Rafale εναντίον F-35: Γιατί η Ελβετία επέλεξε το Stealth των ΗΠΑ αντί του top μαχητικού της Γαλλίας

Freepen.gr - Στις 30 Ιουνίου 2021, η Ελβετική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της για την απόκτηση μιας νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, η οποία είδε όλα εκτός από ένα μαχητικά στην παραγωγή στον Δυτικό κόσμο να ανταγωνίζονται για μια σύμβαση αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν το γηράσκοντα στόλο F-5E και F-18C της Ελβετίας, με τους τρεις κορυφαίους διεκδικητές να συμπεριλαμβάνουν τα αμερικανικά F-18E και F-35 και το γαλλικό Rafale. 

Ο νικητής που επιλέχθηκε ήταν ο πιο μοντέρνος σχεδιασμός και το μοναδικό μαχητικό πέμπτης γενιάς σε παραγωγή στον δυτικό κόσμο, το F-35A. Με πολλούς αναλυτές να έχουν υποθέσει ότι θα επιλεχθεί το Rafale, η σύγκριση των δυνατοτήτων των δύο αεριωθούμενων αεροσκαφών παρέχει πληροφορίες για τους λόγους πίσω από την ελβετική απόφαση, σημειώνει το militarywatchmagazine.com.

Έχοντας πετάξει για πρώτη φορά το 1986, και ακόμη και τότε απέχοντας σε σύγκριση με τα τελευταία αμερικανικά και σοβιετικά σχέδια, το Rafale είναι ήδη ένα σχετικά παλιό αεροσκάφος με περιορισμένη δυνατότητα για ενσωμάτωση περαιτέρω αναβαθμίσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σύγκριση με το F-35 που βρίσκεται μόνο στην αρχή του κύκλου ανάπτυξής του και αναμένεται να δει αναβαθμίσεις και να παραμείνει στην παραγωγή για δύο δεκαετίες ή περισσότερο. 

Παρά το γεγονός ότι το F-35 είναι ένας πολύ βαρύτερο μαχητικό και πολύ πιο προηγμένο, η πολύ μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ επέτρεψαν να προσφερθεί σε παρόμοια τιμή με το Rafale, με τους δύο να ανταγωνίζονται με πολλαπλές προσφορές και το F-35 να επικρατεί σταθερά. Επιπλέον, η ασυμφωνία στην απόδοση του κινητήρα σημαίνει ότι ο μοναδικός κινητήρας F135 του F-35 παράγει περισσότερη ώθηση από τους δύο κινητήρες M88 του Rafale.

Η Ελβετία λειτουργεί ήδη την υποδομή συντήρησης και τους εξοπλισμούς για αμερικανικά μαχητικά, και με το Rafale να είναι το μοναδικό μαχητικό στον ανταγωνισμό που δεν είναι συμβατό με τα πυρομαχικά των ΗΠΑ, πιθανή αγορά του θα απαιτούσε από τη χώρα να διαθέσει όλο το υπάρχον απόθεμά της. Επίσης οι στενοί δεσμοί μεταξύ των αμερικανικών και ελβετικών ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες θα μπορούσαν επίσης να διαβρωθούν εάν σημειωνόταν μετάβαση στη χρήση μη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Το Rafale είχε πολλά σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων απαιτήσεων συντήρησης, της πρόσβασης σε ανώτερους πυραύλους αέρος - αέρος με το Meteor, και το γεγονός ότι είναι ήδη πλήρως έτοιμο για μάχη. 

Το F-35, αντιθέτως, έχει μόνο μια πολύ περιορισμένη αρχική ικανότητα λειτουργίας και απέχει πολύ από το να είναι έτοιμο ακόμη και για μεσαίες εντάσεις. Δεδομένου ότι η Ελβετία είναι απίθανο να διεισδύσει σε σύγκρουση στο εγγύς μέλλον, αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα, ενώ το F-35 μπορεί να γίνει συμβατό με το Meteor, αν και ο τυπικός του πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς αέρος - αέρος είναι ο πολύ μικρότερου εύρους AIM-120D. Το Rafale έχει επίσης το πλεονέκτημα να είναι πιο ανεξάρτητο, δεδομένου ότι δεν επιβάλλονται περιορισμοί από τη Γαλλία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ η χρήση του F-35 ρυθμίζεται αυστηρότερα και έχει βρεθεί ακόμη και να κατασκοπεύει τους Ευρωπαίους που το διαθέτουν με την αποστολή πληροφοριών πίσω στις ΗΠΑ


Τελικά, το Rafale προσπάθησε να ανταγωνιστεί το F-35 διεθνώς, ακόμη και στην περίπτωση του Βελγίου, όταν η Γαλλία προσφέρθηκε να επενδύσει ξανά το πλήρες ποσό της αξίας της σύμβασης πίσω στη βελγική οικονομία, εάν είχε επιλεγεί το παλαιότερο γαλλικό τζετ. Το Rafale επίσης απέτυχε να ανταγωνιστεί άλλα αμερικανικά μαχητικά όπως το F-16E και το F-15 σε διαγωνισμούς στη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο έχει αποκτήσει συμβόλαια στην Ελλάδα και την Κροατία, όπου και στις δύο προσφέρθηκαν και μεταχειρισμένα μαχητικά. Έχει επίσης επιτύχει συμβόλαια στην Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ινδία, χώρες στις οποίες δεν προσφέρθηκε το F-35.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail