RAFALE του Κατάρ στην Τουρκία: Πρόβλημα κυρίως για τους Γάλλους παρά για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

H συμφωνία Κατάρ – Τουρκίας για την συνεκμετάλλευση μαχητικών Rafale θα είναι καταστροφική για τη Γαλλία. Όχι για την Ελλάδα… Οι προβληματισμοί που τέθηκαν σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας για την πενταετή παραμονή 12 μαχητικών Rafale και εννέα Mirage 2000-5EDA/DDA στο έδαφος της τελευταίας, εφόσον βέβαια αυτή επιβεβαιωθεί, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι από την ελληνική πλευρά.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Παρακάτω επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους η συμφωνία αυτή, επαναλαμβάνουμε εφόσον ισχύει και τεθεί σε εφαρμογή, θα είναι καταστροφική για τη Γαλλία και όχι για την Ελλάδα. Η οποία ούτως ή άλλως αξιοποιεί μία πολύ μικρή δύναμη γαλλικών μαχητικών και όπλων. Που θα παραμείνει μικρή ακόμη και μετά την παραλαβή και την ένταξη των Rafale σε υπηρεσία…

Για την συμμετοχή μαχητικών Rafale του Κατάρ στην πολυεθνική άσκηση Anatolian Eagle 2021, δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Είναι μεν μία ευκαιρία γνωριμίας των Τούρκων και Πακιστανών ιπταμένων με το γαλλικό μαχητικό και τα συστήματά του, αλλά μέχρι εκεί…

Κακό για την Ελλάδα και την ελληνική άμυνα, αλλά από την άλλη πλευρά δικαίωμα του Κατάρ είναι να συμμετέχει σε όποια άσκηση επιθυμεί, με όποιους θεωρεί συμμάχους του… Αν όμως ισχύσει πενταετής συμφωνία παραμονής μαχητικών της Αεροπορίας του Κατάρ, γαλλικής κατασκευής και προέλευσης, σε τουρκικό έδαφος, τότε το πράγμα αλλάζει.

Πρόκειται για ενέργεια απόλυτα εχθρική η οποία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ινδίας, δεδομένου ότι οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο αυτών χωρών είναι χρήστες των Mirage 2000-5Mk.2/3 και Rafale. Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν καν…

Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο το ότι τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η ινδική και η αιγυπτιακή, θα πρέπει να αντιδράσουν σφόδρα σε διπλωματικό επίπεδο, με σκοπό φυσικά την άμεση ματαίωση της συμφωνίας.

Το ίδιο ισχύει και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και για την γαλλική πλευρά. Η οποία έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει όχι μόνο διπλωματικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μία τέτοια καταστροφική για το κύρος και την αξιοπιστία της Γαλλίας, εξέλιξη.

Γιατί όμως θα είναι καταστροφική; Το μικρό αραβικό κράτος είναι παραδοσιακός πελάτης της Γαλλίας σε αμυντικά συστήματα και όπλα, αλλά φαίνεται ότι αποφάσισε να παίξει στα ζάρια, τη μακρόχρονη σχέση συνεργασίας που έχει με τη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές εξελίξεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι Γάλλοι δεν θα αφήσουν το παραμικρό περιθώριο υλοποίησης μίας τέτοιας συμφωνίας για ευνόητους λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;

– Η “διαρροή” τεχνολογικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Rafale, των συστημάτων και των όπλων του, μέσω μίας πενταετούς παραμονής των μαχητικών σε τουρκικό έδαφος και της κατ΄ επέκταση ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ τους με την τουρκική και την πακιστανική αεροπορία!

– Το “στήσιμο” ενός παράλληλου εκπαιδευτικού κέντρου στη γειτονική χώρα για το Rafale, από τις τρεις αεροπορικές δυνάμεις (Κατάρ, Τουρκία, Πακιστάν) στο οποίο οι κατασκευαστές του μαχητικού, των συστημάτων και των όπλων του, καθώς και το επίσημο γαλλικό κράτος μέσω του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, ΔΕΝ θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση.

– Η αξιοποίηση των Rafale και των όπλων τους εναντίον χωρών με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί μακροχρόνιους συμμαχικούς και εταιρικούς δεσμούς. Είναι κάτι που κατ’ επανάληψη έχει συμβεί και με τους Αμερικανούς (χρήση αμερικανικών μαχητικών Α-4 Skyhawk από την Αεροπορία της Αργεντινής για τη βύθιση μονάδων επιφανείας του Royal Navy στον πόλεμο των Φόκλαντ και χρήση αμερικανικών μαχητικών F-100 και F-84F από την Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο το 1974) και που η Γαλλία (χρήση μαχητικών Super Etendard και πυραύλων Exocet AM-39 για την καταστροφή μονάδων επιφανείας του Royal Navy στον πόλεμο των Φόκλαντ και μαχητικών Mirage F-1EQ και πυραύλων ΑΜ-39 Exocet για την προσβολή μονάδων επιφανείας του USN στον Περσικό Κόλπο…) δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει ως ενδεχόμενο ξανά…

Το πρόβλημα επομένως για τη Γαλλία, την αμυντική της βιομηχανία, την εθνική της ασφάλεια και – κυρίως – την εξωτερική της πολιτική, είναι βαρύ και πολυδιάστατο. Άρα η ενέργεια του Κατάρ δεν είναι απλά προκλητική αλλά άκρως εχθρική και καταστροφική προς τα γαλλικά συμφέροντα.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το μικρό αραβικό κράτος επέλεξε (ή πρόκειται να επιλέξει επίσημα…) την παραμονή, την μόνιμη παραμονή μαχητικών του, των τύπων Rafale EQ/DQ και Mirage 2000-5EDA/DDA, σε τουρκικό έδαφος.

Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν αντί αυτού επέλεγε τη συνεκπαίδευση με πακιστανικές και τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις στο έδαφος του και όχι τη συνεκμετάλλευση (επαναλαμβάνουμε…) των μαχητικών του αεροσκαφών και των όπλων τους μακρυά από τις βάσεις τους και εκτός του ελέγχου των Γάλλων τεχνικών αντιπροσώπων των εταιρειών που κατασκευάζουν αεροσκάφος, συστήματα και όπλα και φυσικά μακριά και εκτός του ελέγχου των Γάλλων αεροπορικών ακολούθων στη Ντόχα!

Σημειώστε, ότι οι Γάλλοι δεν ενέδωσαν στις ινδικές πιέσεις για την πλήρη αποδέσμευση ευαίσθητων τεχνολογιών, λογισμικού και πηγαίου κώδικα πριν από μερικά χρόνια, όταν διαπραγματεύονταν την πώληση 126 μαχητικών Rafale στους Ινδούς! Ενός προγράμματος δηλαδή η αξία του οποίου θα ξεπερνούσε τα 20 – 25 δισ. δολάρια…

Προτίμησαν να χάσουν το χρυσοφόρο αυτό συμβόλαιο, από το να μεταφέρουν εξολοκλήρου το πρόγραμμα Rafale στην Ινδία, αποδεσμεύοντας παράλληλα τα πάντα και περιορίστηκαν στην πώληση 36 μόλις μονάδων…

Δεν θα κάνουν πίσω τώρα λοιπόν μπροστά στο Κατάρ και την Τουρκία. Γιατί εάν η Γαλλία δεν αντιδράσει άμεσα και σθεναρά ΤΩΡΑ, επιβάλλοντας τη ματαίωση οποιουδήποτε σχεδιασμού προβλέπει την παραμονή γαλλικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικών και όπλων που ανήκουν στο Κατάρ, σε τουρκικό έδαφος, θα βρεθεί έκθετη όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Ινδία, την Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για εξέλιξη που το Παρίσι δεν επιθυμεί και εκτιμάται ότι θα εμποδίσει παντί τρόπο. Πρώτον με το να διακόψει άμεσα την διαδικασία παραδόσεων μαχητικών Rafale στο Κατάρ (μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί 20 περίπου μονάδες) και δεύτερον με το να διακόψει, επίσης άμεσα, την παροχή ανταλλακτικών και όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την προμήθεια 24 μαχητικών Rafale και όπλων για αυτά, στις 4 Μαΐου του 2015, ενώ υπέγραψε και δεύτερο για την αγορά άλλων 12 μονάδων (DQ ονομάζονται τα διθέσια και -EQ τα μονοθέσια), ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 7 Δεκεμβρίου του 2017.

Για την Ελλάδα και την Πολεμική της Αεροπορία κατά συνέπεια, το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο από ότι για τη Γαλλία. Για τον πολύ απλό λόγο ότι σήμερα το 90% της δύναμης μαχητικών (F-16, F-4) και των όπλων που αξιοποιεί επιχειρησιακά η Πολεμική Αεροπορία, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ με αυτά που αξιοποιεί και η τουρκική αεροπορία (ΤΗΚ). Το ποσοστό δε αυτό, θα μειωθεί μόλις στο 80% με την ένταξη των Rafale σε υπηρεσία και την απόσυρση των εκσυγχρονισμένων Phantom (F-4E AUP)!

H Γαλλία από την άλλη πλευρά κινδυνεύει να απολέσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αεροδιαστημική και την αμυντική της βιομηχανία και φυσικά και τη βαρύτητα της εξωτερικής της πολιτικής…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail