Αμερικανικές κυρώσεις σε «παγκόσμιο τρομοκράτη» με έδρα την Τουρκία

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) επέβαλε την Τετάρτη (28/7) οικονομικές κυρώσεις σε δύο άτομα που χαρακτήρισε «παγκόσμιους τρομοκράτες». Πρόκειται για έναν οικονομικό διευκολυντή της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία για υλική βοήθεια στην Αλ Κάιντα και έναν που συγκέντρωνε χρήματα και στρατολογούσε τρομοκράτες με έδρα τη Συρία για την παροχή υλικής υποστήριξης στην Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
Από: tribune.gr

Αυτοί οι δύο νέοι χαρακτηρισμοί εκθέτουν τις συνεχείς προσπάθειες της Αλ Κάιντα και της HTS να χρησιμοποιήσουν το παγκόσμιο επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση ενάντια στη συγκέντρωση και την στρατολόγηση τρομοκρατών μέσω διαδικτύου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και η HTS συνεχίζουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια, να προσλαμβάνουν διαδικτυακά και να εκμεταλλεύονται τον διεθνή τραπεζικό τομέα για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες τρομοκρατικές τους δραστηριότητες», δήλωσε η Διευθύντρια Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων, Αντρέα Γκάκι.

«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να διαταράξει τα δίκτυα υποστήριξης της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που επιδιώκουν να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους».

ΧΑΣΑΝ ΑΛ ΣΑΜΠΑΝ (HASAN AL-SHABAN)

Οι τραπεζικές πληροφορίες του Αλ Σαμπάν δόθηκαν από έρανο της Αλ Κάιντα σε υποψήφιους δωρητές ως τρόπος για να στείλουν χρήματα για να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές προσπάθειες της Αλ Κάιντα και τους λεγόμενους μουτζαχεντίν που πολεμούν στη Συρία.

Μέλη της Αλ Κάιντα χρησιμοποίησαν τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον Αλ Σαμπάν για να συντονίσουν τη μεταφορά χρημάτων από συνεργάτες στη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποίησαν ξεχωριστά τον Αλ Σαμπάν για να συντονίσουν τη μεταφορά κεφαλαίων στην Τουρκία.

Ο Αλ Σαμπάν χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα (EO) 13224, όπως έχει τροποποιηθεί, για υλική βοήθεια, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης, ή αγαθών ή υπηρεσιών προς υποστήριξη της Αλ Κάιντα.

Φαρούκ Φουρκατόβιτς Φαϊζιμάτοφ (FARRUKH FURKATOVITCH FAYZIMATOV)

Ο Φαϊζιμάτοφ χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσει προπαγάνδα, να στρατολογήσει νέα μέλη και να ζητήσει δωρεές για την HTS.

Ο Φαϊζιμάτοφ διοργάνωσε εράνους συλλογής χρημάτων από την κοινότητα για την αγορά εξοπλισμού προς όφελος της HTS, συμπεριλαμβανομένων μοτοσικλετών.

Ο Φαϊζιμάτοφ χαρακτηρίζεται σύμφωνα με την E.O. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για την ουσιαστική βοήθεια, τη χορηγία ή την παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης ή αγαθών ή υπηρεσιών προς ή προς υποστήριξη της HTS.

Επιβολή κυρώσεων

Ως αποτέλεσμα της σημερινής δράσης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα στην ιδιοκτησία αυτών των ατόμων που αναφέρονται παραπάνω, και οποιωνδήποτε οντοτήτων που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, στο 50% ή περισσότερο από αυτούς, μεμονωμένα ή με άλλα αποκλεισμένα πρόσωπα, που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή στον έλεγχος προσώπων στις ΗΠΑ πρέπει να μπλοκαριστούν και να αναφερθούν στον OFAC.

Εκτός εάν έχουν εγκριθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από τον OFAC ή εξαιρείται με άλλο τρόπο, οι κανονισμοί του OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές από άτομα στις ΗΠΑ ή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών (συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε ιδιοκτησία μπλοκαρισμένων ή καθορισμένων ή κατά τα άλλα αποκλεισμένων ατόμων.

Επιπλέον, η πραγματοποίηση ορισμένων συναλλαγών με τα άτομα που ορίστηκαν σήμερα ενέχει κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων σύμφωνα με την Ε.Ο. 13224, όπως τροποποιήθηκε.

Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, η OFAC μπορεί να απαγορεύσει ή να επιβάλει αυστηρούς όρους για το άνοιγμα ή τη διατήρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες λογαριασμού ανταποκριτή ή λογαριασμού πληρωμής μέσω ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που είτε εν γνώσει του διενήργησε είτε διευκόλυνε οποιαδήποτε σημαντική συναλλαγή για λογαριασμό ενός Ειδικά Ορισμένου Παγκόσμιου Τρομοκράτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail