Ο Ερντογάν κι οι συνεργάτες του πλούτισαν μέσα από στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Κατάρ

The 2018 deal The contract was signed by he Commander of the Joint Special Forces, Major General Hamad bin Abdullah Al Fetais Al Marri., MDS Chairman Ilyas Ayvaci and Board Member İzzet Özgümüş
Σε μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη λόγω στρατιωτικών και αμυντικών συμφωνιών με το Κατάρ, χρησιμοποιώντας πολλές εταιρείες που διευθύνονται από ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν.

Μια τέτοια εταιρεία που εντοπίστηκε πρόσφατα είναι η MDS Modern Defense Solutions (MDS Savunma Teknolojileri ve İnşaat Ticaret Anonim Şirketi). Αρχικά με έδρα την Κωνσταντινούπολη και με υποκατάστημα στη Ντόχα, η εταιρεία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 για να εμπλουτίσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις του προέδρου Ερντογάν σε αμυντικές και στρατιωτικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση σχετικά με τις καταχωρήσεις μητρώου εμπορίου που έχει στην κατοχή του το Nordic Monitor, η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργίας στους τομείς του στρατού, των πληροφοριών και της ασφάλειας στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση για τη διείσδυση και ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων δυνάμεων, κατασκευάζει και λειτουργεί αποθήκες και υπηρεσίες όπλων και πυρομαχικών όλων των τύπων συμβάσεων με στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις. Της επιτράπηκε να εισαγάγει και να εξάγει όλο το απαραίτητο υλικό για την επίτευξη των δηλωμένων δραστηριοτήτων της.

Το MDS διοικείται αποτελεσματικά από τον İsmail Karaosmanoğlu, στενό φίλο του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν και πρώην επικεφαλής των κυβερνώντων κλάδων νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Αν και κήρυξε την κεφαλαιουχική της επένδυση ως 100.000 τουρκικές λίρες (28.000 δολάρια) εκείνη τη στιγμή, κατέληξε γρήγορα σε συμφωνία με τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ τον Μάρτιο του 2018 για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου που ονομάζεται BUROQ Special Marine Operations για την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Το κέντρο, που βρίσκεται στο Zekreet στο βορειοδυτικό Κατάρ, είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης πολλαπλών χρήσεων για μια ελίτ δύναμη που λαμβάνει εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, από αλεξίπτωτο έως υποβρύχιες επιθετικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν σε αντίθεση με τις δυνατότητες της MDS, η οποία είχε μόνο 28.000 δολάρια σε κεφάλαιο και δεν είχε εμπειρία στις αμυντικές ή στρατιωτικές βιομηχανίες. Ήταν σαφές ότι η πολιτική κάλυψη το βοήθησε να εξασφαλίσει πολλά εκατομμύρια συμβάσεις.

Η εταιρεία μετέφερε το γραφείο της στην Άγκυρα τον Αύγουστο του 2020, όταν ανανεώθηκε το διοικητικό συμβούλιο και εισήχθησαν νέες εταιρείες ως μέτοχοι που εκπροσωπήθηκαν στην πραγματικότητα από τους ίδιους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, οι αλλαγές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το ντύσιμο παραθύρων.

Σύμφωνα με εμπορικά αρχεία, αρκετές εταιρείες είχαν καταχωριστεί ως μέτοχοι στην MDS εκτός από ιδιώτες. Το ένα είναι μια εταιρεία πολεοδομικού και εξωτερικού εμπορίου με την επωνυμία Doğa Şehircilik İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, η οποία ανήκει στον İlyas Ayvacı, ο οποίος ήταν επίσης ο κύριος μέτοχος όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά η MDS.

Ο Ayvacı είναι κοντά στον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος παρευρέθηκε ακόμη και στο γάμο του και ήταν μάρτυρας. Η εταιρεία Doğa του Ayvacı πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό το 2004 όταν η κυβέρνηση της πούλησε μια εξαιρετική δημόσια ιδιοκτησία στην Κωνσταντινούπολη αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κλάσμα της αξίας της. Απέκτησε τη γη πληρώνοντας μόνο 44 εκατομμύρια δολάρια σε ό, τι πιστεύεται ότι ήταν συμφωνία backroom με τον Ερντογάν εκείνη την εποχή.

Δύο ακόμη εταιρείες, οι Saral Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, την οποία διευθύνουν οι Eyüp Ensar Saral και Aslan Yapı ve Ticaret Anonim Şirketi, ιδιοκτήτης του Mustafa Cihad Arslan, ήταν επίσης καταχωρημένοι ως μέτοχοι. Καθένας τους είχε επίσης μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Said Sefa, ένας Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τον Καναδά, η MDS και άλλες εταιρείες ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου για το ξέπλυμα χρημάτων, τον εμπλουτισμό της οικογένειας του προέδρου Ερντογάν και τη διευκόλυνση της μεταφοράς χρημάτων μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ με διάφορα μέσα. Ισχυρίστηκε ότι το εμπόριο όπλων, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης όπλων, διεκπεραιώθηκε μέσω MDS χρησιμοποιώντας τις θυγατρικές της στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών προσφορών και συμβάσεων άμυνας προσφέρθηκε στην MDS και στις συνδεδεμένες εταιρείες της από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) σε διογκωμένες τιμές και οι ανταπόκριση από αυτές τις συμβάσεις κατέληξαν στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν και των δικών του για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν. Ο Sefa πιστεύει ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί δισεκατομμύρια δολάρια στις τράπεζες του Κατάρ από ανθρώπους του Ερντογάν και θα χρησιμοποιηθούν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, ιδίως σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία αποδίδει άσχημα.

Ο Karaosmanoğlu είναι επίσης μία από τις φιγούρες που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές μονάδες που ιδρύθηκαν παράνομα από τον Ερντογάν με σκοπό να εκφοβίσουν τις τουρκικές αντιπολιτευόμενες ομάδες. Σε ένα από τα tweets του, ο Karaosmanoğlu παραδέχτηκε ανοιχτά ότι προσωπικά είχε αποθέματα όπλων για να εξοπλίσει μια ομάδα για να υποστηρίξει τον Ερντογάν και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σαν αυτόν, έτοιμοι να εμφανιστούν σε περίπτωση που ο Ερντογάν απομακρυνθεί από το αξίωμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail