Η Τουρκία δοκιμάζει αύριο τους S-400 σε περιβάλλον Αιγαίου και Μεσογείου

Στις 16 και 17 Ιουλίου, η Άγκυρα θα εκτελέσει επιχειρησιακές δοκιμαστικές βολές των ρωσσικών πυραύλων S 400, στην περιοχή του αεροδρομίου της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, 60 περίπου μίλια  ΒΑ του στρατιωτικού αεροδρομίου Μπαντίρμα , όπου σταθμεύουν 60 τουρκικά  F 16.

Από: hmilitaire.gr - Της Κύρας Αδάμ

Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή των τουρκικών S 400, ( οι δύο προηγούμενες έγιναν στην πρόσφατη σύρραξη στην Αρμενία) και η Τουρκία ενημέρωσε σχετικώς τη διεθνή κοινότητα με τις ΝΟΤΑΜ Α3784/21 και Α 3785/21, τις οποίες αποκαλύπτει το Militaire.gr.

Η Τουρκία κλείνει όλο τον εναέριο χώρο με 11 συντεταγμένες προκειμένου να ξαναδοκιμάσει τους τουρκικούς S 400 και μάλιστα σε ύψος από το έδαφος μέχρι απεριόριστο, δηλαδή …μέχρι τη Σελήνη.

Οι δοκιμές αυτές θα πρέπει να δημιουργήσουν μεγάλους προβληματισμούς στην ελληνική κυβέρνηση για την άμυνα και ασφάλεια κυρίως του Αιγαίου, αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης, δεδομένου ότι η εμπειρία των Τούρκων μετά από αυτές τις δοκιμές θα είναι τεράστια και τα πληρώματα των S 400 πλήρως ετοιμοπόλεμα. Το γεγονός αυτό  δημιουργεί μεγάλα πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική Π.Α. διότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων θα είναι εξόχως δύσκολο για τα ελληνικά RAFALE, F 16 και MIRAGE  να ξεμυτίσουν  τουλάχιστον ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους αγοράς των S-400 από την Τουρκία : «να αντιμετωπίσει την ενοχλητική ελληνική Πολεμική Αεροπορία»,  όπως δημοσίως έχει παραδεχθεί ο Τούρκος ΥΕΘΑ κ Ακάρ.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε μέχρι και σήμερα έχει εκφράσει επισήμως  αντιρρήσεις  και προβληματισμούς  για τους τουρκικούς S 400, που στόχο έχουν και την Ελλάδα, ούτε τόλμησε ποτέ να φέρει το θέμα στα αρμόδια διεθνή όργανα, είτε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είτε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε σε μια και μοναδική αντίδραση του ΥΠΕΞ Δένδια σε συνέντευξη του μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα και πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ο ΥΠΕΞ μελιστάλαχτα  και αδύναμα απλώς διαπίστωσε ότι «ο εξοπλισμός της Τουρκίας με συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες και μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Αν Μεσόγειο αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο των λοιπών χωρών της περιοχής..»

Και όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη  είχε ούριο τον άνεμο στα πανιά της  για να εγείρει ως όφειλε το θέμα της απειλής των S 400  για την Ελλάδα, σε όλα τα διεθνή όργανα, για τον απλούστατο λόγο ότι σύμμαχο της, υποστηρικτή , συνοδοιπόρο και «συν-πληττόμενη» η Αθήνα έχει στο πλευρό της την Ουάσιγκτων .

 Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τουρκικοί S 400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη του 6ου Στόλου ( υπάρχουν ήδη 7 επείγουσες σχετικές αναφορές στο Αμερικανικό Πεντάγωνο), όπως απειλούν και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εξ ού και η αναφορά του στην Ευρώπη – με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους να παραμένουν παντελώς αδιάφοροι…

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε αναφέρει επισήμως ότι οι τουρκικοί S-400  «αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» ,ενώ κατά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες η αμερικανική κυβέρνηση απαίτησε από την Τουρκία να αποσύρει και να επιστρέψει πίσω τους ρωσσικούς S 400- αίτημα που βρίσκεται σταθερά πάνω στο τραπέζι και αποτελεί τον φραγμό στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις .

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν  ήγειρε μόνος του το θέμα της απειλής χρήσης των τουρκικών S 400 σε βάρος της Ελλάδας κατά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες και κατ’ ουσίαν υπενθύμισε και απαγόρευσε στον Ερντογάν να αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει τους S- 400 εναντίον της Ελλάδας. Με άλλα λόγια η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο καλάθι των αχρήστων τον, ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς, ισχυρισμό της Άγκυρας ότι « η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα..».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν συγκινείται εύκολα από τις, ευνοϊκές για τα συμφέροντα  και την ασφάλεια της Ελλάδας, θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν στηρίζει ούτε και επωφελείται από την Ουάσιγκτον στο θέμα των S-400.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει το θέμα ασφαλείας της Ελλάδας από τους S-400 σε πλήρη καταστολή, προκειμένου να έχει ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο – κατά το κοινώς λεγόμενο, να  διασφαλίσει και αυτός «τα μπάνια του λαού» το 2021, δυστυχώς βουτηγμένα στον κορωνoιό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail