Εκρηκτικό κοκτέιλ αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων που επικρατούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί την "τέλεια καταιγίδα", η οποία αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. 

Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καταρχάς οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, την περασμένη εβδομάδα έσπασαν το φράγμα των 58 ευρώ ο τόνος καταγράφοντας νέο ρεκόρ στα 58,25 ευρώ ο τόνος. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των ρύπων βρίσκονταν στα 32 ευρώ ο τόνος, με την αύξηση μέσα σε 6 μήνες να ξεπερνά το 80%.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν υψηλό 13 ετών στα επίπεδα των 29 ευρώ/MWh όταν πέρυσι τον Ιούνιο (όταν βεβαίως η αγορά βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά) ήταν στα 4,9 ευρώ/MWh.

Τα ρεκόρ αυξήσεων σε ρύπους και φυσικό αέριο συνδυάστηκαν την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά ενισχυμένη ζήτηση, λόγω του καύσωνα. Αποτέλεσμα; Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας πάνω από τα 100 ευρώ/MWh φτάνοντας μέχρι και τα 118,56 (μέση ημερήσια τιμή εκκαθάρισης για τις 29 Ιουνίου), με τις μέγιστες τιμές για τρεις ημέρες να ξεπερνούν τα 140 ευρώ/MWh.

Τι συνεπάγεται για τους απλούς καταναλωτές, αυτή η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς; Για τους περισσότερους καταναλωτές που έχουν τιμολόγια συνδεδεμένα με ρήτρες χονδρεμπορικής αγοράς, η έκρηξη των τιμών σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, με αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, για τον Ιούνιο, η μέση αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με το Μάιο, κυμαίνεται στο 20% με 21%, αύξηση που είτε ολόκληρη είτε μέρος της, θα περάσει και στην κατανάλωση μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών. Τέλος οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιούλιο, σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 5%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail