Με «δώρα» δεν καλμάρει η Τουρκία

Οι τελευταίες κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο στοχεύουν να διευκολύνουν, να εδραιώσουν  και να επιβάλουν τη θέση της για λύση δύο κρατών. Με το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, να την προσαρμόσει στις δικές της επιδιώξεις και να εξουδετερώσει τις συζητήσεις στο εδαφικό και περιουσιακό. Αυτές οι κινήσεις ήταν προβλεπτές και αναμενόμενες, από τη στιγμή που είχαν εν πολλοίς εξαγγελθεί. Αυτές οι ενέργειες, ωστόσο, φαίνεται να έχουν προκαλέσει πανικό στην ελληνική πλευρά. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαμορφώνεται μια άποψη, προσέγγιση, στο εσωτερικό πως δεν μπορεί να υπάρξει αντίδραση στις τουρκικές κινήσεις. Ότι, δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή των νέων επιχειρούμενων τουρκικών τετελεσμένων.  

Από: philenews.com - Κώστας Βενιζέλος

Τούτο οφείλεται στην έλλειψη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στο Κυπριακό. Αυτό οδηγεί σε εκείνο το οποίο η τουρκική πλευρά επιδιώκει, όπως βεβαίως και κάποιοι τρίτοι, υποστηρικτές της. Να σύρεται, δηλαδή, η Λευκωσία σε εξελίξεις και να συζητά τα νέα τετελεσμένα, τα οποία προωθεί η κατοχική δύναμη. Επιχειρεί, λοιπόν, η Άγκυρα να επιβάλει τετελεσμένα και σπεύδει, παράλληλα, για παράδειγμα, το Φόρεϊν Όφις, να σερβίρει ιδέες διευκόλυνσης. Η λογική του Λονδίνου είναι πως μόνο με την πολιτική του κατευνασμού μπορεί η Άγκυρα να… καλμάρει. Γι' αυτό και διά του Συντονιστή της Διαδικασίας Επίλυσης του Κυπριακού του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ajay Sharma, που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, επιχειρήθηκε να υπάρξει μια εκ προοιμίου δέσμευση της ελληνικής πλευράς για ζητήματα, που «ανησυχούν» την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, το θέμα της κυριαρχίας. Τι ζητά η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος; Κυριαρχική ισότητα, ίσο διεθνές καθεστώς. Και απαιτεί εκ προοιμίου αποδοχής των αξιώσεων αυτών. Αυτή η τουρκική απαίτηση προφανώς και επιχειρείται να προωθηθεί και διά της βρετανικής διπλωματίας. Με τη… φινέτσα της αγγλικής διπλωματίας, καταβάλλεται προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι τουρκικές ανησυχίες, ώστε να μπορέσουν «να επαναρχίσουν συνομιλίες». Κοντολογίς και να μην αρθούν τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και να υπάρξει προδέσμευση για αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων, που οδηγούν σε λύση δύο κρατών. 

Είναι σαφές πως τέτοιες διπλωματικές αλχημείες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς θα συνιστούν προσαρμογή στις τουρκικές επιδιώξεις. Κι αυτό θα πρέπει να υποδειχθεί προς τους «μεσολαβούντες» Βρετανούς. Να τους υποδειχθεί υπενθυμίζοντας τους πως με αυτές τις εμμονές και πρακτικές στην πολιτική τους επηρεάζεται και η παρουσία τους στο νησί. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως όσο ακολουθούν αυτή την πολιτική θέμα Βάσεων θα ανοίξει, όχι ρητορικά αλλά πραγματικά. Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς για να το εδραιώσει και η κυβέρνηση και οι κομματικές ηγεσίες. Ακόμη και εκείνες που «συνωστίζονται» στην πρεσβεία, για τα γενέθλια της Βασίλισσας. 

Η Λευκωσία μετά από μεγάλη προσπάθεια και διπλωματική κινητοποίηση εξασφάλισε τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο. Καθόλου εύκολο ήταν κι αυτό επειδή το δυσκόλεψε πρωτίστως το Λονδίνο. Προφανώς και η προεδρική δήλωση δεν θα ανατρέψει από μόνη της τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Άλλωστε, υπήρξε και προεδρική δήλωση τον Οκτώβριο του 2020 και ουδόλως επηρέασε τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Συνεπώς, το κείμενο, με το όποιο πολιτικό βάρος έχει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, που στόχο θα έχουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά  στις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες. Τρόποι υπάρχουν. 

Για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να… εξαφανίσει από την ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν τη λειτουργία βάσης μην επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Αυτό θα πρέπει να το συντηρεί η Λευκωσία, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η βάση αυτή στρέφεται εναντίον και των γειτονικών χωρών. Η υπουργός Άμυνας του Λιβάνου ήταν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν χθες στο Ισραήλ και αύριο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Κύπρου Ιορδανίας στην Αθήνα. Οι χώρες αυτές επηρεάζονται από την επιθετικότητα της Άγκυρας και τούτο ενισχύεται και με τη βάση στο Λευκόνοικο. Είναι, συνεπώς και δική τους υπόθεση, γιατί απειλούνται από την κατοχική δύναμη. Είναι ευθύνη της Λευκωσίας να συνειδητοποιήσουν οι γείτονες πως είναι απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Τότε θα δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέτωπο.

Παράλληλα, θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή στην αξιοποίηση εργαλείων, που θα προκαλέσουν οικονομικό κόστος στην κατοχική Τουρκία. Ακόμη κι εάν χρειαστεί να σταθούμε απέναντι, για παράδειγμα, σε εταίρους μας στην Ε.Ε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail