ανάπτυξη της Κίνας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να ανοίξουν τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου σε κινεζικά αγαθά, να φέρουν το Πεκίνο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να καθίσουν άπραγες καθώς ένα τεράστιο κομμάτι της αμερικανικής βιομηχανίας και μεταποίησης μεταφέρθηκε στην Κίνα για να παράγει εκεί και όχι εδώ.

Μεταξύ του 1990 και του 2021, οι εισαγωγές κινεζικών αγαθών από τις ΗΠΑ παρείχαν στο Πεκίνο τα τρισεκατομμύρια που έχει συσσωρεύσει για να χρηματοδοτήσει τον στρατηγικό στόχο του να γίνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Αλλά αυτό είναι νερό που πέρασε από το φράγμα. Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα;

Τα ενεργητικά στοιχεία της Κίνας είναι εντυπωσιακά. Με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Εάν ο ρυθμός ανάπτυξής της συνεχιστεί, θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομία. Το στρατηγικό οπλοστάσιό της με πυρηνικά όπλα είναι ένα κλάσμα του δικού μας, αλλά δεδομένης της τρομακτικής καταστροφής που μπορούν να κάνουν επιφέρουν αυτά τα όπλα, ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός αν δεν ήταν θανάσιμος και για τις δύο χώρες.

Όσον αφορά τον συμβατικό στρατό — πλοία, στρατιώτες, αεροπλάνα, όπλα, πυραύλους και βάσεις στο θέατρο Ανατολική Ασία-Δυτικός Ειρηνικός όπου θα διεξαγόταν οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ μας — τα πλεονεκτήματα της Κίνας είναι μεγαλύτερα.

Και για τα αίτια για τα οποία θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε --νησιά, βράχια, ύφαλοι στις θάλασσες την Νότιας και της Ανατολικής Κίνας και της Ταϊβάν-- κανένα από αυτά δεν διεκδικούμε, ή είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Όλα διεκδικούνται από την Κίνα, ως δικαίως δικά της.

Στον Ψυχρό Πόλεμο με την ΕΣΣΔ, ο χρόνος, όπως αποδείχθηκε, ήταν με το μέρος μας. Αλλά την τελευταία δεκαετία, ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί δικαιολογημένα να δει ότι ο χρόνος έχει αλλάξει πλευρά. Όπως και να έχει, είναι σίγουρα καλύτερα να βασιζόμαστε στις ικανότητές μας παρά στα όπλα μας για να κερδίσουμε στον ανταγωνισμό και να διευθετήσουμε την αντιπαλότητα που μπορεί να κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail