Κρίση του Νείλου: Αιθιοπία, Σουδάν κι Αίγυπτος αναζητούν διέξοδο αντί στρατιωτικής αναμέτρησης

RΕUΤΕRS/ΤΙRRSΑ ΝΕGΕRI
Παραμένει αβέβαιο πώς οι θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια της Αιγύπτου και του Σουδάν να ασκήσουν πίεση στην Αιθιοπία και να την εμποδίσουν να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της πλήρωσης του αναγεννησιακού φράγματος, λένε οι αναλυτές.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Nicolas de Rivière, δήλωσε ότι πιστεύει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί από μόνο του να βρει λύση στο ζήτημα του φράγματος, καλώντας τις τρεις χώρες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να βρουν μια λύση.

Το μήνυμα του Γάλλου εκπροσώπου κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει λύση εκτός της διαπραγματευτικής πορείας, η οποία είναι πιθανό να ενισχύσει την επίμονη θέση της Αντίς Αμπέμπα και να αποδυναμώσει το στοίχημα του Καΐρου για μια ουδέτερη παρέμβαση που θα μπορούσε έμμεσα να βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μετά από χρόνια δύσκολων συνομιλιών μεταξύ των τριών μερών, η Αίγυπτος υπαινίχθηκε αρχικά τη δυνατότητα ανάληψης δράσης στην κρίση του φράγματος, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους δράση σήμαινε. Στη συνέχεια, η Αίγυπτος άλλαξε ταλέντο και οι Σουδανοί ακολούθησαν το μήνυμά τους για να καταθέσουν καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν δεν προσπάθησαν να βρουν λύση στην κρίση του Αιθιοπικού αναγεννησιακού φράγματος. Τώρα μένουν μόνο με την επιλογή να ζητήσουν τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν συνεδριάσει, την Πέμπτη, για να συζητήσουν την κρίση, παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα του ΟΗΕ θα λάβει αποφασιστική απόφαση για το θέμα. 

Το Κάιρο δέχτηκε ένα μεγάλο σοκ από την Αντίς Αμπέμπα, όταν η τελευταία το πληροφόρησε ότι είχε ξεκινήσει τη δεύτερη πλήρωσης του φράγματος, σε ένδειξη ανυπακοής και αδιαφορίας για την προσέγγιση της Αιγύπτου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αιθιοπία εργάζεται με βάση το ότι τα μέλη του Συμβουλίου δε θα ασκήσουν έντονη πίεση σε αυτήν.

Οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κάιρο δεν περιμένει το ΣΑΗΕ να ασκήσει πίεση στην Αντίς Αμπέμπα λόγω των συμφερόντων που έχουν οι μεγάλες δυνάμεις στην Αιθιοπία. Προσθέτουν πως αυτό που αναμένει η Αίγυπτος είναι η έκδοση μιας δήλωσης που θα την πείσει είτε να συνεχίσει να μιλά είτε να σταματήσει να αναζητά μια λύση με διαπραγμάτευση.

Πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι οι μεγάλες δυνάμεις γνωρίζουν καλά αυτήν την κατάσταση και θα είναι πρόθυμες να βρουν μια φόρμουλα που ανοίγει την πόρτα για διαπραγμάτευση και αποκλείει την δαπανηρή στρατιωτική λύση με την οποία η Αίγυπτος έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές.

Ο Αντιπρόεδρος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Πρέσβης Salah Halima, δήλωσε ότι το αίτημα της Αιγύπτου είναι σαφές σχετικά με την αναγκαιότητα παρέμβασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η κατάσταση συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, η Αίγυπτος θεωρεί το Συμβούλιο υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η μονομερής συμπεριφορά της Αιθιοπίας που επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένο γεγονός, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και συμφωνημένες αρχές αναλαμβάνοντας τη δεύτερη πλήρωση χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Μιλώντας στο The Arab Weekly, ο Halima πρόσθεσε ότι τα αιτήματα του Καΐρου αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θεωρείται πως θα υπάρξει απόφαση ή τουλάχιστον μια δήλωση που θα υποστηρίζει την αναζήτηση συμφωνίας που θα αποτρέπει τυχόν απειλές κατά ειρήνη και ασφάλεια.

Εάν αυτό δε συμβεί, οι τρεις χώρες πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση βάσει συναίνεσης. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Αίγυπτος θα έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με τα κατάλληλα μέσα. 

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα και με πολύ λίγες επιλογές. Εάν η επιλογή της διαπραγμάτευσης μπλοκαριστεί, οι Αιγύπτιοι πολίτες θα περίμεναν μια κίνηση προς μια στρατιωτική λύση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας του έθνους.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι δε θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Αιγύπτου στα ύδατα, λέγοντας σταθερά: «Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο… Διαφορετικά, η περιοχή θα δει μια κατάσταση αστάθειας που κανένας δε φαντάζεται». 

Το Κάιρο εξακολουθεί να δεσμεύεται να επιστρέψει σε νέες συνομιλίες και ελπίζει να ανοίξει νέους ορίζοντες μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εάν το τελευταίο αποφασίσει να εγκρίνει και να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν η μόνη πλατφόρμα διαπραγματεύσεων.


Αυτή η φόρμουλα μπορεί να είναι ικανοποιητική για τις τρεις χώρες, καθώς πληροί μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις τόσο για την Αίγυπτο όσο και για το Σουδάν. Η Αιθιοπία επίσης δε θα αντιταχθεί σε αυτήν μετά την έναρξη της δεύτερης πλήρωσης μονομερώς, αλλά χωρίς να προκαλέσει ζημιά ακόμη και στις δύο χώρες, επειδή η πλήρωση δεν θα είναι πλήρης για την ώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την αποθήκευση της πλήρους ποσότητας (13,5 δισ. κυβικά μέτρα).

Αυτή η επιλογή θα επιτύχει τον ηθικό στόχο της Αιθιοπίας, θα αφαιρέσει από την Αίγυπτο το επιχείρημα της υλικής ζημίας, θα ενθάρρυνε το Σουδάν να αποφύγει να υποστηρίξει τυχόν επιλογές σκληρής δύναμης και να δώσει στις μεγάλες δυνάμεις την ευκαιρία να παρέμβουν ήρεμα για να επιτύχουν τα συμφέροντά τους με τις τρεις χώρες με χαμηλό κόστος.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry και ο Σουδανός ομόλογός του, Maryam al-Sadiq al-Mahdi, επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική απόρριψή τους για την ανακοίνωση της Αιθιοπίας για έναρξη της δεύτερης πλήρωσης του Αναγεννησιακού Φράγματος, καθώς αποτελεί ρητή παραβίαση των διατάξεων της Συμφωνίας Διακήρυξης Αρχών που έχει υπογραφεί μεταξύ των τριών χωρών.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε σε δήλωση την Τρίτη ότι οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσουν το συντονισμό και τη διαβούλευση σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του αναγεννησιακού φράγματος και να προετοιμαστούν για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία θα παρευρεθούν μαζί.

Ο Αιγύπτιος υπουργός υδάτινων πόρων και άρδευσης έλαβε επίσημη επιστολή από τον Αιθίοπα ομόλογό του, με την οποία τον ενημέρωσε για την έναρξη της διαδικασίας πλήρωσης για το δεύτερο έτος της δεξαμενής της Αναγέννησης. Ο Αιγύπτιος υπουργός απάντησε απορρίπτοντας αυτό το μονομερές μέτρο και απέστειλε αντίγραφο της απάντησής του στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τον ενημερώσει για αυτήν την εξέλιξη.

Όλα δείχνουν ότι τα τρία μέρη θα αναζητήσουν μια επιλογή που θα σώσει τις χώρες της περιοχής από μια άμεση στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail