Ο Άγγελος Συρίγος είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας ζητήματα

Έστω και καθυστερημένα, πολλοί πλέον ανακαλύπτουν τις άγνωστες μέχρι “χθες”, “εθνικές ανησυχίες” του κ. Άγγελου Συρίγου! Του νομικού, αναπληρωτή καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτή Α' Αθηνών με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος για τις “εθνικές” του θέσεις τοποθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό (στις 4 Ιανουαρίου 2021) Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος λοιπόν – σύμφωνα με ρεπορτάζ του κ. Παναγιώτη Λιάκου στην εφημερίδα “Δημοκρατία” της Δευτέρας 12 Ιουλίου 2021- σόκαρε το πανελλήνιο με ομιλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε εκδήλωση μνήμης για τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα.

Η ομιλία του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου έγινε στις 4 Ιουλίου στους Γαργαλιάνους (τόπος καταγωγής του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού, γνωστού με το ψευδώνυμο καπετάν Τέλλος Αγρας). Ο κ. Συρίγος, αντιδρώντας στην ομιλία του δημάρχου που τους αποκάλεσε Σκοπιανούς, είπε το αξιοθρήνητο “είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες” και επικαλέστηκε ακόμα και την Αγία Γραφή για να πείσει το ακροατήριο ότι δεν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Κρατήστε το επίμαχο απόσπασμα για το αρχείο σας:

«Κύριε δήμαρχε, είπατε “θα τους λέω Σκοπιανούς. Δεν μπορώ να τους πω Βορειομακεδόνες”. Επιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω το εξής: η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών τούς ονομάζει Μακεδόνες σκέτο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εσείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους. Αυτό είστε. Είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες. Ως προς να την αλλάξουμε: πρέπει να θυμόμαστε μία φράση του Ευαγγελίου, η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης. Όταν έγινε η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα της γειτονικής χώρας ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άλλαξε και έγινε Βόρεια Μακεδονία.

Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δε θα ξαναγυρίσει στο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το “Βόρεια” μπροστά απ’ το Μακεδονία. Εάν τραβηχτούμε από τη συνθήκη, την καταγγείλουμε, προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε ή οτιδήποτε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μια ανθοδέσμη την επόμενη ημέρα, που θα φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών και θα λέει “σας ευχαριστούμε που μας απαλλάξατε από τον όρο Βόρεια”. Από κάτω υπογραφή Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλες και φίλοι, ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενδοτική Συμφωνία των Πρεσπών; Της κυβέρνησης, που πριν γίνει κυβέρνηση μετείχε στις λαοσυνάξεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την κατάργηση αυτής της ενδοτικής Συμφωνίας; Πού αφού υφάρπαξε την ψήφο του λαού, μετεκλογικά συνυπογράφει αυτήν την Συμφωνία των Τσίπρα και Κοτζιά;

Ωστόσο προσωπικά δείτε τι ακριβώς έγραφα στη στήλη μου “Τσουκνίδα” την 1η Δεκεμβρίου 2018, όταν και προειδοποιούσα:

«Μετά την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατσόπουλου στο βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, που ασμένως ανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πληροφορηθήκαμε πως αποδέχτηκε την πρόταση του εκλογικού του επιτελείου για την κάθοδο στην Α΄ Αθηνών του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστήμιου Άγγελου Συρίγου.

Εμείς θα θυμίσουμε, ότι ο Άγγελος Συρίγος συνεργάστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτό όμως που μας ενοχλεί ιδιαίτερα, είναι πως, όπως μας πληροφορούν, μετέχει σε ανίερα πολιτικά παιχνίδια διακηρύσσοντας την ακυρότητα του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας”. Του “Πρωτοκόλλου” που βρίσκεται σε ισχύ από το 1914, όταν και το υπέγραψαν (17 Μαΐου) οι εκπρόσωποι της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου (Ζωγράφος – Καραπάνος) και εγκρίθηκε άνευ όρων από την αλβανική πλευρά! Το οποίο, κατοχύρωνε τα δικαιώματα της θρησκείας, της παιδείας, της γλώσσας και της αυτοδιοίκησης, στην ελληνική μειονότητα.

Ωστόσο, το ύποπτο είναι, ότι περί της ακυρότητας του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” μίλησε και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, μετά την εκδίωξή του από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά, ο Άγγελος Συρίγος μας μπερδεύει και στο Σκοπιανό ζήτημα! Γιατί, ναι μεν εκφράζει επιφυλάξεις για την παραχώρηση της Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς, αλλά υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία ως τη μόνη εφικτή λύση! Αυτή η θέση, που εκφράζει ο κ. Άγγελος Συρίγος, είναι η επίσημη θέση της ΝΔ και δική σας κ. Μητσοτάκη…».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail