Μεγάλη προσβολή της Ελλάδας απέναντι στην ιστορική φίλη, Συρία!

Στη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην αραβική διεθνή εφημερίδα “Asharq Al Aswat” και τον δημοσιογράφο Ibrahim Hamidi διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής, τα οποία συνιστούν μεγάλη προσβολή στη φίλη και προστάτιδα της χριστιανοσύνης στη Μέση Ανατολή, Συρία:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώντας για χώρες σε κρίση, μια από αυτές είναι η Συρία και εγώ κατάγομαι από τη Συρία. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, όπως ίσως έχετε ακούσει, ορισμένοι Σύροι αξιωματούχοι, ή αξιωματούχοι στη Δαμασκό, έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στη Δαμασκό. Πώς το σχολιάζετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς η Συρία είναι κοντινός μας γείτονας. Και η ύπαρξη ενός αποτυχημένου κράτους στη Μεσόγειο δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Υπάρχουν ήδη τεράστιες μεταναστευτικές ροές από τη Συρία προς την Ευρώπη, κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα, επειδή έχουμε ιστορικές σχέσεις με τη Συρία, ένα από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία βρίσκεται εκεί, λυπούμαστε να βλέπουμε τη Συρία σε αυτή την κατάσταση.

Τούτου λεχθέντος, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα ξεχάσουν και θα συγχωρήσουν το καθεστώς Άσαντ. Αυτό που κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτημα εκεί και ο Έλληνας Επιτετραμμένος οφείλει να είναι παρών για να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, να βοηθά τους Έλληνες πολίτες και να βοηθά τους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν διαπιστεύουμε ωστόσο τον Επιτετραμμένο μας στο καθεστώς Άσαντ. Πρέπει πρώτα να διαβουλευτούμε με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας και κατόπιν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει για τον τρόπο αντιμετώπισης του καθεστώτος Άσαντ. Δεν θα το αποφασίσουμε μόνοι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν έχετε αποφασίσει να επαναλειτουργήσετε την Πρεσβεία και να αποστείλετε Πρέσβη στη Δαμασκό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Έχουμε Επιτετραμμένο στη Δαμασκό, όχι Πρέσβη. Πρόκειται για υψηλόβαθμη και έμπειρη προσωπικότητα επειδή η επί τόπου κατάσταση απαιτεί εμπειρία, όμως δεν είναι Πρέσβης διαπιστευμένος στο καθεστώς Άσαντ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς θα λειτουργεί η Πρεσβεία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα ο Επιτετραμμένος βρίσκεται στη Βηρυτό και προσπαθεί να εξακριβώσει πώς μπορεί να λειτουργήσει η Πρεσβεία.  

-----

Τι ακριβώς δεν ξεχνάμε και δε συγχωρούμε στο..."καθεστώς" Ασαντ; Το ότι η Συρία ήταν το πρότυπο χώρας όπου συνυπήρχαν όλες οι θρησκείες; Πως ο Συριακός Στρατός προστάτευσε ιστορικά ελληνορθόδοξα λίκνα όπως η Μουχάρντα απέναντι στο ISIS;

Ο Ασαντ είναι εκλεγμένος πρόεδρος και δεν έχει βλάψει σε τίποτε την Ελλάδα. Πως αγνοούμε το νόμιμο πρόεδρο μιας χώρας και δεν διαπιστεύουμε τον επιτετραμμένο μας;

Και φυσικά για άλλη μια φορά η Ελλάδα δε θα αποφασίσει μόνη της. Θα το κάνουν άλλοι για εμάς. Όπως πάντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail