Τα επικίνδυνα αμαρτήματα Μητσοτάκη και το πολιτικό αδιέξοδο

photo: primeminister.gr
Παντελής Σαββίδης

Ο κ. Μητσοτάκης:

1.-Δεν θέλει συνεργάτες αλλά υποτακτικούς. Όσους είχε και δεν ήταν yes man είτε τους έδιωξε είτε αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν.

2.-Προσπαθεί να δείξει ένα κεντρώο προφίλ χωρίς να έχει την ικανότητα να εξισορροπήσει τις τάσεις του κόμματός του. Η εξισορρόπηση αυτή δεν υπάρχει και στην κυβέρνηση. Έτσι, οι παραδοσιακοί δεξιοί είτε σιωπούν δι ίδιον όφελος, όσο υποτίθεται ότι κατέχουν την εξουσία, είτε του κάνουν στο βαθμό που μπορούν εσωκομματική αντιπολίτευση είτε- το χειρότερο- αναγκάζονται να αναζητήσουν ακροδεξιές λύσεις, ενώ δεν είναι ακροδεξιοί. Το φαινόμενο αυτό είναι επικίνδυνο. Θα ενισχυθεί η ακροδεξιά στις επικείμενες εκλογές.

3.-Είναι υπερβολικά ενδοτικός στα, λεγόμενα, εθνικά ζητήματα. Δείχνει διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση, φθάνει οι προστάτες της χώρας να συναινέσουν στην παραμονή του στην κυβέρνηση.

4.-Συνεχίζει την Σημιτική παράδοση στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με την Τουρκία. Μια παράδοση που οδήγησε την χώρα στο σημερινό της αδιέξοδο, χωρίς να φαίνεται από πουθενά έξοδος από το τούνελ. 

5.-Είναι κατ εξοχήν εκπρόσωπος του "κεντρικού" κράτους που βλέπει την περιφέρεια ως ενδοχώρα της Αθήνας και αναλώσιμη στις δυσκολίες. 

6.-Δεν μπορεί να διαχειριστεί ιδεολογικά την μείζονα διχοτομία της ελληνικής κοινωνίας που η τελευταία έκφρασή της εκδηλώνεται γύρω από τον εμβολιασμό.

7.-Δείχνει αδιαφορία για το επίπεδο ζωής των Ελλήνων της περιφέρειας προτάσσοντας αποκλειστικά την ολοκλήρωση έργων στο κέντρο. Η φιλοσοφία του είναι όχι αυτοδύναμη ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά ανάπτυξη του κέντρου και αν από τη ανάπτυξη αυτή προκύψει κάτι και για την περιφέρεια, καλώς. Αν όχι, το πολιτικό αδιέξοδο των Ελλήνων είναι εμφανές και "θα μας ξαναψηφίσουν".

8.-Αυτό το αδιέξοδο είναι, πράγματι ορατό και επώδυνο. Οι Έλληνες αρχίζουν και δυσαρεστούνται από την πολιτική Μητσοτάκη αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναζήσουν τον πρόσφατο εφιάλτη. Ο Μητσοτάκης, το αντιλαμβάνεται αυτό γι αυτό και δεν ανησυχεί.

9.-Επειδή, όμως, τίποτε δεν είναι δεδομένο, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές, είναι απόλυτη ανάγκη η ανάδειξη μιας νέας ηγεσία του τρίτου κόμματος. Μιας ηγεσίας απαλλαγμένης από τα φορτία του παρελθόντος. Που ο κόσμος δεν θα μπορεί να την συνδέσει με το παρελθόν. Μήπως και δοθεί μια διέξοδος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. 

10.-Σε όσους ρωτήσουν, καλά, τίποτε δεν έκανε ο Μητσοτάκης τόσον καιρό στην εξουσία; Έκανε. Αλλά είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που είχε και έχει η χώρα και, κυρίως, η κυβέρνησή του δείχνει κουρασμένη. Δεν ξέρω αν έχει αναπληρωματικούς. Θα το δούμε.

11.-Πάντως, το πολιτικό κενό είναι εμφανές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail