Η Ρωσία και η Γερμανία κερδίζουν τον πόλεμο του Nord Stream 2

Ο πόλεμος κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας και της Ρωσίας στον αγωγό Nord Stream 2 τελείωσε με μια συνολική ήττα των ΗΠΑ.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μπλοκάρουν τον αγωγό ήταν μέρος της μαζικής εκστρατείας κατά της Ρωσίας που διεξήχθη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά βασίζονταν πάντα σε μια παρανόηση. Ο αγωγός δεν είναι προς όφελος της Ρωσίας αλλά σημαντικός για τη Γερμανία. Όπως περιέγραψα το Nord Stream 2 σε ένα προηγούμενο άρθρο:

Δεν είναι η Ρωσία που χρειάζεται τον αγωγό. Μπορεί να πουλήσει το φυσικό αέριο στην Κίνα στα ίδια επίπεδα που κάνει με την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Είναι η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, που χρειάζεται τον αγωγό και το αέριο που διατρέχει. Χάρη στην λανθασμένη ενεργειακή πολιτική της καγκελάριου Μέρκελ - έβαλε τέλος στην πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία μετά από ένα τσουνάμι στην Ιαπωνία που κατέστρεψε τρεις αντιδραστήρες με κακή διάταξη - η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως το αέριο για να διατηρήσει τις ήδη υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από μια περαιτέρω αύξηση.

Το ότι ο νέος αγωγός θα παρακάμψει τους παλιούς που διέρχονται από την Ουκρανία είναι επίσης προς όφελος της Γερμανίας και όχι της Ρωσίας. Η υποδομή του αγωγού στην Ουκρανία είναι παλιά και πλησιάζει προς ένα σημείο που δύσκολα θα επισκευάζεται. Η Ουκρανία δεν έχει χρήματα για να τον ανανεώσει. Πολιτικά είναι υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό του στη ροή ενέργειας προς την ΕΕ για εκβιασμό (το δοκίμασε ήδη μία φορά). Ο νέος αγωγός, που βρίσκεται στο βυθό της Βαλτικής, δεν απαιτεί καμία πληρωμή για τη διέλευση της γης της Ουκρανίας και είναι ασφαλής από πιθανή κακοήθη επιρροή.


Ίσως η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον DC τελικά κατάφερε να το εξηγήσει στη διοίκηση Μπάιντεν. Πιθανότατα, αν και απλώς είπε στις Η.Π.Α. να πάνε να γ....! - το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Όπως αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal:

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία που επιτρέπει την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, λένε αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες. 

Με βάση τη συμφωνία τεσσάρων σημείων, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές πράσινης τεχνολογίας της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς βιομηχανίες. Η Γερμανία θα υποστηρίξει επίσης ενεργειακές συνομιλίες στην πρωτοβουλία Three Seas Initiative, ένα διπλωματικό φόρουμ της Κεντρικής Ευρώπης.

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια τέλη διαμετακόμισης που καταβάλλει η Ρωσία βάσει της τρέχουσας συμφωνίας της με το Κίεβο, η οποία διαρκεί ως το 2024. Οι αξιωματούχοι όμως δεν εξήγησαν πώς θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πληρωμές.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν επίσης το προνόμιο της επιβολής μελλοντικών κυρώσεων κατά των αγωγών σε περίπτωση ενεργειών που θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τον ρωσικό ενεργειακό εξαναγκασμό, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Έτσι, η Γερμανία θα ξοδέψει κάποια χρήματα για να αγοράσει, μαζί με τις ΗΠΑ, μερικές ουκρανικές εταιρείες που ασχολούνται με ηλιακούς ή αιολικούς μύλους. Θα «υποστηρίξει» ορισμένες άσχετες συνομιλίες, ίσως πληρώνοντας για τον καφέ. Υπόσχεται επίσης να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει τρόπο να πετύχει.

Αυτό είναι απλώς ένα φύλλο συκιάς. Οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν πραγματικά χωρίς να λάβουν τίποτα για τον εαυτό τους ή για το καθεστώς των πελατών τους στην Ουκρανία.

Το λόμπι της Ουκρανίας στο Κογκρέσο θα είναι πολύ δυσαρεστημένο με αυτήν τη συμφωνία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να αποφύγει την αναστάτωση. Χθες το Politico ανέφερε πως η διοίκηση του Μπάιντεν είχε πει προφορικά στην Ουκρανία να σταματήσει να μιλά για το ζήτημα:

Εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων με το Βερολίνο για έναν αμφιλεγόμενο αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από μια φιλική χώρα να παραμείνει σιωπηλή παρά την έντονη αντίθεσή της. Και η Ουκρανία δεν είναι ευτυχισμένη με αυτό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έχουν παραιτηθεί από το να σταματήσουν το έργο, γνωστό ως αγωγός Nord Stream 2, και τώρα προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη συμφωνία με τη Γερμανία.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν προέτρεψαν ήσυχα τους Ουκρανούς ομολόγους τους να αρνηθούν την κριτική για την επικείμενη συμφωνία με τη Γερμανία που αφορά τον αγωγό, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η δημοσίευση αντιρρήσεων στην επικείμενη συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τη διμερή σχέση Ουάσιγκτον-Κίεβου, ανέφεραν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης παροτρύνει τους Ουκρανούς να μην συζητήσουν τα πιθανά σχέδια των ΗΠΑ και της Γερμανίας με το Κογκρέσο.

Αν ο Τραμπ είχε υποστηρίξει τα παραπάνω, η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι θα είχε κάνει κι άλλη καταγγελία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είναι εξοργισμένος για τη συμφωνία και ότι του ζητείται να σωπάσει. Υπάρχουν όμως λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει, παρά να αποδεχτεί το ανόητο τίμημα που του πρόσφερε η διοίκηση του Μπάιντεν:

Η πίεση των Αμερικανών αξιωματούχων στους Ουκρανούς αξιωματούχους να παραιτηθούν από την κριτική για όποια τελική συμφωνία καταλήξουν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση.

Μια πηγή κοντά στον πρόεδρο της Ουκρανίας είπε ότι η θέση του Κιέβου είναι πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν να ολοκληρωθεί το έργο, αν η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε τη βούληση να τις χρησιμοποιήσει στα στάδια κατασκευής και πιστοποίησης. Αυτό το άτομο είπε ότι το Κίεβο παραμένει σθεναρά αντίθετο στο έργο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στον Ζελένσκι ημερομηνία για συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο αργότερα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης.

Ο Nord Stream 2 είναι έτοιμος σε ποσοστό 96%. Οι δοκιμές του θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος της χρονιάς ελπίζεται ότι θα παραδώσει αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Οι συνομιλίες για την κατασκευή του Nord Stream 3 είναι πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail