«Η Τουρκία να δράσει γρήγορα στην Κύπρο με το σχέδιο αναγνώρισης αλλιώς θα κατηγορηθεί»

Freepen.gr - Η Τουρκία πρέπει να δράσει γρήγορα για να προωθήσει την πρότασή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τη διεθνή αναγνώριση του τουρκικού βορρά ως ανεξάρτητου κράτους, έγραψε ο Μουσταφά Καρααλιόγλου, αρθρογράφος της εφημερίδας Karar.

Διαφορετικά, η τουρκική πλευρά κινδυνεύει να θεωρηθεί υπεύθυνη για το διπλωματικό αδιέξοδο στην Κύπρο μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία απέρριψε ένα ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών το 2004 και έχει επιδιώξει να εμποδίσει μια λύση έκτοτε, γράφει ο Καρααλιόγλου, πρώην αρχισυντάκτης των κυβερνητικών εφημερίδων Yeni Şafak και Star της Τουρκίας.

«Εάν δεν είναι δυνατή μια ισχυρή και γρήγορη αλυσίδα αναγνώρισης από τον κόσμο, υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε μέρος στο αδιέξοδο», υποστηρίζει ο Καρααλιόγλου, «με απλά λόγια, υπάρχει το ρίσκο να βρεθούμε λάθος ενώ είμαστε σωστοί» σημειώνει.

«Καθώς ορισμένες διαδικασίες διαρκούν περισσότερο, είναι αναπόφευκτο το σωστό και το λάθος να αναμιγνύονται. Το Κυπριακό είναι ένα από αυτά και έχει ακόμη μια ιδιαίτερη θέση ως το παλαιότερο άλυτο πρόβλημα στον σύγχρονο κόσμο. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο δεν έχει γίνει ακόμη τόσο περίπλοκο όσο το Παλαιστινιακό, αλλά είναι κοντά, θα συμβεί», υπογραμμίζει.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συναντηθεί την Παρασκευή για να εγκρίνει ένα κείμενο που καταδικάζει την κίνηση της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας να ανοίξει εν μέρει την κυπριακή πόλη-φάντασμα της Βαρόσχα προς τακτοποίηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέκριναν το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν και τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ersin Tatar αυτήν την εβδομάδα, ως παράνομο και καθιστώντας πιο δύσκολη τη λύση για την Κύπρο.

«Η λύση δύο κρατών που πρότεινε ο Ερντογάν εφαρμόστηκε αρχικά το 1983, όταν η ΤΔΒΚ ανακήρυξε τον εαυτό της ως κράτος [...] Αλλά δεν υπήρχε λύση. Η ΤΔΒΚ δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν », σημειώνει ο Καρααλιόγλου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail