Η σύγκριση των «Τιτάνων» των αιθέρων: Rafale, Gripen ή Eurofighter Typhoon; Ποιο είναι το ισχυρότερο μαχητικό (βίντεο)

Τρία Ευρωπαϊκά μαχητικά 4ης γενιάς αναζητούν μια θέση κάτω από τον ήλιο στην αγορά όπλων. Πρόκειται για το Rafale, το Gripen και το Eurofighter Typhoon.

Από: newpost.gr

«Μάχη» για την «κορυφή» των αιθέρων ψάχνουν τρία υπερσύγχρονα ευρωπαϊκά μαχητικά τέταρτης γενιάς. Πρόκειται για το Rafale το οποίο πλέον θα κυριαρχεί πάνω από το Αιγαίο, το Gripen και το Eurofighter Typhoon.

Επί του παρόντος, τρια Ευρωπαϊκά μαχητικά 4ης γενιάς αναζητούν μια θέση κάτω από τον ήλιο στην αγορά όπλων: το Γαλλικό Rafale, ένα κοινό προϊόν της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, το EF 2000 Eurofighter και το σουηδικό jas 39 Gripen.


Rafale: Η παραλαβή και η πρώτη επίσημη πτήση με τα ελληνικά διακριτικά

Την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται στην αεροπορική βάση Merignac στο Bordeaux προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τεχνική διαδικασία παραλαβής του πρώτου Ελληνικού Rafale. Ουσιαστικά το κλιμάκιο της HAF το οποίο θα μεταβεί στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο το μαχητικό για να διαπιστώσει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault το παραδίδει στα Ελληνικά «φτερά» όπως συμφωνήθηκε το περασμένο διάστημα. Πρόκειται για διαδικασία η οποία τηρείται κάθε φορά που η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει ένα νέο αεροσκάφος είτε πρόκειται για καινούργιο είτε για μεταχειρισμένο όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το διθέσιο μαχητικό το οποίο άνηκε στην Armee De L’Air είχε περάσει τους τελευταίους μήνες στην κατασκευάστρια Dassault η οποία και προχώρησε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα συστήματα του αεροσκάφους από τους κινητήρες και τα δομικά στοιχεία έως τα ηλεκτρονικά προκειμένου να παραδοθεί σε άριστη κατάσταση στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το Rafale από την ερχόμενη Τρίτη θα έχει νέο Σειριακό αριθμό και θα ενταχθεί επίσημα στον αεροπορικό Στόλο της HAF και στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι». Την πρώτη Μοίρα Rafale η οποία έως τώρα διέθετε μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM.
Aυτή θα είναι και η πρώτη πράξη μιας ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία ημέρας όμως η επίσημη τελετή η οποία θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ θα πραγματοποιηθεί την επόμενη στις 21 στο Μerignac. Εκεί θα μεταβεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μαζί του στην ημέρα ορόσημο για την HAF θα βρίσκονται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και φυσικά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Το πρώτο ‘’γεράκι’’ της HAF είχε άλλωστε βρεθεί τους προηγούμενους μήνες στη Γαλλία και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο στο Mont De Marsan και είχε πετάξει με το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Παρόντες στην αεροπορική βάση του Merignac θα είναι και οι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε Γαλλικό έδαφος και εκπαιδεύονται εντατικά στα Rafale. Tόσο οι πρώτοι τέσσερις οι οποίοι ήδη πετούν τις Γαλλικές ‘’ριπές ανέμου’’ όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη ομάδα και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται και αυτοί να βρεθούν μέσα στα κόκπιτ των Rafale στους Γαλλικούς ουρανούς.

Το πρώτο διθέσιο Rafale της HAF αναμένεται να πραγματοποιήσει στο Merignac την πρώτη του επίσημη πτήση βαμμένο στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας με αμιγώς Ελληνικό πλήρωμα, δηλαδή δύο Έλληνες ιπτάμενους μέσα στο κόκπιτ. Και οι πτήσεις του αεροσκάφους με τους ιπτάμενους της HAF θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες όπως και με κάθε Rafale το οποίο θα παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία έως τα τέλη του 2021. Τότε η πρώτη τετράδα ή εξάδα Rafale θα πετάξει μαζί για την Ελλάδα και για την 114 Πτέρυγα Μάχης. Την ‘’φωλιά’’ των Game Changer μαχητικών που θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail