Η Αίγυπτος ανοίγει νέα στρατηγική ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα

Freepen.gr - Στις 2 Ιουλίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εγκαινίασε μια νέα στρατηγική ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.

Σε μια δήλωση, η αιγυπτιακή Προεδρία ανέφερε ότι η βάση χτίστηκε για να «εξασφαλίσει τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία του κράτους, να εξασφαλίσει τις ναυτιλιακές γραμμές και να διατηρήσει τη ναυτική ασφάλεια».

«Είναι η πιο καινούρια αιγυπτιακή στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο και θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση του βόρειου και δυτικού μετώπου της χώρας», αναφέρει η δήλωση.

Η βάση ονομάστηκε επισήμως «3 Ιουλίου» από το αιγυπτιακό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου το 2013, όπου ανατράπηκε ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι από στρατιωτικό-πολιτικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Αλ Σίσι.

Η βάση, που εκτείνεται σε περισσότερα από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται περίπου 255 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, προς τα σύνορα με τη Λιβύη, όπου η Αίγυπτος έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικά και πολιτικά.

Ο Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, ο Σεΐχης Μωάμεθ μπιν Ζάιντ Αλ-Ναχιάν και ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, συμμετείχαν αμφότεροι στην τελετή των εγκαινίων μαζί με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι.






Κατά τη διάρκεια της τελετής, εκτέθηκαν τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral που αποκτήθηκαν από τη Γαλλία εκτέθηκαν με έναν αριθμό ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K Katran, ένα υποβρύχιο τύπου 209 και οι δύο ιταλικές FREMM που παραδόθηκαν πρόσφατα.

Η βάση θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Αιγυπτιακού Ναυτικού, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία επτά χρόνια.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει επί του παρόντος αρκετές προκλήσεις όπως η τουρκική εδραίωση στη Λιβύη, ο αγώνας στα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και η απειλή ξηρασίας που δημιουργεί το Μεγάλο Αιθιοπικό αναγεννησιακό φράγμα.

πηγές φωτογραφιών: Αιγυπτιακή προεδρία, twitter στρατηγού Κ. Φλώρου




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail