Η ανάμειξη ξένων δυνάμεων στην Αιθιοπία είναι ένας proxy πόλεμος ενάντια στην Κίνα;

Οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί σύμμαχοί τους και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να σταματήσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας και το ζήτημα του GERD (μεγάλο φράγμα της Αναγέννησης στο Γαλάζιο Νείλο) θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης και όχι του UNSC.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, η Αιθιοπία γνώρισε ένα κύμα ξένης ανάμιξης τον τελευταίο χρόνο. Αυτό το πρώην βασίλειο, το οποίο ήταν από τα παλαιότερα στον κόσμο πριν από την επανάσταση του 1974, υπερασπίστηκε πάντα με υπερηφάνεια την ανεξαρτησία του. Ο αυτοκράτορας Μενέλικ Β' νίκησε τους Ιταλούς το 1896 και εξασφάλισε την ανεξαρτησία των συμπατριωτών του κατά το αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Ένας από τους διαδόχους του, ο αυτοκράτορας Haile Selassie, προώθησε τον αιθιοπικό σκοπό στο Σύνδεσμο των Εθνών μετά τη φασιστική εισβολή της Ιταλίας πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι προσπάθειές του δημιούργησαν παγκόσμια συμπάθεια για την Αιθιοπία και χάραξαν τον αγώνα της στο μυαλό πολλών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed ακολουθεί την παράδοση των προκατόχων του, στέκεται σταθερός ενάντια στις τελευταίες ξένες εκστρατείες ανάμειξης που απειλούν και πάλι την ανεξαρτησία της Αιθιοπίας. Η πιο πιεστική είναι η αμερικανική υπό την ηγεσία δυτική πίεση εναντίον του μετά την απόφασή του να ξεκινήσει επιχείρηση επιβολής του νόμου στην επαναστατική περιοχή Tigray τον περασμένο Νοέμβριο. Για να απλοποιήσει μια περίπλοκη κατάσταση, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαϊκού Τιγκράι (TPLF) - στο παρελθόν το πιο ισχυρό μέλος του πρώην κυβερνώντος συνασπισμού της Αιθιοπίας - τα έσπασε με τον πρωθυπουργό Abiy, ξεκίνησε μια αυτονομιστική εκστρατεία και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα.

Το TPLF ήταν αναστατωμένο με το ρυθμό και το εύρος και τις φιλόδοξες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Abiy. Φέρεται επίσης ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με την επιτυχία του να τερματίσει τη σύγκρουση σχεδόν δύο δεκαετιών της Αιθιοπίας με τη γειτονική Ερυθραία, η οποία αποσχίστηκε από την Αιθιοπία το 1993 μετά από έναν αγώνα τριών δεκαετιών. Ο πρωθυπουργός Abiy έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Αν και ξεκίνησε την κυριαρχία του υπονοώντας ένα όραμα ευρύτερης αποκέντρωσης, ο πρωθυπουργός Abiy τελικά έπρεπε να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του λόγω των ακούσια φυγοκεντρικών συνεπειών της. Αυτό δημιούργησε τη διαφωνία μεταξύ ορισμένων από τους διαφορετικούς ανθρώπους του που στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε το TPLF.

Η παρατεταμένη σύγκρουση εκεί προκάλεσε τις δυτικές κατηγορίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου κατά της Εθνικής Αμυντικής Δύναμης της Αιθιοπίας (ENDF), οι οποίες με τη σειρά τους ήταν το πρόσχημα για την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε πολλά άτομα που φέρεται να συνδέονται με αυτά. Η Αμερική ηγείται επίσης της ευθύνης να προειδοποιεί για έναν υποτιθέμενο επικείμενο λιμό στην επαρχία Tigray ότι οι διαχειριστές της αντίληψής της υπονοούν έντονα ότι οφείλονται αποκλειστικά στο ENDF. Επιπλέον, μια αεροπορική επίθεση στην περιοχή τον περασμένο μήνα αναφέρεται ότι προκάλεσε πολλές απώλειες πολιτών, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ. Η Αντίς Αμπέμπα περιέγραψε όλα αυτά ως «ενορχηστρωμένη επίθεση» κατά της Αιθιοπίας.

Ταυτόχρονα με αυτήν, υπάρχει ακόμη μια εκστρατεία ανάμειξης που ηγείται η Αίγυπτος μέσω του Αραβικού Συνδέσμου. Το Κάιρο κατηγορεί την Αντίς Αμπέμπα ότι μετατρέπει σε όπλο τον ποταμό Νείλο λόγω των σχεδίων της να γεμίσει το φράγμα Grand Ethiopian Renaissance (GERD). Το κράτος της Βόρειας Αφρικής κατάφερε πρόσφατα να ζητήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο να καλέσει το UNSC να παρέμβει σε αυτή τη διαμάχη. Εν τω μεταξύ, η Αιθιοπία πιστεύει ότι είναι αποδεκτό μόνο ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης. Η Κίνα υποστηρίζει επίσης αυτήν την πρόταση και ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του αντιτίθεται στην εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας.

Η πρόσφατη αύξηση των ξένων παρεμβάσεων μπορεί να είναι μέρος ενός proxy πολέμου ενάντια στα κινεζικά συμφέροντα στην Αφρική. Το αναπτυξιακό πρότυπο της Αιθιοπίας επηρεάστηκε ισχυρά από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1991. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Αιθιοπίας. 

Η Λαϊκή Δημοκρατία βοήθησε επίσης στην κατασκευή του σιδηροδρόμου Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπουτί, ο οποίος χρησιμεύει ως το εμβληματικό έργο Belt & Road Initiative (BRI) στο Κέρας της Αφρικής. Πριν από την πανδημία COVID-19, η Αιθιοπία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Αφρικής. Η Κινέζικη-Αιθιοπική Στρατηγική Εταιρική Σχέση είναι αμοιβαία επωφελής και χρησιμεύει ως λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας Νότου-Νότου.

Οι ξένες παρεμβάσεις στοχεύουν στην υπονόμευση αυτής της εταιρικής σχέσης και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στον καταστροφικό «Βαλκανισμό» της Αιθιοπίας στο χειρότερο σενάριο. Αυτό καθιστά την Αιθιοπία το τελευταίο θύμα του υβριδικού πολέμου και τα μερίδια δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, δεδομένου ότι είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει ιστορικά, η Αιθιοπία στέκεται ισχυρή ενάντια στην πρόσφατη ξένη πίεση. 

Οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί σύμμαχοί τους και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να σταματήσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας και το ζήτημα του GERD θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης και όχι της UNSC. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Αιθιοπία μπορεί πάντα να βασίζεται στην υποστήριξη της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail