Το «τέρας» προελαύνει: Αυτό που συμβαίνει τώρα στον Καναδά, έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή είναι ο διαπλανητικός εφιάλτης που δεν πρέπει να αγνοηθεί...

Από: menshouse.gr

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον πλανήτη Γη τα τελευταία χρόνια. Ένα φάντασμα που όσο περνάει ο καιρός κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του και παρ’ όλα αυτά περνάει στα ψιλά το ότι επηρεάζει τις ζωές μας και ενδέχεται να τις επηρεάσει με ακόμα πιο καθοριστικούς όρους τα επόμενα χρόνια και όσο καμία πρωτοβουλία δεν παίρνεται από κυβερνήσεις και άλλους επίσημους φορείς. Δήλωσε «παρών» πολύ πριν την πανδημία αλλά σε αντίθεση με αυτή δεν το πήραμε στα σοβαρά. Θα μας απασχολήσει και μετά την πανδημία και καλό είναι έστω και τώρα, έστω και ετεροχρονισμένα να γίνει αντικείμενο κεντρικών συζητήσεων. Μιλάμε για το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής.

Δεν συμφωνούν όλοι πως η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο: Αλίμονο: εδώ υπήρξαν αρνητές του κορωνοϊού, μιας κατάστασης δηλαδή που είχε απτά αποτελέσματα στο εδώ και στο τώρα, στο ζήτημα του περιβάλλοντος δεν θα υπήρχαν αρνητές; Ο σύγχρονος άνθρωπος άλλωστε, ο μεγαλωμένος στις μεγαλουπόλεις, εκεί όπου το τσιμέντο, το καυσαέριο, τα αμάξια και τα κάθε λογής τεχνητά προϊόντα έχουν γίνει δεύτερη φύση, είναι αμφίβολο πως μπορεί να μπει σε μια ουσιαστική διαδικασία να αφουγκραστεί τις διαφοροποιήσεις που συντελούνται στη φύση. Του είναι ξένη άλλωστε η τελευταία, την νιώθει ως μια παράλληλη πραγματικότητα που υπάρχει για να γίνεται τόπος επίσκεψης απλά στις διακοπές.

Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πεισματάρα και παρά την τάση των ανθρώπων να δημιουργούν δικές τους αλήθειες, να κρύβονται σε αυτές και να τις θεωρούν ως αντικειμενικές καταστάσεις, υπάρχει πάντα μια οικουμενική αλήθεια που δεν πρέπει να αγνοείται: ο καιρός σε όλο τον πλανήτη έχει τρελαθεί, οι δείκτες τα έχουν παίξει, οι σκληρές ζέστες και το απάλευτο κρύο εναλλάσσονται με ρυθμούς που πλέον εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως οι παραδοσιακές εποχές έχουν πάψει να υφίστανται. Τα πράγματα είναι απλά: είτε θα κοιτάξουμε κατάματα αυτές τις σαρωτικές αλλαγές είτε θα βιώσουμε τις συνέπειές τους. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Το «τέρας» προελαύνει: Αυτό που συμβαίνει τώρα στον Καναδά, έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα

Τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στον Καναδά είναι ενδεικτικά της μεγάλης αλλαγής σε επίπεδο κλίματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επιστήμης αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλά στην αμερικάνικη χώρα μάλλον μια εικόνα από το μέλλον παίζεται αυτόν τον καιρό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Όρεγκον, ακριβώς 63 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μέσα στον Ιούνιο, τη στιγμή που στο αντίστοιχο διάστημα για το 2017, το 2018 και το 2019 μόλις 12 έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Αντίστοιχα, στη Κολούμπια που βρίσκεται στα δυτικά παράλια του Καναδά, οι ξαφνικοί θάνατοι λόγω ζέστης ανέρχονται στους 486, μόλις μέσα σε πέντε μέρες, δηλαδή ακριβώς οι τριπλάσιοι τριπλάσιος αριθμός από τον συνηθισμένο την εποχή αυτή του χρόνου.

Στο Λίτον δε, ένα χωριό μόλις 250 κατοίκων που βρίσκεται στο κέντρο της Κολούμπια, έσπασε μέσα σε μια εβδομάδα τρεις φορές το ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην χώρα. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε την Τρίτη και ήταν 49,6 βαθμοί Κελσίου! Μάλιστα, οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν άρον άρον καθώς μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας του καύσωνα με αποτέλεσμα να καούν και κάποια σπίτια. Τέλος, στο Τσιλκότιν που βρίσκεται γύρω στα 600χλμ βόρεια του Βανκούβερ, οι κάτοικοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο μεγάλων πλημμυρών, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ποσότητας χιονιού που λιώνει με ασυνήθιστούς ρυθμούς!

Αν όλα αυτά αφορούν τον Καναδά φανταστείτε τι έχει να γίνει πολύ σύντομα στην Ελλάδα, εδώ όπου κρύο δεν έκανε ποτέ…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail