Σύσκεψη για τις φρεγάτες στο υπουργείο: Το Final Four των μνηστήρων με τη Γαλλία να δίνει δυο FDI το 2025

Το Πολεμικό Ναυτικό αν και έχει δείξει ότι βιάζεται να τελειώνει η διαδικασία επιλογής των τεσσάρων νέων φρεγατών, δέχεται έως τώρα διαφοροποιήσεις στις προτάσεις των “μνηστήρων” με ορισμένες από αυτές να θεωρούνται σημαντικές. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Μπορεί να κοντεύει να φύγει και ο Ιούλιος, δίχως αποφάσεις που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι εντός της εβδομάδας που ξεκινά θα γίνει η επόμενη σύσκεψη για το καυτό θέμα των φρεγατών.

Από: hellasjournal.com

Aυτή τη φορά το θέμα είναι «εσωτερικής» φύσεως, δηλαδή θα μείνει εντός του Στρατοπέδου Παπάγου και των πυλών της Λεωφόρου Μεσογείων. Η προηγούμενη φορά που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκείνη που έβγαλε εκτός μάχης δυο πολεμικά πλοία, την Ισπανική F-110 και την Γερμανική ΜΕΚΟ Ά- 300.

Τώρα το υπουργείο θα μάθει ποιοι είναι οι «μνηστήρες» που έχουν περάσει στο Final Four, με τους Ναυάρχους να πρέπει να επιχειρηματολογήσουν τόσο για τα τέσσερα καράβια που μένουν “ζωντανά”, όσο και για εκείνα που μένουν εκτός.

Οι πληροφορίες που είχαμε γράψει πριν από σχεδόν ένα 15θήμερο δεν έχουν αλλάξει και αφορούν τη Γαλλία (FDI- BELH@RA), τις Ηνωμένες Πολιτείες (MMSC/HF2), την Ιταλία (FREMM-IT) και την Ολλανδία (SIGMA) να περνάνε στον «ημιτελικό» της μάχης των φρεγατών.

Τις δυο προηγούμενες εβδομάδες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθάριζαν ότι η αξιολόγησή τους ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και μένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για να κλείσει ο ογκώδης φάκελος και ν’ αποδοθεί στην πολιτική ηγεσία ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το βέβαιο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις, όπως έχει επισημανθεί και εντός του κοινοβουλίου από τα χείλη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να παρθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Άυτό σημαίνει, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, ότι οι πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο δεν αποκλείεται να επιμηκύνουν ακόμη περισσότερο τον χρόνο μέχρι την τελική απόφαση.

Το πολιτικό Επιτελείο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ωστόσο ότι η όποια απόφαση θα ανήκει ξεκάθαρα στο Πολεμικό Ναυτικό κατόπιν των εισηγήσεων που θα έχουν φέρει οι Ναύαρχοι στην πολιτική ηγεσία αλλά και τον πρωθυπουργό, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές πιέσεις.

Παράλληλα πάντως τα όπλα των «μνηστήρων» για τη ναυμαχία αυτή βγαίνουν ένα- ένα και όχι αμέσως, γεγονός που έχει ενδιαφέρον διότι όπως όλα δείχνουν πλέον, ακόμη και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, δυνητικά όλα μπορούν να συμβούν και να έρθουν τα πάνω κάτω μέσω κάποιας εκ των προτάσεων.

Οι Γάλλοι επανέρχονται με δυο FDI το 2025

Οι Γάλλοι που ήδη από την έκθεση DEFEA έδειξαν ότι αντιλήφθηκαν πως οι τέσσερις φρεγάτες δεν αρκούν αλλά είναι μια καλή αρχή για την ανανέωση του Ελληνικού στόλου, μπορεί να μην γίνονται πιο δελεαστικοί στην τιμή κάθε μονάδας τονίζοντας την προηγμένη τεχνολογία πάνω στην οποία έχουν εργαστεί, όμως προσφέρουν δυο φρεγάτες κι όχι μια εντός του 2025.

Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι ανάμεσα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Φλοράνς Παρλί εκτός του καλού κλίματος, όπως λένε πηγές από το υπουργείο, διημείφθησαν και αρκετές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την Γαλλική προσφορά για τις φρεγάτες.

Πάντως ο Ελληνας υπουργός κι αυτό πρέπει να τονιστεί, είναι ότι διατηρεί ίσες αποστάσεις από όλους του ομόλογούς του κι όλους όσοι τον προσεγγίζουν για την υπόθεση- σίριαλ, όπως έχει εξελιχθεί,  των τεσσάρων, δηλαδή, φρεγατών.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας όταν μίλησε στον Ελληνικό Τύπο στο πλαίσιο ενημέρωσης για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI είχε σημειώσει ότι η ημερομηνία παράδοσης της πρώτης Belh@ra έχει γραφτεί στο μάρμαρο ήδη και είναι ο Φεβρουάριος του 2025.

Τώρα οι Γάλλοι λένε στο Πολεμικό Ναυτικό, ότι επειδή αντιλαμβάνονται τις ανάγκες που υπάρχουν, η τρίτη FDI που θα χτίζεται και προορίζεται για το Γαλλικό ναυτικό, δεν θα καταλήξει σε αυτό αλλά στο Ελληνικό και μάλιστα με διαφορά λίγων μηνών από την πρώτη, εφόσον η Ελλάδα επιλέξει την Γαλλική πρόταση.

Η πρώτη Γαλλική φρεγάτα θα είναι έτοιμη το 2024 και θα είναι αυτή που θα υποστεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά τεστ από τους Γάλλους ώστε να ξεπεραστούν οι «παιδικές ασθένειες».

Οι Ολλανδοί που απάντησαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του ναυτικού για τις φρεγάτες τύπου Μ, ξεκαθάρισαν ότι αυτές μπορεί να δοθούν σύντομα αρκεί να επιλεγούν οι νέες Sigma, αλλιώς και η τιμή τους θα είναι πιο «τσουχτερή» από αυτή που δίνονται με παράλληλη συμφωνία για τις νέες φρεγάτες.

Σ’ ότι αφορά τους άλλους δυο «μνηστήρες» , οι Ιταλοί δείχνουν ιδιαίτερα αθόρυβοι στις διαπραγματεύσεις και τις προσφορές που κάνουν στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι Άμερικανοί συντάσσουν την LOA για τις φρεγάτες MMSC/HF2.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail