Η Τουρκία θα αναπτύξει δικό της σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το TCG Istanbul κυκλοφόρησε πρόσφατα κατά τη διάρκεια τελετής του Ιανουαρίου 2021. (Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
Freepen.gr - Αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμπόδισαν τα σχέδιά της Τουρκίας να αποκτήσει ένα αμερικανικό σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων για τα επερχόμενα πολεμικά πλοία της, η Τουρκία θα αναπτύξει ένα δικό της αυτόνομο σύστημα, ανέφερε το Defense News την Παρασκευή.

Η αμυντική εταιρεία Roketsan θα αναπτύξει το Milli Dikey Atis Sistemi (MDAS), το οποίο σημαίνει National Vertical Launch System, γράφει το Defense News. Η Roketsan κατασκευάζει το κατακόρυφο σύστημα πυραύλων εκτόξευσης για τη φρεγάτα TCG Istanbul, που επίσης ναυπηγείται στην Τουρκία.

Πριν επιλέξει να κατασκευάσει το MDAS, η Τουρκία είχε προγραμματίσει να αγοράσει το κατακόρυφο σύστημα εκτόξευσης Mk 41 που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ από την Lockheed Martin. Αυτή η επιλογή δεν ήταν διαθέσιμη μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο στην Τουρκία λόγω της αγοράς των προηγμένων πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο Ιsmail Demir της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) είπε προηγουμένως τον Ιανουάριο ότι η TCG Istanbul θα ήταν εξοπλισμένη με ένα τοπικά κατασκευασμένο σύστημα κάθετης εκτόξευσης, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος θα το κατασκευάσει.

Ένας υπεργολάβος που εργάζεται στο MDAS ανέφερε στο Defense News, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι το τουρκικό σύστημα θα είναι παρόμοιο με το Mk 41 που οι ΗΠΑ απαγόρευαν στην Τουρκία να αγοράσει.

«Ωστόσο, έχει κάποιες δομικές διαφορές, όπως το ύψος του. Το MDAS θα έχει μήκος 8 μέτρα - 30 εκατοστά μακρύτερα από το Mk 41», είπε ο υπεργολάβος.

«Το σύστημα θα είναι σε θέση να επιβιβάσει και να εκτοξεύσει αυτόχθονες πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας πυραύλων επιφανείας-αέρος HİSAR… και των αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA», πρόσθεσε η πηγή του Defense News.

«Η Τουρκία έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία τεχνογνωσίας για να αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων την τελευταία δεκαετία. Εργαζόμαστε στο έργο MDAS και στοχεύουμε να το προετοιμάσουμε πριν από τις δοκιμές αποδοχής της TCG Istanbul» ανέφερε η πηγή.

Το Defense News σημειώνει πως το MDAS είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν για τα επερχόμενα καταδρομικά αεροπορικής άμυνας κατηγορίας TF2000 που η Τουρκία ελπίζει να κατασκευάσει και να ενσωματώσει στο ναυτικό της έως το 2027. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ όμως άλλαξαν αυτά τα σχέδια, ωστόσο, και η SSB επιτάχυνε την ανάπτυξη του MDAS από την Roketsan.

Το MDAS πιθανότατα θα εκτοξεύει δύο τουρκικούς πυραύλους αεροπορικής άμυνας υπό δοκιμή, τους Siper και Hisar-U, ανέφερε το Defense News.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail