Ο Ερντογάν δανείζει το ψευδοκράτος σε λίρες αλλά θα πληρωθεί σε δολάρια ΗΠΑ!

Freepen.gr - Η Τουρκία αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τη σύμβαση πίστωσης που διαθέτει το Nordic Monitor, η Τουρκία πρόκειται να δανείσει χρήματα στο ψευδοκράτος στην τουρκική λίρα (TL), ενώ θα λάβει αποπληρωμή σε δολάρια, μια δύσκολη προϋπόθεση για τους Τουρκοκύπριους λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Με βάση τη συμφωνία που ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών θα παράσχει στους Τουρκοκύπριους πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά σε τουρκικές λίρες. Ο λόγος για το όριο πίστωσης αναφέρεται ως η αναδιάρθρωση του δημόσιου και χρηματοπιστωτικού τομέα του ψευδοκράτους.

Τα 500 εκατομμύρια δολάρια θα εκταμιευθούν σε δόσεις και οι αποπληρωμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν 36 μήνες μετά την έγκριση του δανείου, θα γίνονται κάθε έξι μήνες σε 14 δόσεις, που λήγουν σε 114 μήνες. Το ποσό που θα αποπληρωθεί θα καθοριστεί μετατρέποντας την τουρκική λίρα που μεταφέρθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών στο ψευδοκράτος σε δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα. Το ψευδοκράτος υποχρεούται να πραγματοποιεί πληρωμές μετά τόκων σύμφωνα με το εξάμηνο LIBOR δολαρίου ΗΠΑ (Προσφερόμενη ισοτιμία του Λονδίνου) που δημοσιεύτηκε από το Reuters.

Αν και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πίστωση θα διατεθεί για δαπάνες υποδομής και υγείας, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί σε χρηματοοικονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών. Οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων το σημαντικότερο εισόδημα προέρχεται από τον τουρισμό, μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λίγους ξένους τουρίστες λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα από τα υποσχόμενα όρια πίστωσης θα είναι σε θέση να επεκτείνει η Τουρκία. Η Τουρκία βιώνει δύσκολους οικονομικούς καιρούς και ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας αυτό το μήνα. Το Nordic Monitor ανέφερε στο παρελθόν ότι η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των δαπανών στο εξωτερικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail