Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις κι αύξηση των εντάσεων

Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 11 Ιουλίου επέκρινε τις παρατηρήσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου εναντίον της Τουρκίας. "Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, ασυμβίβαστη και κλιμακωτή στάση που δε συμμορφώνεται καν με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει", δήλωσε ο Ακάρ.

Τα σχόλια του Ακάρ έγιναν αφότου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο φόρουμ του Economist ότι η Τουρκία ενήργησε κατά του διεθνούς δικαίου και ενέχει κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

Ο Άκαρ περιέγραψε τις παρατηρήσεις του Παναγιωτόπουλου ως ρητορική που "δεν συμφιλιώθηκe με τις πρόσφατες εποικοδομητικές συνομιλίες" μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις προσπάθειες που έγιναν αυτό το καλοκαίρι για την αποφυγή των εντάσεων.

"Καλούμε τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκεφτεί και να μιλήσει βάσει των διμερών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου και της σχέσης καλής γειτονίας, με λογικό, λογικό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από τον εγωισμό και τη συναισθηματικότητα", τόνισε.

Ο Άκαρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, προσθέτοντας πως λαμβάνει ως βάση για την επίλυση θεμάτων το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

"Μια θετική ατζέντα δεν είναι μονόπλευρη. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφύγετε προκλητικές ρητορικές και δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα των τουρκικών και ελληνικών λαών", είπε.

"Για την ειρήνη και τη σταθερότητα, είναι ο σωστός τρόπος για τους Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν την επεκτατική τους κατανόηση το συντομότερο δυνατό και να θέσουν τέρμα στις ασυμβίβαστες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους", σημείωσε ο Ακάρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail