Γιατί έπρεπε να λάβει η Πολεμική Αεροπορία άμεσα δυνατότητα να κερδίζει “από τα αποδυτήρια”

H Ελλάδα δίνει χρόνο στην Τουρκία, καθυστερώντας την εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής και κυριαρχίας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία… Μόνο σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κάποιος αναλύοντας τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και φυσικά ανατρέχοντας στα γεγονότα. Που πάντα μιλάνε από μόνα τους… Όταν το σημαντικότερο πρόγραμμα ομογενοποίησης του στόλου των παλιών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από κωλυσιεργία ενός τουλάχιστον έτους παραπέμπεται ξανά στις.., καλένδες, δηλαδή στο άγνωστο μέλλον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης του λόγου το αληθές.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η Ελλάδα προσφάτως επανέλαβε φραστικά την υποστήριξη της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας ως εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειά της, όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει στο παρελθόν, ή καθυστερώντας αδικαιολόγητα να πράξει τα αυτονόητα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η οποία θα μπορούσε κάλλιστα εδώ και πολλά χρόνια να έχει δημιουργήσει τη δική της Αεροπορία εντός της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας. Και πρόσφατα της δόθηκε η ίδια ευκαιρία μέσω της προμήθειας των 18 Rafale από την Ελλάδα. Δεν την εκμεταλλεύθηκε όμως και το γιατί παραμένει άγνωστο.

Δεν εκμεταλλεύθηκε για να είμαστε συγκεκριμένοι, τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα ελληνικά Mirage 2000E σε -5 αναλαμβάνοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας μίας ελληνοκυπριακής Μοίρας. Αντί αυτού τα δομικά ακέραια παλιά μαχητικά, θα επαναπωληθούν στη Dassault Aviation, έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε πολύ μικρό χρόνο και με πολύ μικρό κόστος κατά συνέπεια, θα “έχτιζε” πραγματική αεροπορική αποτρεπτική ισχύ, έναντι της Τουρκίας. ΔΕΝ το έπραξε, όπως δεν το πράττει και η Ελλάδα. Που επίσης “λειτουργεί” όπως μία χώρα που δεν αντιμετωπίζει απειλή και έχει στη διάθεσή της όλο το χρόνο και τα κονδύλια για να αποφασίσει και να υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα κρίσιμα για την επιβίωσή της.

Όπως διαβάσατε στο αποκαλυπτικό άρθρο που αναδημοσίευσε το DP από την εφημερίδα “Δημοκρατία”, η αγορά των 18 Rafale υπήρξε εξοπλιστική επιλογή ουσίας μεν, με σημαντικές ελλείψεις δε.

Στη σύμβαση των Rafale εντάχθηκε και η υποστήριξη των ήδη διαθέσιμων γαλλικών αερομεταφερόμενων όπλων των Mirage 2000 και η προμήθεια πολύ μικρού αριθμού πυραύλων αέρος – αέρος METEOR. Δεν περιλήφθηκαν όμως όπλα αέρος – εδάφους/επιφανείας που θα διαφοροποιούσαν πραγματικά το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα Rafale δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, οπότε είναι δικαιολογημένη η επιλογή της Ελλάδας να μην προβεί στην αγορά συλλογών αυτοπροωθούμενων, κατευθυνόμενων βομβών AASM (HAMMER).

Η συλλογιστική αυτή είναι εντελώς αβάσιμη και λανθασμένη. Για τον πολύ απλό λόγο ότι όταν αποφασίζεται μία τόσο σοβαρή επένδυση σε μία τέτοιων δυνατοτήτων πλατφόρμα, την οποία μελλοντικά επιθυμείς να ενισχύσεις και αριθμητικά μέσω παραγγελίας πρόσθετων μονάδων, φροντίζεις να εξασφαλίσεις από την ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το πλεονέκτημα (επιχειρησιακό και ψυχολογικό…) που σου παρέχουν τα όπλα της.

Με άλλα λόγια διασφαλίζεις πρωτίστως ότι θα εκμεταλλευτείς ΠΛΗΡΩΣ τις πρωτοπορειακές δυνατότητές της, σε ΟΛΟΥΣ τους ρόλους. Όχι μόνο σε εξόδους αέρος – αέρος, όπου μπορείς να αξιοποιήσεις με πολύ μεγάλες αξιώσεις και το εξαιρετικό Mirage 2000-5Mk.2.

Επισημάνθηκε μετ΄ επιτάσεως παλιότερα ότι μία ζωτικής σημασίας ενέργεια για την περαιτέρω και ουσιαστική αξιοποίηση των Mirage 2000-5Μk.2, είναι η εγκατάσταση συστημάτων Data Link (Link 16) σε αυτά, προκειμένου να μπορούν μεταφέροντας τα ίδια όπλα με τα Rafale (MICA EM/IR, MICA NG στο εγγύς μέλλον, SCALP-EG) να αξιοποιηθούν παράλληλα και σε συνδυασμό με αυτά…

Η σύμβαση των Rafale κατ΄ επέκταση θα μπορούσε – και θα ΕΠΡΕΠΕ – να περιλαμβάνει και το μικρό πρόσθετο κόστος της ενσωμάτωσης LINK 16 και στα Mirage 2000-5Mk.2. Κάτι που φυσικά ΔΕΝ έγινε με αποτέλεσμα τα πολύτιμα αυτά μαχητικά να μην μπορούν να συνεργαστούν στο άμεσο μέλλον ασφαλώς και αποτελεσματικά όχι μόνο με τα Rafale, αλλά και με τα εκσυγχρονισμένα F-16V και δυνητικά και τα Block 50+ Advanced.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, η Thales ανέλαβε την εγκατάσταση συστημάτων Data Link τα οποία προσφέρουν πλήρεις δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργιστικών επιχειρήσεων με τα F-16E/F Block 60 Desert Falcon της Αεροπορίας της αραβικής χώρας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η δική μας Πολεμική Αεροπορία εισηγήθηκε ή όχι την εγκατάσταση Link 16 στα Mirage 2000-5Mk.2, μέσα από τη σύμβαση προμήθειας των Rafale.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι πως, όπως και στην περίπτωση των F-16C/D Block 30 και Block 50, ενέργειες ομογενοποίησης στόλου μαχητικών και προμήθειας νέων όπλων, ειδικά αέρος – εδάφους/επιφανείας, απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ. Έστω και σε μικρό ποσοστό.

Στο ζήτημα θα επανέλθουμε με ειδικό αφιέρωμα στις καταστροφικές συνέπειες της ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50. Ενός προγράμματος μάλιστα που περιλαμβάνει και την προμήθεια νέας γενιάς ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER (που η Τουρκία διαθέτει εδώ και μία δεκαετία!) καθώς και συστημάτων Data Link (Link 16).

Γιατί οι εποχές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να μένουμε μόνο σε κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων και δηλώσεις. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη από αερομεταφερόμενα όπλα που να τους παρέχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν τον αντίπαλο μέσα στο σπίτι του, με ακρίβεια εκατοστών και από μεγάλες και μέσες αποστάσεις (SPICE, AASM, SPIKE NLOS, Harpoon, NSM, Rampage κ.ο.κ.). Αυτά που εδώ και χρόνια ακούμε αλλά… δεν βλέπουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail