Γιατί το ρωσικό ναυτικό δοκιμάζει τη Δύση σε Εύξεινο Πόντο και Μεσόγειο

Σημαντικές ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ναυτικές δυνάμεις που εκπροσώπησαν τριάντα δύο χώρες πραγματοποίησαν τη Sea Breeze 2021, μια ετήσια άσκηση που φιλοξενείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία. «Η φετινή επανάληψη είχε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων χωρών στην ιστορία της άσκησης, με 32 χώρες από έξι ηπείρους να παρέχουν 5.000 στρατεύματα, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ειδικές επιχειρήσεις και ομάδες κατάδυσης που είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν.

James Holmes - https://www.19fortyfive.com/2021/06/why-the-russian-navy-is-testing-the-west-in-the-black-sea-and-mediterranean/

Εν τω μεταξύ, το Ρωσικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία δείχνουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth και η αεροπορική του πτέρυγα διεξάγουν μαχητικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στη Συρία πριν προχωρήσουν σε Ερυθρά Θάλασσα, Ινδικό Ωκεανό και Δυτικό Ειρηνικό. Τα οπλισμένα ρωσικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν στενά τη βρετανική ομάδα κρούσης.

Πώς να ερμηνεύσετε αυτήν την αναταραχή της δραστηριότητας σε αέρα και θάλασσα;

Τέσσερα βασικά σημεία επί τροχάδην

Πρώτον, ένας τρόπος να ερμηνεύσουμε τις ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις είναι οι δηλώσεις εξουσίας και αποφασιστικότητας που αποσκοπούν στη διαμόρφωση γνώμης μεταξύ διάφορων ακροατηρίων, ξένων και εσωτερικών. Επιδεικνύοντας την ανδρεία στην ειρήνη, ένας ανταγωνιστής προσπαθεί να απεικονιστεί ως ο πιθανός νικητής σε μια πραγματική πιθανή αναμέτρηση. Οι ανταγωνιστές κάνουν τις δικές τους δηλώσεις. Η διαδικασία είναι σαν μια ένοπλη συζήτηση, που αποτελείται από δηλώσεις, αντεπιχειρήματα και αντιρρήσεις. Ο κοινός στόχος κρίνει το αποτέλεσμα της συζήτησης. Όποιος πιστεύει ότι μια κριτική μάζα παρατηρητών θα κερδίσει μια συνάντηση πολέμου "κερδίζει" μια συνάντηση ειρήνης, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Αυτοί οι παρατηρητές θα μπορούσαν να είναι ειδικοί σε πολεμικές υποθέσεις ή όχι, αλλά η ετυμηγορία τους μετρά το ίδιο.

Εξ ου και η ανάγκη για stagecraft καθώς και λειτουργική αριστεία κατά τη διάρκεια των ελιγμών σε καιρό ειρήνης.

Συγκεντρώνοντας δυνάμεις από τριάντα δύο χώρες στη Μαύρη Θάλασσα και δείχνοντας ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να πολεμήσουν μαζί, οι σύμμαχοι κάνουν μια δήλωση για τη συνδυασμένη τους δύναμη. Εάν η Μόσχα πιστεύει ότι θα παραμείνουν μαζί στον πόλεμο και θα έχουν αρκετή στρατιωτική δύναμη για να εκπληρώσουν τους στόχους τους - σε αυτήν την περίπτωση, υποστηρίζοντας την ουκρανική κυριαρχία - τότε η Ρωσία θα αποτραπεί. Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι, οι συνεργάτες και οι φίλοι θα πάρουν το πάνω χέρι και θα αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να επιπλήξουν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Χαϊδέψτε τους αντιπάλους σας και ενθαρρύνετε τους φίλους σας σε καιρό ειρήνης και μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να πολεμήσετε.

Δεύτερον, η εξαπάτηση έχει εμφανιστεί σε πρόσφατες διαμάχες μεταξύ ρωσικών και δυτικών ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, σε δύο περιπτώσεις κάποιος - πιθανώς στη Ρωσία - πλαστογράφησε τα δεδομένα αυτόματης παρακολούθησης πλοίων. Στις 18 Ιουνίου τα δεδομένα έδειχναν ότι το αντιτορπιλικό πυραύλων HMS Defender είχε πλησιάσει εντός δύο ναυτικών μιλίων από τη ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. (Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει προειδοποιητικές βολές και έριξαν βόμβες για να εκδιώξουν το HMS Defender από την χωρική θάλασσα της Κριμαίας όταν το πλοίο αργότερα έφτασε - νόμιμα - μέσω αυτών των υδάτων. Εκπρόσωποι του Βασιλικού Ναυτικού αμφισβήτησαν θερμά τη ρωσική εκδοχή). Τα στοιχεία έδειχναν ότι το αντιτορπιλικό USS Ross και ένα ουκρανικό σκάφος περιπολίας είχαν πλησιάσει σε απόσταση πέντε μιλίων από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Βιντεοσκοπημένα βίντεο απέδειξαν ότι τα HMS Defender και USS Ross αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία τη στιγμή που υποτίθεται ότι βγήκαν βαθιά μέσα στα χωρικά ύδατα δίπλα στην Κριμαία. 

Γιατί λοιπόν να μπει κανείς στον κόπο να παραποιεί τα δεδομένα συστήματος αυτόματης αναγνώρισης; Πιθανότατα απλώς για να προκαλέσει αναταραχές στις ναυτικές δυνάμεις της Δύσης. Η εξαπάτηση ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των στρατιωτικών επιχειρήσεων τουλάχιστον από τότε που ο Sun Tzu έγραψε την πραγματεία του σχετικά με την τέχνη του πολέμου στην αρχαία Κίνα. Στα πιο βασικά της, η εξαπάτηση σημαίνει να κρύβεις κάτι αληθινό και να δείχνεις κάτι ψεύτικο για να ξεγελάσεις τον αντίπαλό σου και να αποκτήσεις τακτικό ή στρατηγικό πλεονέκτημα. Οι Ρώσοι απέκτησαν ένα πλεονέκτημα στην εξαπάτηση τουλάχιστον από τις Σοβιετικές ημέρες, αποκαλώντας το maskirovka. Τα κινητά τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ό,τι άλλο επιτρέπουν στους αντιπάλους να φτάνουν απευθείας στις στρατιωτικές μονάδες των Η.Π.Α. ή των συμμάχων τους για να διασπείρουν σύγχυση ή διαφωνίες, καθώς τα αρπακτικά του διαδικτύου προσπαθούν συνεχώς να εξαπατούν τους απρόσεκτους με ανεπιθύμητες κλήσεις ή email.

Τρίτον, οι επιχειρήσεις ελεύθερης πλοήγησης είναι ένα κακό μέσω για τη διαμαρτυρία εναντίον των ρωσικών ισχυρισμών στο θέμα της Κριμαίας. Αξιωματούχος του Βασιλικού Ναυτικού ανέφερε ότι το HMS Defender διέσχισε τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας - όχι της Ρωσίας. Σε γενικές γραμμές, η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Ωραία! Αλλά ο νόμος της θάλασσας είναι αγνωστικός για το ποιος κυβερνά στην στεριά. Οι πλόες ελευθερίας πλοήγησης είναι ένας καλός τρόπος για να αμφισβητήσετε τις υπερβολικές αξιώσεις στο θαλάσσιο χώρο. Από μόνες τους, δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αξιώσεις κυριαρχίας επί της γης.

Και τέλος, για να επεκταθούμε στο στρατηγικό επίπεδο, οι επιδείξεις ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο είναι ακριβώς η τελευταία φάση του στρατηγικού ανταγωνισμού γύρω από την ευρασιατική περιφέρεια, το «περιδέραιο των οριοθετουσών θαλασσών» του Νίκολας Σπίσκμαν. Για να ασκήσει επιρροή στις ευρασιατικές «ακτές», παράκτιες ζώνες που χωρίζουν τη θάλασσα από το βαθύ ηπειρωτικό εσωτερικό, ένας θαλάσσιος ηγεμόνας - στην περίπτωση αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους - πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο των οριακών εκτάσεων. Διαφορετικά, οι ναυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να προβάλουν ισχύ. Η Ρωσία και η Κίνα θα ήθελαν να αρνηθούν τις συμμαχικές δυνάμεις που έχουν πρόσβαση και, συνεπώς, να αναιρέσουν την αμερικανική στρατηγική.

Ο τρόπος με τον οποίο τα δυτικά ναυτικά αντιμετωπίζουν τις ρωσικές προκλήσεις στη ναυτική πρόσβαση θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο - καλό ή κακό - για άλλες περιφερειακές θάλασσες, όπως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική Θάλασσα , ή τον Αρκτικό Ωκεανό.

Είναι δελεαστικό να απορρίπτετε τις καθημερινές ειδήσεις από την περιοχή σε μια τακτική οφθαλμό αντί οφθαλμού. Αλλά η στρατηγική και πολιτική εισαγωγή της θα μπορούσε σχεδόν να είναι μεγαλύτερη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail